Bumbar Dolması Tarifi

Bumbar diğer adıyla mumbar olan bu dolma. kalın bağırsaktan yapılıyor. Oldukça meşakkatli bir o kadar da lezzetli olan bu dolmayı püf noktalarını ele alarak sizlere anlattık.
Bumbar Dolması Tarifi

Bumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 1 kg. koyun bumbar (kalın bağırsak)
  • 400 gr. Pirinç
  • 200 gr. kıyma
  • 1 büyük baş soğan
  • Karabiber, tuz
  • Nar ekşisi

Bumbar Nasıl Temizlenir

Bumbarların üzerindeki fazla yağlar ayıklanır. Bol su ile yıkanır. Daha sonra suyun altında tersi çevrilir. Bumbarın ucu musluğa takılarak tazyikli su ile rahatça temizlenmesi sağlanabilir. Temizlenen Bumbarlar nar ekşisiyle ovularak yıkanır. Bumbarlar nar ekşisi içinde bir gece dinlendirilir.

Bumbar İç Hazırlanışı ve yapımı

Pirinç ayıklanıp yıkanır. Soğan ince doğranarak, karabiber, tuz ile ovulup kıyma ile birlikte pirince ilave ediyoruz ve harmanlıyoruz.

Bağırsağın ağzı içe doğru kıvrılır, avuç içine alınır malzeme ve doldurulmaya başlanır. Bu durumda bağırsağın yağlı kısmı içe, yağsız kısmı dışa kayar. Doldurma işlemi bittikten sonra iplikle sıkıca bağlanır, tekrar yıkanır ve bumbarın üstünü kapatacak şekilde su ilave edilip ateşe koyuyoruz. Bumbarın piştiğini anlamak için çatalın ucuyla deneme yapılır. Çatal bumbara kolaylıkla giriyorsa pişmiş demektir. Arzu ediliyorsa piştikten sonra yağda kızartılır ya da fırınlanabilir. Afiyet Olsun.

 

Bumbar Dolması Nasıl Yapılır?

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum