Boyun Tutulması Nedir ve Nasıl Geçer ?

Boyun tutulması, insanlar üzerinden en çok görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Birçok kişi genel olarak boyun tutulması yaşamaktadır.
Boyun Tutulması Nedir ve Neden Olur?
Boyun tutulması, en çok rastlanılan sağlık sorunlarının başında gelir. Masa başı çalışma, uzun süre yanlış pozisyonda oturma, başı desteklemeyen yastıkta uyuma ve boynun uzun süre soğuk havaya maruz kalması nedeniyle boyun tutulması meydana gelebilir. Boyun tutulması, kişinin yaşam kalitesini düşeren bir problemdir. Baş ve boyun bölgesinde hareket kısıtlılığına yol açan boyun tutulması, evde uygulayabileceğiniz basit egzersizlerle ve çeşitli bitkisel kürlerle tedavi edilebilir. Ancak boyun tutulması bir kaza sonrasında meydana geldiyse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Düşme ve çarpma sonucunda meydana gelen boyun tutulmaları ciddi sorunları tetikleyebilir.
Boyun tutulması, genellikle sabah uyandıktan sonra fark edilen bir durumdur. Boyun omurları arasında sık ve kuvvetli yapıda kaslar vardır. Bu kasların çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen kasılmaları, sertleşmeler ve ve fonsiyon bozuklukları boyun tutulmasına neden olur. Ancak boyun tutulması genellikle geceleri yanlış ve ters yatış pozisyonlarından kaynaklanır. Ayrıca boyun fıtığından kaynaklı olarak boyun tutulması gelişebilir. Boyun tutulması sonucunda kişi kafasını sağa, sola ve yukarı çevirmekte zorlanır. Boyun tutulması sonucunda kaslarda meydana gelen kasılma nedeniyle ağrı hissedilir. Kas grubunun hassaşlaşması ve gerilmesi nedeniyle sızı ve ağrı hissedilir. Boynu tutulmuş kişi araba kullanamaz.
Boyun Tutulması Tedavisi
Boyun tutulması problemiyle karşılaşmanız durumunda evde kolayca uygulayabileceğiniz çeşitli egzersiz yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Düzenli olarak uygulayacağınız 10-15 dakikalık egzersizler ile kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak uygulayacağınız boyun egzersizlerinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta boynu fazla zorlamamaktır. Boyun tutulması durumunda uygulanan egzersizler genellikle gün içinde sıkça yaptığımız hareketleri içerir. Boyun tutulması tedavisinde ilaç kullanımına alternatif olarak soğuk ve sıcak kompres uygulanabilir. Soğuk kompres ile ağrının hafiflemesini sağlayabileceğiniz gibi sıcak kompres ile kaslarınızın gevşemesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle soğuk sonra sıcak kompres uygulanması önerilir.
Boyun Tutulması Egzersizleri
Egzersiz 1 : Öncelikle başınızı yavaşça öne doğru eğin. Bu sırada çenenizi göğsünüze dayayabilirsiniz. Ancak kendinizi çok fazla zorlamayınız. Daha sonra başınızı geriye doğru kaldırın. Bu hareti 10 kez tekrarlayın.
Egzersiz 2 : İkinci pozisyonda başınızı önce sağa, sonra sola doğru yatırın. Bu hareketi 5 sağ, 5 sol olmak üzere toplamda 10 kez tekrarlayın.
Egzersiz 3 : Son egzersizde başınızı önce sağa, sonra sola doğru çevirin. Tahminimizce en çok zorlanacağınız hareket bu olacaktır. Bu nedenle kendinizi çok fazla zorlamamalı ve başınızı çevirebildiğiniz kadar çevirmelisiniz. Kendinizi zorlamanız durumunda boyun ağrınız artabilir. Bu hareketi 5 sağ, 5 sol olmak üzere toplamda 10 kez tekrarlayınız.
Sıra | Ürünler | Etkisi |
---|---|---|
1 | Kedi Otu | Kaslarını Gevşetir |
2 | Bayır Turpu | Rahatlatır |
3 | Kekik Çayı | Kasları Rahatlatır |
4 | Biberiye Yağı | Gevşetme |
5 | Zencefil Çayı | Rahatlatma |
Boyun Tutulmasına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
Boyun tutulmasına iyi gelen birbirinden kaliteli ürünler için aşağıda bulunan listemizi ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Otu
Kas gevşetici etkiye sahip olan kedi otunu kaslarınızın gevşemesi için kullanabilirsiniz. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisiyle bilinen kedi otunu doğrudan tüketmek yerine kompres uygulayarak kullanmanızı öneririz. Aksi oldukça kuvvetli etkiye sahip olan kedi otunun kullanımı büyük dikkat gerektirir. Kedi otu tozunu zeytinyağı ile karıştırarak krem kıvamına getirin. Elde ettiğiniz karışımı tutulan bölgeye sürünüz. Karışımı sürdükten sonra streç film ile sararak en az 1 saat bekletin. Bekledikten sonra önce ılık suyla duş alın. Duş sırasında sıcak ve soğuk kompresler uygulayın.
