Çocuklar Neden Yalan Söyler? Tüm Yaşlar Hakkında Bilgiler

Çocuklar neden yalan söylüyor? Dikkat çekmek için mi yoksa başka amaçlardan dolayı mı yalana başvuruyor? İşte çocuklar neden yalan söyler sorusunun yanıtı.
Çocuklar Neden Yalan Söyler? Tüm Yaşlar Hakkında Bilgiler

Her çocuğun hayatında en az bir kez yalan söylediği bir durum vardır ve bu durum, ailelerin ve ebeveynlerin endişelerine neden olabilir. Ancak yalan söyleme, çocuklar için doğal bir süreçtir ve onların gelişimine yardımcı olabilir. Çocuğun yalan söyleme nedenleri, onun yaşına, gelişim düzeyine, aile ortamına ve deneyimlerine göre değişebilir. Bu yazımızda çocukların neden yalan söyler sorununu yanıtladık.

İşte çocuklar neden yalan konuşur sorusunun yanıtı...

Çocuklar Neden Yalan Söyler?

Çocuklar Neden Yalan Söyler

Çocuklar, anne babasının, çevresinde olanların ilgisini çekebilmek, sevgisini kazanabilmek için yalan söyleyebiliyor. Her çocuk, ilgi ve takdir kazanmak ister. Ne olursa olsun, hangi yöntem ya da yol fark etmez, sırf ilgi çekmek ve sevilmek için yalan söylemek gerekiyorsa hiç düşünmeden yalan söyleyebilir. Ancak her zaman ilgi çekebilmek için çocuk yalan söylemez. Ailesinden korkan, yaptığı yanlışlıktan utanan çocuklar ceza almamak için yalan söyleyebilir. Bunun için çocuklar çoğunlukla yaşadığı aile ve çevreden etkilenerek yalan söylemeye başvururlar.

  • Çocuğuyla ilgilenmeyen ebeveynin, çocuğunun yalan söylemesiyle onu pür dikkat dinlemesi.
  • Çocuğunu kötü cezalarla korkutan ebeveynlerin çocuğa yalandan başka çare bırakmamaları.
  • Ebeveynler çocuğu psikolojik baskı altına alması, çocuk da bu durumdan kurtulmak için yalan söyleyebilir.

Aslında bakıldığında yalan çocukluğun ilk dönemlerinde bir korku ya da ilgi açısından daha çok söyleniliyor. Gittikçe yalana alışan çocuk, her ortamda keyfi olarak yalan söyleyebilir. Anne ve babalar dikkat, çocuğunuzun bu yalan söyleme ihtiyacına son verin yoksa bu ileride bir alışkanlık, yani hastalık haline gelebilir.

6-7 Yaş Çocuğun Yalan Söylemesi

Çocuklar Neden Yalan Söyler

6-7 yaş arası çocuğun gelişime ve öğrenmeye açık olduğu bir dönemdir. Çocuğunuz eğer bu yaşlarda sık bir şekilde yalan konuşuyorsa bu alışkanlığı ailesinden almış olabilir. Çocuğunuzun yalan söylemesinin bir başka nedeni de sizin ona ceza vermeniz veya kızmanız olabilir.

8-9 Yaş Çocuğun Yalan Söylemesi

Çocuklar Neden Yalan Söyler

8-9 yaş arası çocuklar yalan kavramının ne olduğunu yeni yeni fark etmeye başlamaktadırlar. Bu yaşlarda genel olarak yalan söylemenin nedeni çocuğun aileden aldığı tepkiler tetiklemektedir.

10-11 Yaş Çocuğun Yalan Söylemesi

Çocuklar Neden Yalan Söyler

Çocukların hayatında en az bir kez yalan söylediği durumlar olduğu bir gerçektir, ancak bu durum 10-11 yaşlarında sürekli olarak devam ediyorsa çocukta uyum ve davranış bozuklukları olabilir. Anne ve babalar, çocuğun yalanının sadece onlara mı yoksa genel olarak mı söylendiğine dikkat etmelidir. Anne ve babanın yetiştirme yöntemlerindeki yanlışlıkları ve çocuğa verdikleri tepkiler, yalan söylemenin nedenini belirlemede önemli bir rol oynayabilir.

12-13 Yaş Çocuğun Yalan Söylemesi

Çocuklar Neden Yalan Söyler

Ergenlik döneminde olan 12-13 yaş aralığında olan çocuklar, yaptıkları hareketler ve davranışlar sonucu ailelerden aldığı şiddetli tepkilerden sonra yalana başvurabilmektedir. Bu durumu düzeltmek bu yaş aralığında zor olsa da düzgün bir iletişimle sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranmalıyız?

Çocuklar Neden Yalan Söyler

Çocuğunuzun yalan söylemesinin önüne geçmek için öncelikle kendi hatalarınızı görüp kesin çözüm yolu bulmalısınız. Anne ve babalar siz yalan söylüyor musunuz, o zaman çocuğunuzun yalan söylemesini engelleyemezsiniz. Çocuklar, sizlere bakıp yalanı öğrenebiliyor, bunun için öncelikle kendiniz yalan söylememeli ve çocuğa bu yönde olumsuz örnek olmamalısınız. Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmalı ve sakin bir şekilde yalanın kötü bir şey olduğunu ona anlatmalısınız.

Samimi bir şekilde anlattığınız zaman çocuğunuz sizi dinleyecektir ve çocuğunuzu yalan söylemeye mecbur bırakacak cezalardan, tutumlardan kaçının. Çocuğunuzu başka arkadaşlarıyla kıyaslayıp yermeyin, o zaman size kendisini ispatlamak için yalan söyleyebilir. Aman ebeveynler, çocuklar narin bir çiçektir, bu çiçekleri soldurup yok etmeyin, onları renklendirip yeşertin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocuk Eğitiminde Önemli NoktalarÇocuklarda At Binme Eğitimi
Kardeşini Kıskanan ÇocukÇocukta Olumsuz Davranışlar
Çocuklar Neden Şımarık Oluyor?

Çocuklar neden yalan söyler?

Çocuklar yalan söylemeyi gelişim dönemlerinde doğal bir şekilde öğrenir ve bu durum onların gelişimine yardımcı olabilir. Çocuğun yalan söyleme nedenleri, onun yaşına, gelişim düzeyine, aile ortamına ve deneyimlerine göre değişebilir.

Çocuğun yalan söyleme nedenleri nelerdir?

Çocuğun yalan söyleme nedenleri arasında korku, utanç, kendini korumak, başarısız olmaktan korkmak ve dikkat çekmek gibi faktörler bulunabilir.

Çocuğun yalan söylemesi normal midir?

Evet, çocukların yalan söylemeyi öğrenmeleri normal bir durumdur ve onların gelişimine yardımcı olabilir. Fakat bu durum sağlıklı değildir. En kısa sürede yalan söyleme alışkanlığını bıraktırmalısınız.

Anne ve babalar çocuğun yalan söylemesini nasıl ele almalıdır?

Anne ve babalar, çocuğun yalan söyleme nedenini anlamaya çalışmalı ve ona empati kurmalıdır. Ayrıca, çocuğa doğru tepki vermeli ve ona doğru yol göstermelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.