Basura İyi Gelen Besinler
Basurun önüne geçmek için lif yönünden zengin besinler tercih edilmelidir. Bol sıvı tüketilmelidir. Aynı şekilde bitki çayları da iyi bir koruyucudur. Baharattan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Basuru tetikleyen en önemli neden kabızlıktır. Bu yüzden uzmanlar kabızlığı önleyen gıdaları tüketmeyi önerirler.
1. Meyve ve Sebzeler
Meyve ve sebzeler doğal ilaçlar olduğu için hayatın her alanında, sağlıkla ilgili her sorunda yardımımıza koşmaktadır. Hemoroit, yani basurda da meyve ve sebzelerin rolü çok büyüktür. Meyve ve sebzeler hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de lifli yapısı ile dışkıyı yumuşatır ve kolayca vücuttan atılmasını sağlar. Bu açıdan kabızlığı önlediği için basurun da önüne geçmede büyük yardımı olacaktır. Lif açısından zengin meyve ve sebzeler başlıca elma, armut, enginar, bezelye, brokoli, dereotu, pırasa (pirinçsiz ve havuçsuz) ve fasulyedir. İncir, mürdüm eriği ve gülkurusu kayısı günde 3-5 kere yatmadan yenirse basura çok faydası olacaktır.
2. Kefir
Kefir, basura çok iyi gelmektedir. Basur hastalığı yaşayan insanların düzenli bir şekilde kefir tüketmesi durumunda basur dan acısız bir şekilde kurtulabilmektedir. Basur değilseniz bile basura yakalanmamak için kefir tüketmenizi tavsiye ederiz.
3. Yoğurt
Gıdaların sindirimi sırasında kullanılan ve bağırsaklarda bulunan iyi bakteriler artınca tam olarak sindirilmeden bağırsağa gelen gıdalar daha kolay parçalanır ve kabızlığın önüne geçilmiş olur. Bu yüzden yoğurt uzmanlar tarafından sıkça önerilen gıdalardandır.
4. Tahıllar
Sağlıklı beslenme açısından tahıl tüketimi zaten önemlidir. Ancak söz konusu hemoroid hastalığı olduğu zaman tahıl tüketmek daha da önem kazanıyor. Lif ve protein içerdikleri için basurun oluşturduğu sorunların önüne geçilmede özellikle kepekli tahıllar önem arz eder. Yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepek ekmeği ve tam buğday ekmeği lif açısından zengin besinlerdir.
5. Çoban Çantası Çayı
Basur hastalarının farklı türleri olan çoban çantasının basura uygun olan türünü almaları gerekmektedir. 5-6 gr (bir tutam) çoban çantası bir bardak suda 5 dk kaynatılmalı ve ılık olarak süzülüp içilmelidir. Aç karnına veya yemeklerden 2 saat sonra içilebilir.
Sıklıkla Karşılaşılan Basur Belirtileri Nelerdir?
- Dışkılamada zorlanma
- Dışkılama sırasında ağrı veya yanma hissi
- Makattan gelen kanama
- Aşırı derecede kaşıntı
Basurun Evreleri
- Basurlar kendisini ilk başta kanama ile belli eder. Küçük kanamalar ile başlar.
- Daha sonra dışkınızla birlikte gelir ve kendiliğinden yok olurlar.
- Basur memeleri anüsün dışına çıkmıştır. Parmakla itilerek geri itilebilir fakat bu işlem risklidir. Basur ciddi derecede ağrı verir.
- Basur makattan dışarı sarkar ve otururken bile acı vermeye başlar. Memeler büyük olduğundan dolayı dışkılayamaz hale gelirsiniz. Büyük abdesten sonra basur yüzünden tam olarak makatınızı temizleyemezsiniz. Buda iç çamaşırlarda kirlenmeye neden olur.
Basuru Olanlar Hangi Gıdaları Tüketilmemelidir?
- Kahve, çay ve kafein içeren içecekler
- Alkol
- Kırmızıbiber, karabiber, pulbiber gibi baharatlar
- Hardal gibi acı soslar
- Kek, kurabiye vb. şekerli gıdalar
- Gazlı içecekler
- Aşırı tuz tüketimi olmamalı
- Patates kızartması, hazır yemekler vb. fazla sodyum içeren yiyecekler
- Doymuş yağ içeren salan, sosis gibi yiyecekler
- Limonlu su ve sirke
Önerilen İçerik: Basur Belirtileri ve Tedavisi
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com / Sosyal Fayda
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.