Burkina Faso Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Burkina Faso, Batı Afrika'da yer alan tarihi ve turistik yerleriyle meşhur bir ülkedir. Çok eski bir yerleşim bölgesine kurulan ülke, doğal alanları bakımından da zengindir. İşte, Burkina Faso'nun gezip görmeniz gereken yerleri...
Burkina Faso Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Batı Afrika'da yer alan Burkina Faso'da yaklaşık 20 milyon nüfus yaşamaktadır. Kişi başına düşen yıllık geliri en az olan ülkeler arasında bulunmaktadır. 274.200 kilometrekarelik yüzölçümü alanına sahip olan Burkina Faso Togo, Mali, Benin, Nijer, Gana ve Fildişi Sahilleri ile sınırı bulunmaktadır. Ülkenin başkenti ve aynı zamanda en büyük merkezi Ouagadougou'dur. Ülke nüfusunun neredeyse onda birinin yaşadığı kent ticari, sosyal, eknomik ve siyasal açılardan da Burkina Faso'nun en değerli kentidir. Ülkenin bazı bölümlerinde yüz binlerce yıllık eşyalara rastlanmıştır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Burkina Faso tarihi ve turistik açıdan önemli olan gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.

Arli Ulusal Parkı

arli-ulusal-parki.jpg

Ülkenin güneydoğusunda bulunan dünyaca ünlü bir milli park alanıdır. Benin Pendjari Milli Parkı ile kesişen bu ulusal park, kumtaşı tepeleri, mükemmel bitki örtüsü, ovaları, nehirleri ve ev sahipliği yaptığı onlarca türden binlerce canlıyla Burkina Faso'nun en turistik yerlerinden biridir. Bölgede 200'er fil ve su aygırı, 100 aslan, bufalo, yaban domuzu, antilop ve babun gibi hayvanlar barınmaktadır. 760 kilometrekarelik alanı kapsayan Arli Ulusal Parkı, her yıl yüz binlerce safari meraklısını bölgeye çekmektedir.


Tengrela Gölü

tengrela-ulusal-parki.jpg

Ülkenin Banfora merkezi yakınlarında bulunan küçük bir göldür. 2 kilometre uzunluğunda ve 1,5 kilometre genişliğindeki Tengrela Gölü'nü içerisinde yaşayan su aygırları özel yapmaktadır. Göldeki su aygırlarının insanlara saldırı eğiliminde bulunmadıkları kaydedilmektedir ve bugüne kadar gölde timsah olduğuna dair hiçbir bulguya rastlanılmamıştır. Burkina Faso tatilcilerinin uğrak mekanlarından birine dönüşen harika gölü ve içindeki su aygırlarını mutlaka görmelisiniz.


Pobe Mengao

pobe-mengao.jpg

Burkina Faso'nun Soum merkezinin Sahel adlı bölgesinde yer alan önemli bir tarihi koruma alanıdır. Kaya sanatı ve höyüklerin yanı sıra nekropol (toplu mezar yerleri), değirmen taşları ve metal araç gereçler gibi arkeolojik eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Burkina Faso'nun tarihi ve turistik yerleri arasında bulunan Pobe Mengao her yıl yüz binlerce turist ağırlıyor. Bölge 9 Nisan 199 yılından bu yana UNESCO Dünya Geçici Mirasları Listesi'ne eklenmiştir.


Ouagadougou Katedrali

ouagadougou-katedrali.jpg

Başkentin manevi sembolü niteliğindeki yapı, Ouagadougou Immaculate Conception Katedrali ismiyle de anılmaktadır. 1930'lu yıllarda inşa edilen Ouagadougou Katedrali yalnız Burkina Faso'nun değil, tüm Batı Afrika'nın en büyük katedrallerinden biridir. Roma Katolik kilisesi olarak hizmet veren ibadethane aynı zamanda Ouagadougou'nun başpiskoposluk merkezidir. Kerpiçten yapılan katedral, Avrupa Romanesk mimari tarzıyla oluşturulmuştur. Bölgede yaşayan Hristiyanların en değerli ibadethanesi olarak bilinen katedral Burkina Faso'nun görülmesi gereken yerlerindendir.


Sindou Tepeleri

sindou-tepeleri.jpg

Adını bulunduğu Sindou kasabasından alan bölge ilginç kaya oluşumları ile dikkat çekmektedir. Bölgenin bir kısmı turizme açıktır. Bitki örtüsü bakımından cılız olan bölgedeki kaya oluşumları ilk kez görenlerin hafızasında birileri tarafından oluşturulmuş izlenimi uyandırmaktadır. Sindou Tepeleri'ndeki bazı kayalar insan ve hayvan heykellerini andırmaktadır. Burkina Faso'nun gezilecek yerlerinden birine dönüşen harika alan mutlaka keşfedilmelidir.


Bobo-Dioulasso Camii

bobo-dioulasso-camii.jpg

Ülke nüfusunun yarısından çoğunu Müslümanlar oluşturduğundan bölgede birçok cami mevcuttur. Bobo-Dioulasso merkezinde bulunan cami kerpiçten inşa edilmiştir. İrili ufaklı kulelerle çevrili olan caminin her kulesinde onlarca kazık çakılmıştır. Bu kazıkların yarısı dışarıya bakar. Görüp görebileceğiniz en ilgiç cami olarak hafızanızda yer edecek Bobo-Dioulasso Camii'ni görmeden kentten ayrılmayın.


Karfiguela Şelaleleri

karfiguela-selaleleri.jpg

Ülkenin güneybatısında Banfora kenti yakınlarında Komoe Nehri üzerinde bulunan şelaleler Burkina Faso'nun en fazla turist çeken doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Şelalenin aktığı bölge, mükemmel bitki örtüsü ve farklı kaya yapılarıyla görenleri büyülemektedir. Burkina Faso tatiline çıkanlar için kaçırılmayacak bir gezi mekanıdır.


Ouagadougou Ulu Camii

ouagadougou-ulu-camii.jpg

Burkina Faso'nun başkentinde bulunan şaşalı cami kent merkezinde yer alır. Batı Afrika'ya özgü camilerden ilk görüşte ayrılan ibadethane modern mimari tarzıyla oluşturulmuştur. Kubbesindeki hilal ve yıldızla ilgi çeken dört minareli cami görsellik bakımından Burkina Faso'nun en muhteşem camisidir. Müslümanların bölgedeki en değerli manevi yapısı olarak dikkat çeken Ouagadougou Ulu Camii'nin terasına çıkarak başkentin manzarasını doyasıya izleyebilirsiniz.

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.