Boyun Fıtığına İyi Gelen Kremler, İlaçlar ve Egzersizler

Boyun fıtığını geçiren besinler, bitkiler, sporlar, ilaçlar, hareketler, yiyecekler, yağlar, vitaminler ve kremler aşağıda sizleri bekliyor.
Boyun Fıtığına İyi Gelen Kremler, İlaçlar ve Egzersizler

Günlük yaşantıyı ciddi oranda etkileyen boyun fıtığına iyi gelecek besinleri, kremleri, egzersizleri, hareketleri, bitkisel yağları, ilaçları, ağrı kesicileri, vitaminleri ve yiyecekleri aşağıda detaylıca bulabilirsiniz.

Boyun Fıtığına İyi Gelen Kremler

Boyuna Fıtığına İyi Gelen Yöntemler

Boyun fıtığı ağrısını geçirmek için çeşitli kremler kullanılabilir. Yoğun iş hayatı olan kişiler kasları sürekli aktiftir. Bu yüzden de vücutta ağrılar meydana gelir. Eğer kendinizi halsiz ve yorgun hissediyorsanız boyun fıtığına iyi gelen kremleri tercih edebilirsiniz. Bu kremlerin doğal içeriği sayesinde kas ağrılarınızı en aza indirecek, gündelik yaşamınızda daha rahat hareket edebileceksiniz. Kan dolaşımını hızlandıran kremler, basit bir şekilde kullanılır. Boyun bölgesine sürdüğünüz andan itibaren bir yanma meydana getirerek tedavi edecektir. Her yaştan bireyler boyun fıtığı kremlerini kullanabilir.

Boyun Fıtığına Faydalı Egzersizler ve Hareketler

Boyuna Fıtığına İyi Gelen Yöntemler

Boyun fıtığı ağrılarından kurtulmak için masaj yapabilirsiniz. Soğuk elle masaj yapmak ağrıyı, tahrişi ve kas spazmını hafifletir. Bir fizyoterapist yardımı ile boyun kaslarınızı kuvvetlendirecek egzersizleri öğrenerek de boyun fıtığı problemi ortadan kaldırılabilir. Bunun için internet üzerinden boyun kasınızı geliştirecek hareketlere de bakılabilir. Boyun kaslarınızın ağrıdığı esnada öğrenmiş olduğunuz hareketler denenerek ağrı hafifletilir.

Boyun Fıtığı Ağrısı Kesen İlaçlar ve Ağrı Kesiciler

Boyuna Fıtığına İyi Gelen Yöntemler

Boyuna fıtığına iyi gelen ilaçlar arasında naproxen, ibuprofen, diklofena yer almaktadır. Bu ilaçlar reçete ile satılır.

Boyun fıtığına anti-inflamatuar, non steroidal içeriğe sahip ilaçlar iyi gelir. Boyun fıtığı sonucunda oluşturulan dokulardaki ve sinirlerdeki tahrişi önler. Yukarıda önermiş olduğumuz ilaçlar kesinlikle doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Bilinçsizce kullanıldığında daha kötü sonuçlar doğurabilir. Kullanmadan önce aile hekiminize danışmanız ya da aile hekiminizin size önermiş olduğu ilaçları kullanmanız gerekir.

Boyun Fıtığı Ağrılarına İyi Gelen Vitaminler

Boyuna Fıtığına İyi Gelen Yöntemler

Boyun fıtığının önlenmesi için B12, B6, B1 ve C vitamini içeren besinler tüketmek çok önemlidir. Bu vitaminler zedelenmiş sinirlerin tamir edilmesini sağlar. Boyun fıtığı da zedelenen kaslar sonucunda ortaya çıkar. Doku bütünlüğünü korumaya yardımcı bu vitaminler aynı zamanda kolajen oluşumu için de önemlidir. Tüm dokuların uygun şekilde onarılmasına yardımcı olur. Dokuların birbirine bağlanmasını sağlar.

B1 vitamini içeren besinler yoğurt, yumurta, süt fasulye, et, balıktır. B6 vitamini ise muz, avokado, havuç, bezelye, deniz ürünleri, beyaz et ve nohutta bulunur. B12 vitamini karaciğer, dalak gibi sakatatlarda, peynirde, alabalıklarda, ton balığında vardır. Son olarak C vitamini barındıran besinler yeşil biber, domates, portakal, mandalina, ananas, çilek, greyfurt, brokoli, lahana, limon olarak bilinir.

