Bazı Toplumlarda Domuz Eti Neden Yenmez?

Domuz eti yemeyen toplumların neden böyle bir davranış sergilediklerine baktığımızda genellikle dini açıdan helal olmadığı için olduğunu görürüz. Peki, bunun sebebi nedir ve domuz etinin yenmemesinin başka sebepleri var mıdır?
Bazı Toplumlarda Domuz Eti Neden Yenmez?

Domuz eti genellikle dini sebepler yüzünden yenmez. Bunun sebebi olarak da domuzun pis bir hayvan olması gösterilir ancak dini kitaplar sebebini tam olarak belirtmemektedir. Biraz daha ayrıntıya girip yorumlayacak olursak öncelikle domuzun nasıl bir hayvan olduğunu bilmemiz gerekir.

Domuz Nasıl Bir Hayvandır?

Tüm domuzlar hem et hem de ot yerler. Aynı zamanda bitki kökleri, kozalak, bitki soğanları, böcek, kurtçuk ve sürüngenleri de yedikleri bilinmektedir. Çiftlik hayvanı olarak aslında çok verimlidirler. Kısa sürede üreyebilecek ergenliğe ulaşırlar ve çoğalma hızları son derece iyidir. Bir yılda 15-20 yavru doğurabilmeleri bunun en iyi göstergesidir. Kesilme zamanı geldiği zaman bir domuzun ağırlığı yaklaşık 150 kilodur. Bu da bir danaya göre 15-20 kat fazladır. Yani domuz, et sıkıntısı olan halklar için iyi bir besin kaynağı olarak düşünülebilir.

Domuzlar insana biyolojik olarak son derece benzerler. Hatta bu sebeple doku ve organ nakli konusunda insanlara uygundur. Domuz kalbinin kapakçığı, domuz beyninin hücreleri insanlara başarıyla nakledilmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Aynı şekilde sürekli insülin kullanan hastaların bazıları kendilerine domuz insülini enjekte etmektedir.

Peki, tüm bunlara rağmen domuzlar neden hırsın, aç gözlülüğün, tembelliğin, zaafın ve oburluğun sembolü olarak gösterilirler? Neden domuz yemek bazı dinlere göre haramdır?

domuz


Domuz Eti Neden Yenmez?

Domuz eti yenmesi yasağı ne zamana dayanır bilinmiyor olsa da, hiçbir din veya kültürde net bir açıklama olmasa da, domuz etinin yasaklandığı ilk dinin Musevilik olduğu düşünülüyor fakat Ortadoğu’da daha önce yaşamış olan Babilliler ve Mısırlılar’da ve Uzakdoğu kültürlerinde de domuz etinin yenilmesine iyi gözle bakılmıyordu.

domuz

Çin kaynaklarında insandaki birçok hastalığın sebebinin domuz eti olduğu söylense de günümüzde burada yaşayan toplumlar bunu pek dinlemezler. Budizm ve Hindu inanışında ise domuza karşı herhangi özel bir sebep yok, onlar zaten her eti yemeye karşıdırlar.

Tek Tanrılı dinlerin en eskisi Musevilik olduğundan Eski Ahit’te geçen açıklamaya bir bakalım: Tırnakları olan her hayvanı yiyebilirsiniz. Şu şartla ki, tırnakları iki bölümlü olacak ve geviş getirecek. Domuzlar bu açıklamaya geviş getirmediği için, develer de tek tırnaklı olduğu için uymazlar. Hristiyanlar ise domuz etini en çok tüketenlerdir. Sebebine bakacak olursak, Romalıları kendi safına çekebilmek için azizlerin domuz eti hakkında tutumlarını yumuşatmaları olarak görürüz çünkü Romalılar domuz eti yiyordu. Müslümanlıkta ise domuz eti yemek Allah tarafından yasaklanmıştır ve Kur’an’ın dört ayetinde şöyle belirtilir: Açlıktan ölmek gibi yaşamsal bir zorunluluk olmadıkça, kurallarına uygun kesilmeden ve kanı akıtılmadan ölmüş veya öldürülmüş, Allah’ın adı anılmadan kesilmiş hayvan etleri ile birlikte domuz eti yemek haramdır.

domuz eti

Dini kaynaklarda domuz etinin neden yenmemesi gerektiği tam olarak açıklanmadığı için insanlar bazı teoriler üretmiştir ve bunlar domuz etinin yenmemesinin sebepleri olarak gösterilebilir. Gelin bunlara bakalım.

  • Dini teoriye göre insanların kişiliği ile beslenme tarzı arasında ilişki bulunmaktadır ve yedikleri hayvanların karakterlerinden etkilenirler. Avlarını azı dişleriyle veya tırnaklarıyla kapan, parçalayan hayvanların etlerini yemek doğru bulunmaz. Domuz bir de dişisini kıskanmayan bir hayvan olduğu için etinin yenmemesi için daha da sebep doğmuş olur.

domuz

  • İkinci sebep ise insan sağlığı ile alakalıdır. Domuz etinin hazmı zordur ve protein değeri de düşüktür. Büyüme hormonu bulunduğu için kansere neden olur. Eti çok yağlı olduğu için insan kanındaki yağ oranının artmasına ve damar sertleşmesine sebebiyet verir. Domuzlarda trişinoz diye bir hastalık görülür. Bu hastalık insan sağlığı açısından çok tehlikelidir. Domuz eti yendiğinde alınan kurtçuklar tüm vücuda yayılır. Çiğneme, yutma ve konuşma kaslarında felçlere sebep olabilir. Eti yenilen diğer hayvanlarda da parazit görülse de hiçbiri böyle zor tespit edilen ve insan için hayati tehlikesi olan parazitler değillerdir.

yüzen domuz

  • Üçüncü sebep ise çevreyle ilgilidir. Domuzlar suya, gölgelik yere ve yüksek proteinli gıdalara ihtiyaç duyduğundan Ortadoğu toprakları için bu ihtiyaçlar lükstür. Belki de bu sebeple domuz açgözlülük ve zaaf sembolü olarak görülmektedir.

Önerilen İçerik;

NeOldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum