Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Afrika kıtasının en büyük ülkelerinden biri olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, nadir türlere ev sahipliği yapan ulusal parkları ile ünlüdür. Ülkenin gezip görmeniz gereken tarihi ve turistik yerlerini sizler için listeledik.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta kısmında bulunan büyük bir ülkedir. Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar Zaire adıyla bilinen ülke, Uganda, Güney Sudan, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Kongo Cumhuriyeti, Angola, Tanzanya ve Zambiya ile sınır komşusudur. Atlas Okyanusu'na da yaklaşık 40 km'lik bir kıyı şeridi bulunmaktadır. 2.344.458 kilometrekarelik yüz ölçümü ile kıtanın Cezayir'den sonraki en geniş arazilere sahip olan ülke olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaklaşık 76 milyon kişi yaşamaktadır. Ülkenin başkenti aynı zamanda nüfusun onda birinden fazlasına ev sahipliği yapan Kinşasa merkezidir. Bulunduğu konum ülkenin bitki ve canlı çeşitliliği bakımından Afrika'nın önemli bölgelerinden biri olmasını sağlamıştır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti seyahatinde gezilecek-görülecek tarihi ve turistik yerleri tatilcilerimizle paylaşıyoruz.

 

Virunga Ulusal Parkı

virunga-ulusal-parki.jpg

Ülkenin sömürge yıllarında Albert Ulusal Parkı olarak anılan bölge, 7.800 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır. 1925 yılında milli park ilan edilen bölge, aynı zamanda kıtanın ilk ulusal parkı olması bakımından çok önemlidir. Kuzeyinde Rwenzori Dağları güneyinde ise Virunga Dağları bulunmaktadır. Kongo İç Savaşı'nın yaşandığı yıllarda gerçekleşen kaçak avlanmalardan olumsuz etkilenen bölge, 1979 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve Dünya Mirası Listesine eklenmiştir. Bölge daha çok burada yaşayan gorillerin korunması amacıyla oluşturulmuştur. Her yıl binlerce ziyaretçi çeken park, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin en popüler turistik yerlerindendir. 

 

Kahuzi-Biega Ulusal Parkı

kahuzi-biega-ulusal-parki-parki.jpg

Ülkenin doğusunda Bukavu kentine bağlı olan bir milli park alanıdır. 6.000 kilometrekarelik alanı kapsayan bölge, Belçikalı fotoğrafçı ve doğacı Adrien Deschryver tarafından 1970 yılında kurulmuştur. Kivu Gölü batı yakasında ve Ruanda sınırında yer alan Kahuzi-Biega Ulusal Parkı, ülkedeki en büyük milli parklardan biridir. Hem dağ hem de ovalarla kaplı olan bölge, nesli tükenmekte olan Doğu Ova Gorili'nin (Gorilla beringei graueri) en önemli yaşam alanlarındandır. Park eşsiz biyolojik çeşitliliği ve Doğu Ova Gorili'nin yaşam alanı olması sebebiyle 1980 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir. Bölgeye düzenlenen turlarla mükemmel manzaralara şahit olabilir ve Doğu Ova Gorillerini tanıyabilirsiniz.

 

Lola ya Bonobo

lola-ya-bonobo.jpg

1994 yılında Claudine Andre tarafından yetim kalan bonoboları (cüce şempanze) koruma altına almak amacıyla kurulan Dünya'nın bu alandaki tek merkezidir. Başkent Kinşasa güneyindeki Kimwenza banliyösünde yer alan 'Lola ya Bonobo' kelime anlamı olarak 'Bonomolar için cennet' demektir. Eti için öldürülen veya evcil hayvan olarak satılmak üzere götürülen bonomoların ailesiz kalan yavrularının yeme, içme, barınma ve sağlık gibi ihtiyaçlarının sağlandığı merkez, bu canlıların yaşam alanına uygun olarak tasarlanmıştır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin görülmesi gereken yerlerinden biri olan bu güzide merkezi ziyaret ederek bonoboları yakından görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

Nyiragongo Dağı

nyiragongo-dagi.jpg

Ülkenin Virunga Dağları sırasında bulunan bir stratavolkandır. En yüksek noktası 3.470 metre olan volkanik dağ, son kez 2015 yılında patlamıştır. Ülkenin batısında Ruanda sınırına yakın bir bölgede bulunan Nyiragongo Dağı, Virunga Milli Parkı içinde yer almaktadır. Ana krater yaklaşık iki kilometre genişliğinde çok derin bir lav gölü oluşturmuştur. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin en turistik yerlerinden biri olarak tanınan ve Afrika kıtasındaki patlamaların %40'na sahne olan Nyiragongo Dağı, bölgenin simgesi haline gelmiştir.

 

Boyoma Şelaleleri

boyama-selaleleri-001.jpg

Önceleri Stanley Şelalesi olarak bilinen bu doğal güzellik, Kisangani merkezi yakınlarında bulunan Lualaba Nehri üzerinde akmaktadır. 61 metre yüksekliğinde olan doğal güzellik görenleri kendine hayran bırakır. Balıkçılık faaliyetlerinin de yapıldığı şelale, balıkçılığa ilgisi olanların büyük balıklar ve farklı tür balıklar avlamak için geldiği yerlerdendir. Zamanla suyun oluşturduğu dalgalardan dolayı kayalarda oluşan oyuklara balıkçılar tarafından sehpa şeklinde masalar kurulup insanların seyir zevki artırılmıştır. Katarakt tipi balıkçılık faaliyetlerinin yapıldığı şelaleye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi büyüktür.

 

Idjwi

idjwi.jpg

Ijwi adıyla da anılan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan Kivu Gölü'nün içerisindeki adadır. 340 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın ikinci büyük iç adası konumundaki Idjwi, dünyanın bu alandaki en büyük onuncu adasıdır. Yaklaşık 250 bin nüfusun yaşadığı adada insanların temel geçim kaynağı tarımdır. Bu ada, Ruanda ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında yer almaktadır. Ülkeniin ünlü gezi mekanlarından biri olan bölge, mutlaka keşfedilmelidir.

 

Maiko Ulusal Parkı

maiko-ulusal-parki.jpg

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin en uzak köşelerinden biri bu milli park alanı, 10.885 kilometrekarelik alanı çevrelemektedir. Ülkenin endemik üç hayvanı olan Kongo tavuskuşu, okapi ve doğu ova gorili burada yaşamaktadır. 1970 yılında milli park olarak belirlenen bölge fil, şempanze gibi canlılara da ev sahipliği yapmaktadır. Zengin bitki örtüsüne sahip olan bölge, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gezilerinin vazgeçilmez adreslerindendir.

 

Kinşasa Ulusal Müzesi

kinshasa-ulusal-muzesi.jpg

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da kurulan bir ulusal müzedir. Ülkenin Güzel Sanatlar Akademisi dahilinde bulunan kurum, Kültür Bakanlığı ve Kongo Ulusal Müzeler Enstitüsü tarafından akredite edilmektedir. Mükemmel koleksiyonlar içeren müze, ülkenin en fazla ziyaret edilen müzesi olarak dikkat çekmektedir. Çeşitli maske koleksiyonları, müzik aletleri, etnografik objeler ve heykeller içeren kurumda toplamda 45.000 öge sergilenmektedir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum