Dünya Edebiyatının 6 Başarılı Kadın Yazarları

Edebiyat denilince her ne kadar aklımıza çoğu zaman erkek yazarlar gelse de, dünya edebiyatına yön veren kadınların da varlığını inkar edemeyiz.
Dünya Edebiyatının 6 Başarılı Kadın Yazarları

Kiminin yapıtları filme çevrildi, kimininkiler ise üniversitelerde ders olarak okutuldu. Dünya edebiyatına eserleriyle yöne veren kadınlar kimi zaman toplumsal sorunlardan kimi zaman kendi iç dünyalarından kimi zaman ise sihirli dünyalardan bahsettiler.

Anlattıkları dünyalar ya film olup karşımıza çıktı ya da kitapların sayfalarında izledik anlattıkları maceraları. İşte dünya edebiyatının başarılı bazı kadın şair ve yazarları:

1. Virginia Woolf

İngiltere’de doğan Virginia Woolf, yazdığı romanlarla feminist harekete klasik eserler verirken aynı zamanda bilinç akışı tekniğinin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Yazar olan babasının kütüphanesinde kendini geliştirmeye başlayan Woolf, yazmaya gazetede küçük hikayelerle başladı. Leonard Woolf ile evlenmesi de Virginia Woolf için bir dönüm noktası olmuştur çünkü Leonard karısı için bir basımevi kuruştur ve bu sayede Virginia’nın kitapları basılmıştır. Perde Arası romanını yazdığı sıralarda kendini ve yazma yeteneğini iyi hissetmemesine bir de savaş korkusu eklenince Virginia Woolf, 28 Mart 1941’de ceplerini taşlarla doldurup Ouse nehrine atlayarak intihar etmiştir.

virginia-woolf.jpg

2. Agatha Christie

Polisiye roman denilince aklımıza hemen gelecek isimlerden birisi Agatha Christie. Yarattığı karakterler ve olay örgüsüyle kitapları çok sevilen Christie, İngiltere’de Shakespeare ve İncil’den sonra en çok satanlar arasına girmeyi başarmıştır. Marry Wesmacott takma ismiyle aşk romanları da yazan Christie, Miss Marple ve Hercule Poirot gibi önemli karakterleri dünya polisiye roman türüne kazandırmıştır.

Hep gizemli cinayetleri anlatan Christie’nin bilinen ilgiç bir olayı vardır. 1926 yılında ortadan kaybolur ve 11 gün boyunca kimse bulamaz onu. Arabası göl kenarında ve eşyaları etrafa savrulmuş bir biçimde bulunur. Kimilerine göre geçici hafıza kaybı yaşamıştır, kimilerine göre de kocasının sevgilisini öldürme planları yapmak için ortadan kaybolmuştur.

agatha-christie.jpg

3. Ursula K. Le Guin

ABD’li bilim-kurgu ve fantezi yazarları arasında en çok bilinenlerinden birisi olan Le Guin, 1960’lı yıllarda ilk eserlerini yazmaya başladı. Eserlerinde Taoizm, Yunan Mitoloji’sinin etkileri açıkça görülmektedir. Karanlığın Sol Eli isimli kitabının Nebula ve Hugo ödüllerini getirmesiyle daha fazla hayran kitlesine ulaşan Le Quin, aynı zamanda bazı üniversitelerde dersler vermekte.

ursula-le-guin.jpg

4. J.K Rowling

Harry Potter serisini bilmeyen duymayan olmamıştır herhalde. Bilim-kurgu dünyasında Harry Potter serisiyle kendinden bahsettiren Rowling, filmlerin çıkmasıyla ününe ün kattı diyebiliriz. Bir tren yolculuğu sırasıda ortaya çıkan Harry Potter serisinin bu kafar tutacağını ne o neden ismni J.K olarak kısalttıran yayıncısı bilemiyordu tabikide çünkü yayıncıya göre kitabın yazarının kadın olması başarıyı düşürebilirdi fakat son duruma bakarsak J.K ‘nin ne kadar başarılı olduğunu görebilir. Son çıkardığı kitap olan Boş Koltuk, her ne kadar Harry Potter gibi tutmasa da sıkı J. K Rowling takipçileri Boş Koltuk'a da iyi bir satış yakalattı.

j.k.-rowling.jpg 

5. Slyvia Plath

Bu kez şair bir kadından bahsedeceğiz. Slyvia plath. Gizdökümcü şiirlerin en iyi örneklerini vermesiyle bilinen Plath, ilk şiirini 8 yaşında yazdı. Hayatının her evresinde ileride seviyede manik-depresif bozuklukla savaşan Slyvia, kazandığı Fulbright bursuyla Cambiridge Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etti. Plath burada Ted Hughes ile tanıştı ve daha sonra evlenip  Boston’a taşındırılar. Yaşadığı depresyonu hakkında bilgi veren Sırça Fanus, Slyvia Plath’in bilinen düz yazılarınadan biridir.

slyvia-plath.jpg

6. Stephenie Meyer

Yazdığı kitapları beyaz perdeye yansıyan kadın yazarlardan birisi de Stephenie Meyer, Alacakaranlık serisiyle 2008 yılında ‘Yılın Yazarı’ seçildi. Ayrıca Göçebe isimli bir bilim kurgu romanı da vardır. 

stephenie-meyer.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum