Barselona Katedrali Özellikleri ve Hikayesi Hakkında Bilgi

Barselona Katedrali İspanya'nın ve dünyanın en çok turist çeken yapılarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Peki Barselona Katedrali ne zaman yapılmıştır hikayesi nedir ve neden yapılmıştır?
Barselona Katedrali Özellikleri ve Hikayesi Hakkında Bilgi

Barselona Katedrali Hakkında Bilgi

İspanya'nın Barselona şehrinde bulunan Barselona Katedrali dışarıdan bakıldığında görünen uzun ve sivri kuleleri sayesinde dikkat çekmektedir. Bu muazzam yapı, Romalıların dini inançları yüzünden idam ettiği Eulalia anısına inşaa edilmiştir. Barselona Katedrali’nin bulunduğu yerde önceleri Santa Lucia Şapeli ve avluda bir Roma tapınağı bulunmaktaydı ve katedral bunun üzerine inşaa edildi. Yapımına 1298 yılında başladı. 2. Jaume’nin (Aragon Kralı) isteğiyle başlanan inşaat ancak 20. Yüzyılın başlarında bitirilebildi. Gerçek ve uzun adı Holy Cross and Saint Eulalia (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia) yani Kutsal Haç ve Aziz Eulalia Katedrali’dir. Ancak kentin en önemli dini yapılarından biri olduğundan Barselona Katedrali olarak anılmaya başlanmıştır.

barselona katedrali


Barselona Katedrali'nin Hikayesi

Barselona Katedrali Eulalia adında şehit olan bir kişiye Romalılar tarafından adanmıştır. Katedrale ismi verilen bu kişinin hikayesi oldukça ilginçtir. Romalılar tarafından çıplak bir şekilde sokağın ortasında bağlanılarak ölüme terk edilen Eulalia, mevsimin bahar ayı olmasına rağmen bir anda kar yağmaya başlar ve yağan kar Eulalia'nın vücudunu kaplayarak onu korur. Bu duruma çok sinirlenen Romalılar Eulalie'yı bıçaklarla dolu bir varilin içine sokarak öldürürler. Günümüzde Eulalia'nın mezarı Barselona Katedralinin içinde bulunmaktadır.

barselona katedrali Eulalie


Barselona Katedrali Bölümleri ve Mimari Yapısı

Barselona Katedrali Ön Cephesi

İspanya'nın Barselona şehrinde bulunan Barselona Katedral'inin ön cephesi 1408 yılında Charles Walters tarafından çizilmiştir. Bitene kadar bu doğrultuda ilerlemişlerdir. Gotik mimarinin en seçkin yapılarından biri olan Barselona Katedrali ön cephesinde çeşitli simgeler taşımaktadır. Bu simgeler içinden en çok dikkat çekeni 100 melekten oluşan heykeldir. 1889 yılında biten ön cephe ortasindaki büyük kule 1919 da bitmiştir.

barselona katedrali ön cephe

İki yanda bulunan ikiz kuleler ve ortadaki büyük kule ile muazzam bir görüntüye sahip olmaktadır. Avluda Eulalia'ya uygulanan 13 cezanın temsili olarak 13 Roma kazı bulunur. Bazı rivayetlere göre de Eulalia öldüğünde 13 yaşında olduğu ve kazıların onu simgelediğini anlatmaktadır. Bu avludan Katedral'a girilmektedir. Katedral'in bahçesinde bulunan palmiyeler ve çeşitli süslemeler Barselona Katedralinin muhteşem güzelliğine güzellik katmaktadır.


Barselona Katedrali İç Kısım

Barselona Katedrali’nin bulunduğu yerde önceleri Santa Lucia Şapeli ve avluda bir Roma tapınağı bulunmaktaydı ve katedral bunun üzerine inşaa edildi. Yapımına 1298 yılında başladı. 2. Jaume’nin (Aragon Kralı) isteğiyle başlanan inşaat ancak 20. Yüzyılın başlarında bitirilebildi. Gerçek ve uzun adı Holy Cross and Saint Eulalia (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia) yani Kutsal Haç ve Aziz Eulalia Katedrali’dir. Ancak kentin en önemli dini yapılarından biri olduğundan Barselona Katedrali olarak anılmaya başlanmıştır. Barselona’nın en iyi yapılarından bir olan Barselona Katedrali ‘nin iç kısmı gotik ortaçağ ve Rönesans tarzındadır.

barcelona katedrali iç kısım

Süslü ve oymalı koro sıraları ise ilgi çekici diğer bir kısımdır. Koro sıraları Juan de Borgonya’nın hanedan simgeleriyle doludur ve çeşitli idamları hatırlatır şekildedir. Kilisenin ismini aldığı St. Eulalia’nın bir heykeli de burada bulunur. Avrupa’nın koruyucusu sayılan St. Benet adına bir şapel de vardır ve genel olarak dini inançlara ve rivayetlere eksiksiz yer verilmiştir. Hatta Christ of Lepanto Şapeli, Osmanlı’lar ile olan savaşı anımsatır. Hikayeye göre leponto savaşı sırasında tüm gemiler bir bir batarken, içinde haç olan bir gemi son anda kurtulmuştur. Haçın olduğu kısım sayesinde kurtulan bu gemi, Osmanlı’ların savaşı kaybedeceğine işarettir denmiştir. Barselona Katedrali içinde bu haç hala sergilenmektedir.

barcelona katedrali iç kısım

İspanyada Gezilecek Yerler


Barselona Katedrali Giriş Ücretleri ve Giriş Saatleri

Barselona katedraline giriş ücretleri kişi başı 2-7 Euro arasında değişmektedir. Katedrale ücretsiz giriş saatleri bulumaktadır. Hafta içi her gün 08:00-12:45 ve 17:45-19:30 arası Barselona Katedraline girişler ücretsiz olarak ziyaretçilere sunulmaktadır.

barcelona katedrali giriş


Barselona Katedrali Nasıl Gidilir?

Barselona Katedraline gitmek için Gothic Quarter veya La Rambla Caddesi‘ni bulmanız yeterli olacaktır. Eğer ilk olarak La Rambla Caddesi’ni ziyaret edecek olursanız, Liceu metro durağını buraya ulaşım için kullanabilirsiniz. Liceu metro durağına gitmek için, L3-yeşil hattı kullanmanız gerekmektedir. Katedral, Barselona’nın en iyi parklarından biri olan Parc de la Ciutadella‘ya sadece 7-10 dakika yürüme mesafesindedir. Casa Mila ve Casa Batllo gibi Barselona’nın en popüler yerlerinden ise, katedrale yürüyerek 15-20 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.Size tavsiyem, öncelikle La Rambla Caddesi’ne gidin ve bölgede bulunan birçok turistik noktayı gördükten sonra, caddenin hemen arka sokağında bulunan Gothic Quarter’a geçin, katedrali bu bölgede rahatlıkla bulabilirsiniz.

barselona katedrali ulasım


NeOldu.com / Tatil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.