GittiGidiyor Fiyatını Gör HepsiBurada Fiyatını Gör | N11 Fiyatını Gör Trendyol Fiyatını Gör |
---|
Bayır Turpu
GittiGidiyor Fiyatını Gör HepsiBurada Fiyatını Gör | N11 Fiyatını Gör Trendyol Fiyatını Gör |
---|
Kas gevşetici etkiye sahip bitkilerden bir diğeri olan bayır turpunu çok ince dilimler halinde kesin ve benmari usulü ısıtın. Daha sonra ağrıyan bölgeye kapatın ve streç film ile sarın. Sıcaklık kaybolana kadar bekletin. Turpun sıcaklığı azaldıktan sonra alın ve yenisini koyun. Bu uygulamayı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere uygulayabilirsiniz.
Kekik Çayı
GittiGidiyor Fiyatını Gör HepsiBurada Fiyatını Gör | N11 Fiyatını Gör Trendyol Fiyatını Gör |
---|
Ağrı kesici özelliğe sahip olan kekik çayı, birçok sağlık problemi karşısında etkili çözüm imkanı sunmaktadır. Boyun ağrılarının hafiflemesine yardımcı olan kekik çayını ağrı kesici ve kas gevşetici olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı kekik ekleyin ve birkaç damla limon damlatın. Daha sonra bardağın ağzını kapatın ve yaklaşık 15 dakika demlenmeye bırakın. Ayrıca kekik çayına yeşil çay katarak da tüketebilirsiniz.
Biberiye Yağı
GittiGidiyor Fiyatını Gör HepsiBurada Fiyatını Gör | N11 Fiyatını Gör Trendyol Fiyatını Gör |
---|
Ağrı tedavisine sıkça kullanılan biberiye yağı, doğal ağrı kesici niteliğindedir. Biberiğe yağını tek başına kullanabilirsiniz. Bir miktar biberiye yağını ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulayınız. Masaj sonrasında bölgeyi streç film ile kapatın ve gün boyu bekletin. Ayrıca gece yatmadan önce de sürebilirsiniz. Yağı uyguladıktan ve beklettikten sonra ılık su ile duş alın. Baş ağrısı ve sinüzit gibi şikayetleriniz yoksa duş sırasında soğuk-sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
Zencefil Çayı
GittiGidiyor Fiyatını Gör HepsiBurada Fiyatını Gör | N11 Fiyatını Gör Trendyol Fiyatını Gör |
---|
Boyun tutulması ve boyun ağrısı tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olan zencefil çayı, sinir sıkışmasından kaynaklı boyun tutulmalarında oldukça etkilidir. Zencefilin kabuklarını temizleyiniz ve yaklaşık 10-15 gramlık taze zencefili rendeleyiniz. Rendelediğiniz zencefili kaynar suya atın ve bardağın ağzını kapatarak 15 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ekleyerek tüketebilirsiniz.
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com
Boyun tutulması her insanın hayatında bir kez bile olsa yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genellikle sabah kalktıktan sonra kendini gösterir. Kişi başını sağa ve sola rahatça çeviremez, boynunu rahat bir şekilde hareket ettirememesiyle ortaya çıkar.
Ayrıca boyun kaslarında ortaya çıkan çok şiddetli ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Bu ağrı insanı gerçekten çok rahatsız eder. Boynunuz tutulduğunda bu durumdan nasıl kurtulabileceğinizin ipucularını sizler için sıraladık;
- Boynunuz tutulduğunda boynunuzu mümkün olduğunca soğuktan korumaya özen göstermelisiniz. Bunun için sıcak tutmaya çalışmalısınız. Soğuk boyun ağrınıza iyi gelmeyip, ağrınızı daha da şiddetlendirecektir.
- Boynunuza hafif hareketlerle masaj yaptırmak da boyun ağrınıza iyi gelecektir. Birinden yardım alarak ellerle yapılan masaj boynunuzu rahatlatacak, kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacaktır. Masajın ardından boynunuza sıcak havlu uygulamayı da unutmayın.
- Boyun tutulmalarında mutlaka doktordan yazılmış reçeteli bir kas gevşetici ilaç kullanmalısınız. Bu ilacın krem olması daha da tercih edilir. Kremi yine bir yakınınızın yardımıyla boynunuzun tutulan bölgesine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
- Boyun tutulmalarında boynunuzu sıcak tutmanız çok önemlidir. Bu yüzden boynunuza sıcak su torbası koyabilirsiniz. Sıcak su torbası boyun kaslarınızın gevşemesine ve sizin de rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Boyun tutulmaların da sizi bir nebze de olsun rahatlatabilecek bir diğer yöntem de boyun desteği kullanmaktır. Boyun desteği kullanarak boyun ağrınızı da en aza indirebilirsiniz.
- Boyun egzersizleri yaparak da boyun tutulmasını geçirebilirsiniz. Düzenli olarak boynunuzun yavaşça hareket etmesini sağlayacak egzersizleri yapabilirsiniz. Ancak bu egzersizleri yaparken yavaş ve dikkatli olmaya özen göstermelisiniz.
- Boynunuz tutulduğu halde iş yapmanız gerekliyse bunun için bazı materyallerden destek almalısınız. Örneğin bilgisayar başında duracaksanız boynunuzu yastık ile desteklemelisiniz.
- Boynunuz tutulduğu için ani ve sert hareketler yapmaktan kesinlikle kaçınmalısınız çünkü ani bir sert hareketle canınızı acıtabilir, iyileşme sürecinizi uzatabilirsiniz.
- Yorumlar 0