Doğu’da Saklı Kalmış Gizemli Yerler!

Türkiye’nin Doğu’sunun engebeli dağları ve uçsuz bucaksız platoları arasında gizli kalmış birbirinden güzel yerler olduğunu biliyor muydunuz?
Doğu’da Saklı Kalmış Gizemli Yerler!

Doğunun En Gizemli Yerleri

Türkiye’nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’sunda çok eski zamanlarda yapılan birbirinden farklı ve o kadar gizemli yapılar var ki, gördüğünüz zaman hayranlık duyacaksınız. Sorun şu ki Türkiye’nin batısına gittiğimiz ve gezdiğimiz kadar; Türkiye’nin doğusuna gitmiyoruz ve oradaki güzelliklerden bihaberiz.

Unutmayalım, en eski ve köklü medeniyetler Türkiye’nin doğusunda inşa edildi ve hayat buldu. Doğuya gittiğiniz zaman oradaki eski, tarihi dokuyu hissedeceksiniz. Haydi o zaman rotamızı Doğu’nun gizemli dünyasına çevirelim.


1. Ani Harabeleri

Hani derler ya, “dünyanın en eski medeniyetleri nerede kuruldu” diye. Mezopotamya demek doğrudur. Mezopatamya Türkiye’nin güney doğusunu da kapsamaktadır. O’na yakın olan yerlerde de yerleşimler kurulmuştur. Kars da bunlardan biridir. Kars sınırları içinde bulunan M.Ö 350-300 yıllarına dayanan Ani Harabeleri, yağmalara, işgallere maruz kalmış ve saldırılar sonucu ancak bu kadar ayakta kalabilmiştir. Yıllarla, savaşlarla mücadele eden bu inanılmaz harabeler sanki dünyanın sonu burasıymış hissini veriyor. Buraya gidip gördüğünüz zaman tarihin bütün sahneleri gözlerinizin önünden bir perde gibi geçecektir. Ani Harabeleri'ne gidip bu doğayı da gezip görmeden gelmeyin. Kars’a 48 km uzaklıkta olan Ani Harabeleri Türkiye- Ermenistan sınırında yer alıyor.

ani harabeleri


2. Ahlat Mezarlığı

Bir Selçuklu mezarlığı olan Ahlat Mezarlığı, dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı olma özelliğini taşımaktadır.Bitlis’in Ahlat ilçesinin sınırları içinde yer alan bu mezarlık, 11. ve 12. yüzyıllardan beri dünyanın en büyük mezarlığı olma özelliğini taşıyor. Mezarlık, 10 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor, en ünlü sanatkarların eserleri bulunuyor ve tespitlere göre 8 bin mezar taşı vardır. Buraya geldiğiniz zaman farklı bir duygu hissedeceksiniz, mistik bir hava içinde burada bulunan mezar taşlarına dokunacaksınız. Bu gezi sizlere çok şey katacak.

ahlat mezarlıkları


3. Akdamar Kilisesi

Van’ın en göz dolduran manzaralarını suna Akdamar Adası’nın üzerinde yer alır. Adanın içerisinde yer alan Surp Haç Kilisesi adanın ismiyle Akdamar Kilisesi olarak bilinir. Mimari açıdan oldukça muazzam olan bu yapı Kral Gagik’in isteği üzerine 915-921 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu kilise aynı zamanda Ortaçağ’da Ermeni sanatının en parlak eserleri arasındadır. Her yıl bir kere de olsa Ermeniler tarafından mutlaka ziyaret edilir. Günümüzde müze olan bu yapı oldukça gizemli bulunmaktadır. Van gölü üzerinde, Akdamar adasında bulunan bu kiliseye tekne ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

akdamar kilisesi


4. Turabdin Platosu

Şimdi de yönümüzü Türkiye’nin güneydoğusuna çevirelim ve Mezopotamya’nın eşsiz bucaksız güzelliklerini görelim. Mardin’in 30 km güneydoğusunda Mardin- Nusaybin yolunun 9 km doğusunda bulunan Turabdin Platosu’nda 80 manastır ve keşfedeceğiniz birbirinden fazla otantik köy sizleri bekliyor. Uçsu bucaksız olan bu platoda Mor Gabriel Manastırı ve Turabdin Köyleri’nden olan Midyat Zaz burada gezebileceğiniz başlıca yerler.

turabdin platosu


5. Harran Ovası

Mezopotamya’nın en eski kalıntılarının bulunduğu bu ova oldukça önemlidir. Dünya’nın en eski üniversite kalıntılarının yer aldığı bu ova içinde birçok yapıyı barındırıyor. Her adımı tarih kokan bu yer tüylerinizi diken diken edecektir. Hz. İbrahim’in kenti de Harran Ovası'nda yer alıyor. Şanlıurfa’nın en verimli toprağı olan Harran Ovası'nın, Şanlıurfa merkeze 44 km uzaklık mesafesi vardır.

harran ovası


6. Nemrut Krater Gölü

Çoğu insanın bildiği, televizyonlarda gördüğü Nemrut Dağı değil, Nemrut Krater Gölü. Burası volkanik bir çanaktır. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Aynı çanağın içinde iki göl vardır. Bu göllerden biri sıcak; diğeri ise soğuktur. Bir doğa harikası olan bu krater göl Türkiye’nin en büyük krater gölüdür. 2400 yüksekliği olan Nemrut Dağı’nın tepesinde bulunmaktadır. Dağın doruğunda olan Nemrut Gölü’nde yüzebilir ve birbirinden değişik çiçekler barındıran bu yamaçlarda çiçeklerin dağ kokusunu içinize kadar çekebilirsiniz. Nemrut Gölü, Tatvan’a 15 km, Bitlis’e ise 26 km uzaklıkta yer alıyor.

nemrut krater gölü


7. Darende

Malatya'da bulanan darende pek fazla insan tarafından bilinmemektedir. Kendini gizlemeyi başarmış çok hoş bir kasabadır. İçerisindeki göz kamaştırıcı güzellikleriyle insanı büyülemektedir.

darende-002.jpg


8. Divriği

Sivas'ın bir vadinin kenarında eski zamanların medeni kasabalarından birisi olan Divriği bakmaya doyamayacağınız güzelliktedir. İçerisinde bir çok ilgi çekici yapıyı barındıran Divriği pek fazla insan tarafından bilinmese de gidilmeye değer bir kasabadır.

sivas-divrigi.jpg

Önerilen İçerik: Dünya'nın 7 Harikası Nelerdir?

Neoldu. Com/ Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.