Dünya'nın Anlaşılması En Zor Kitapları

Kitap okumanın faydalarını bilerek bunu bir hobi haline getirenler bu eylemin ne kadar önemli olduğunu bilirler. Ancak bazı kitaplar çoğu insan için okumuş olmak amacıyla okunur. Nedeni ise bu kitapların dilinin ağır olmasıdır. İşte, o kitaplar...
Dünya'nın Anlaşılması En Zor Kitapları

Güzel kitaplar okumak insana zevk verir, hatta bazen öyle kitaplar olur ki, insanın hayatını değiştirir. Adeta yeni bir hayat felsefesi, farklı bir dünya görüşü armağan eder. Ama öyle kitaplar da var ki, onları okurken yazarın ne anlattığını kavramak hakikaten çok zor hale geliyor. Bahsettiğimiz kitapların yazarları çoğunlukla dünyaca meşhur isimlerdir ve kitapları milyonlarca okuyucuya ulaşmıştır. Bu yazımızda Dünya’nın okunup anlaşılması en çok uğraş veren kitaplarını sizlere aktaracağız.

finneganin-uyanisi.jpg

1. Finnegan’ın Uyanışı

İrlandalı meşhur yazar James Joyce tarafından kaleme alınan romanın orijinal ismi ‘Finnegas Wake’dir. Ayrıca James Joyce 20. asrın edebiyatına şekil veren şahıslardan biri olarak tanınır. Romanında deneysel bir tarz kullanan yazarın ‘Finnegan’ın Uyanışı’ adlı eseri anlaşılması en güç eseri olarak bilinir. Kitap 1939 yılında neşredilmiştir.

2. Ses ve Öfke

Ses ve Öfke (The Sound and the Fury) 1929 yılında Nobel ödüllü Amerikan yazar William Faulkner tarafından yazılmıştır. Kitap yayınladığı ilk devirlerde ilgi görmemiştir. Yalnız Faulkner’in altıncı eseri ‘Tapınak’ın basıma girmesinin ardından yazar tanınmaya başladı. ‘Ses ve Öfke’ eserinde hadiselerin akışında kaos hakimdir. Romanda zamanlar da karışıktır. Bu yüzden okunup idrak edilmesi zordur.

ciplak-ogle-yemegi.jpg

3. Çıplak Öğle Yemeği

Bu kitabın yazılış hadisesi, kitabın kendisinden hayli ilgi çekici sayılabilir.  Kitabın yazarı ABD’li William S. Burroughs’ın eroin bağımlısı olduğu biliniyor. Bir gün Burroughs uyuşturucu kullandıktan sonra daktiloyla sayfalarca yazı yazmış. Ardından yazdıklarını farklı parçalara ayırıp karmaşık bir şekilde birleştirmiş. Sonra o yazdıklarını bölümlere kesiyor ve rastgele sırayla yeniden bağlanır. Ardından toparladığı bu yazıları arkadaşı vasıtasıyla ‘Çıplak Öğle Yemeği’ni (Naked Lunch) ortaya çıkarmıştır. Hayli karmaşık olayları barındıran kitap ahlaksızlığa teşvik eden içerik taşıdığı için mahkeme kararıyla ABD’nin birçok yerinde yasaklanmıştır.

4. Boş Arazi  

İngiliz Thomas Eliot’un Boş Arazi (The Waste Land) adlı eseri şiir türündedir. Ünlü İngiliz şair bu şiiri 1922’de yazmıştır. Bu şiir 20. asra damgasını vurmuştur. 5 bölümden meydana gelmektedir. Şiirde kahramanlar, zaman ve yer çok büyük değişiklikler gösteriyor. Şiirde İngilizce sözcüklerin yanı sıra Latince, Yunanca, Almaca kelimeler de bulunuyor. Eliot eserleri aracılığıyla Shakespeare, Sofokles gibi büyük yazarlara eleştiri yapar. Eliot’un eserlerini açıklayabilmek için kitap yazılmıştır. Yalnız bu kitapların Eliot’un eserlerini anlamaya pek de yardımcı olduğu söylenemez.

kirmizi-leke.jpg

5. Kırmızı Leke

Amerikan yazar Nathaniel Hawthorne’nin en önemli eseri olarak tanınan ‘Kırmızı Harf’ (The Scarlet Letter) eser Boston şehrinde yaşayan Hester adlı bir kızın hayatındaki kargaşaları anlatmaktadır. Romanda yaşanan hadiselerin 17. yüzyılda gerçekleştiği belirtilmektedir.

6. Foucault Sarkacı

Dünyaca ünlü İtalyan bilim insanı ve yazarı Umberto Eco’nun Foucault Sarkacı adlı eserin okuyanları çok şaşırttığı söylenmektedir. Umberto Eco modern Dünya’nın en araştırmacı kişiliklerinden olarak bilinir. Eco’nun vaktinin büyük bölümünü kütüphanelere ayırır. Yazar Founcault Sarkacı’nın dilinin anlaşılmayacak derecede ağır oluşunun kasıtlı olduğunu da açıkladı. Bundaki amacını ise kitabını okuyanların kütüphanelere yönelmesini istemesiyle açıkladı.

gulag-takimadalari-2.jpg

7. Gulag Takımadaları

Alexandr Soljenitsin’in SSCB’deki çalışma kamplarında takip, tutuklama ve işkencelere maruz kalmış, öldürülmüş muhalifleri anlatan bu romanı insanda merhamet duygusu yaratıyor. Soljenitsin'in kendi gözleriyle tanık olduğu olaylar ve araştırmaları sonucunda elde ettiği materyaller esasında yazdığı kitap 3 bölümden oluşmaktadır. 1958-1968 yıllarında yazılan eser 1973 yılında batıda, 1989 yılında ise resmi olarak Sovyetler Birliği'nde yayınlandı. SSCB'nin çöküşü, Rusya Federasyonu'nun kurulmasından sonra ‘Gulag Takım Adaları’ eseri üniversite müfredatına girdi.

8. Moby Dick  

ABD’li yazar Herman Melville’nin 1851’de yayımlanan eseri Moby Dick Dünya Edebiyatının şaheserlerinden biri olarak kabul görmektedir. Eser değişik bir gemi türü olan ‘peguod’ gemisinde yaşanan olayları konu edinmiştir. Eserde kaptan Ahab’ın ‘Moby Dick’ adlı balinayı yakalamaya çalışmasından bahsetse de okuyucularına çok derin mesajlar da sunmaktadır.  

9. Atlas Silkindi  

Rus bayan yazar Ayn Rand’ın en önemli eseri ‘Atlas Silkindi’dir. Eserde özverili işçilerin istismar edilmesinden vazgeçildiğinden belirtmektedir. Kitapta Rand’ın bilincin ve bireysel hakların üstünlüğünü vurgulayan tarafsızlık düşünceleri de belirtilmektedir. Kitap birçok kesim tarafından çeşitli nedenlerle eleştiri almıştır.  

savas-ve-baris.jpg

10. Savaş ve Barış

Tolstoy'un Savaş ve Barış’ı Dünya’nın en iyi romanlarından biri olarak göze çarpmaktadır. İlaveten milyonlarca insan tarafından okunduğu bilinir. Ancak itiraf etmek gerekirse çoğu insan bu eseri okumak hatırına okur çünkü bu romanı insanların çoğu anlamıyor. Bunun sebebi ise kitapta birçok mekanın ve olayın anlatılması ve onlarca karakterin yer almasıdır. Bu durum okuyucuları da hayli şaşırtmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.