Boyun Fıtığı Tedavisinde Etkili Bitkisel Yağlar

Boyuna Fıtığına İyi Gelen Yöntemler

Susam yağı, acı elma yağı, adaçayı yağı, atkuyruğu yağı, çörek otu yağı, ısırgan tohumu yağı, pelesenk yağı boyun fıtığına iyi gelen yağlar arasındadır. Bu yağlar sayesinde boyun fıtığı kısa sürede tedavi edilebilir.

Fıtığın oluştuğu bölgeye yağlar damlatılır, el yardımı ile ovulur. Daha sonrasında boyun kaslarınızın gevşemeye başladığı ve ağrının yavaş yavaş kaybolduğunu hissedersiniz. Kısa süre içerisinde ağrıyı geçiren şifalı yağlar aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırır. Kaslarda yorgunluğa bağı oluşan ağrıların giderilmesini sağlar.

Boyun Fıtığını Geçiren Besinler ve Yiyecekler

Boyuna Fıtığına İyi Gelen Yöntemler

Boyun fıtığının giderilmesine yardımcı besinler arasında fasulye, et, balık, portakal, mandalina, çilek, brokoli, peynir, ton balığı, nohut, beyaz et, havuç, avokado, bezelye, muz, ananas, yeşil biber ve greyfurt yer alır.

Yukarıda sizlere önermiş olduğumuz yiyecekler kasların gevşemesine yardımcıdır. Bu besinleri haftada 3,4 kez bol bol tüketirseniz kaslarınız eskisi kadar yorulmayacak, boyun fıtığının vermiş olduğu ağrılardan kurtulacaksınız. Gün içerisinde, ara öğünlerde, sabah kalktığınızda, akşam yemeği sonrasında önerdiğimiz besinler tüketilebilir.


Boyun fıtığı nedir?

Boyun fıtığı; boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu oluşan hastalıktır. Omuriliğe ve kola uzanan sinirlere baskı yapar. Omurların arasında boynun hareketi sağlayan diskler; iki kemik dokunun birbirine temas etmesini engellerken aynı zamanda omurga yani kemiklerin üzerine binen yükü de azaltır.

Omurganın boyun kısmı, boyun omuru olarak adlandırılan yedi adet kemikten oluşuyor. Omurların arasında da, boynun hareketlerini sağlayan “disk”ler yer alıyor. Diskler, içerdiği su ve kollajen yapı sayesinde omurga, yani kemiklerin üzerine binen yükü azaltıyor. Aynı zamanda, iki kemik dokunun birbirine temas etmesini de engelliyor.

İlginizi Çekebilir
Boyun Fıtığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Boyun yeterince korunmadığı durumlarda disk dokusunun suyunu kaybedip sert bir hal alması ise boyun fıtığını oluşturuyor. Yani dejenere olan disk dokusu boyun fıtığı başlangıcı demektir. Disklerin içinde bulunan yumuşak yapının ya da kemiklerin doğal yapısının bozulması ile kola veya omuriliğe giden sinirlerin üzerine binen baskı hastalarda boyun fıtığı belirtilerinin başlamasına sebep oluyor.

Boyun fıtığı neden olur?

Boyun fıtığı; uzun süre bir yerde oturmak (masa başında, televizyon karşısında ve araçta uzun süre oturma gibi), sağlıksız oturuş şekilleri, ağır kaldırma, kontrolsüz yapılan spor, boynu kütletmek, klima altında uzun süre kalmak, ıslak saçla durmak, genetik faktörler,  ani ve ters hareketlerde bulunup omurlardaki disk zedelenmesinden olur. Ense kaslarının kasılmasına neden olan boyun fıtığı, baş ağrınızın sebebi olabilir. Baş ağrıları genelde uykusuzluk, stres, göz hastalıkları, sinüsler ya da genetik hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi, boyun fıtığı belirtileri arasında da karşınıza çıkabilir. Bu durumda ağrınızı hafifletecek bir ılık banyo yapmanız Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanları’nca tavsiye edilir.

Boyun fıtığı kimlerde görülür?

Boyun fıtığı; yapısal özelliklere, genetik faktörlere ve sigara kullanımına bağlı olarak görülebilir.  Özellikle genç yaşlarda sigara kullanımında bulunan kişilerde boyun yapısının kısa sürede bozulduğunun gözlemlendiğini söyleyen doktorlar, sigara kullanımına başladıktan sonra 5 yıl içerisinde boyun fıtığı vakalarıyla karşılaştıklarını belirtiyorlar. Boyun fıtığı sonradan gelişen bir hastalık olduğu gibi genetiğe de bağlı bir hastalıktır. Ailede boyun fıtığı vakaları varsa diğer kişilerin boyun fıtığı olma riski fazla oluyor. Bu kişilerin yastık seçimlerinde dikkatli olması, ortopedik yastık tercih etmeleri gerekiyor.

Boyun fıtığına neden olan faktörler nelerdir?

Boyun fıtığını tetikleyen şeyler; yanlış duruş, psikolojik stres, yorgunluk, uzun süreli bilgisayar kullanımı, profesyonel olmayan masaj, ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, silme gibi aktiviteler boyun ağrılarını artıran faktörlerdir.

Bu yüzden kadınlarda boyun ağrılarının görülme sıklığı daha fazladır. Trafik kazası, travma geçirmek, şoförlük, bankacılık gibi mesleklerde çalışmak, boyunun yanlış hareketleri ve yanlış pozisyonları, boyun kaslarında zayıflık boyun fıtığına neden olur.

Boyun ağrısı neden olur?

Boyunda bulunan yedi omur kemiklerinin birincisi ve ikincisi hariç diğerlerinin arasında diskler bulunmaktadır. Bu disklerin içindeki yumuşak yapının dışarıya çıkması sonucunda sinirler etkilenir. Bu da boyun, omuz, kol hatta sırt ve bel ağrılarına neden olabilmektedir.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Boyun fıtığının belirtileri arasında; tek taraflı, kola doğru yayılan bir ağrı, parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber seyreden ağrı, ağrı ile birlikte yayıldığı kolda kuvvet kaybı, ele alınan cisimleri düşürmek, yürüme güçlüğü ve dengesizlik yer alır.

Boyun ağrısı fıtığa neden olabilir mi?

Boyunda, kollarda, omuzlarda, sırt ve bel kısmına yayılan ağrılar boyun fıtığına neden olabilir. Bu ağrılar bazen şiddetini arttırmakta, hatta kolda uyuşmalara ve kuvvet kaybına bile neden olabilmektedir. 

Boyun fıtığı ilerlerse ne olur?

Fıtığın ilerlemesi durumunda adalelerde erime görülebilmektedir. Bu yüzden boyun fıtığının ilerlemesine olanak vermeden tedaviye geçilmesi gerekmektedir. Ayrıca her boyun ağrısı, boyun fıtığı değildir. Boyun fıtığı ağrısı olması için, ağrının kollara vurması ve bu belirtilerin az da olsa görünmesi gerekmektedir. Ağrı sadece boyun ve sırtta ise boyun tutulmasına benzer, boyun düzleşmesi gibi başka rahatsızlıklar olabilmektedir.

Boyun fıtığı tedavisi nasıldır?

Boyun fıtığının ciddi sorunlara yol açmaması için, ilerlemeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Boyun fıtığı ilerlediği taktirde cerrahi müdahale gerekebilir. İlerlemesini önlemek için ilk aşamada, ağrı kesici ilaçlar, adale gevşetici ilaçlar, anti enflamatuar ilaçlar, istirahat uygulanmaktadır. Boyun fıtığının biraz ilerlemesi durumunda doktor kontrolünde fizik tedavi yöntemi de uygulanabilmektedir. 

Eğer boyun fıtığı çok fazla ilerlemiş ise cerrahi tedavi gerekmektedir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlar, kolda kuvvet kaybının oluşması, adalelerde erime ve felce doğru tehlikeli bir gidiş gözüküyor olması gerekmektedir. Boyun fıtığından korunmak için, başlıca yapılması gereken stresten uzak durmaktır çünkü stres boyun fıtığı ve ağrılara yol açan başlıca sebeptir. Ayrıca boynu sıcak tutmak, soğuk havalarda atkısız dışarı çıkmamak boyun fıtığına yakalanmamak için yapılması gereken bir başka önemli noktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.