Balgama Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Çoğu insanın problemi olan balgama bazı hastalıklar neden olabiliyor. Peki bu hastalıklar nelerdir? İşte balgamın nedenleri ve bilinmesi gerekenler.
Balgam, kişinin solunum yollarında bulunan hassas dokuların korunması için üretilen bir tür sıvıdır. İnsan vücudunda gerekenden fazla üretildiği için çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Balgam nedir? Balgam neden olur? Balgamın tedavisi nedir? Balgam çeşitleri nelerdir? Bu içeriğimizde bu gibi soruların cevabını vereceğiz. O zaman vakit kaybetmeden içeriğimize geçelim.
Balgama Sebebiyet Veren Hastalıklar
Balgam, bazı hastalıklara sahip olan insanlarda çeşitli değişiklikler göstermektedir. Hatta bazen kişinin çıkardığı balgam hangi hastalığa sahip olduğunun da bir göstergesidir. Peki hangi hastalıklar balgama sebep olur?
İşte balgama sebep olan hastalıklar ve balgam çeşitleri;
1. Bronşitte Balgam Oluşumu
Kuru bir öksürükten sonra bol sümüklü balgam çıkmaya başlar. Özellikle sabahları yoğun olur. Hastalık ilerledikçe balgam çıkarmak güçleşir.
2. Veremde Balgam Oluşumu
Önceleri kuru bir öksürükle başlar, daha sonra balgama dönüşür. Başlangıçta sümük gibidir. Dikkat edilirse içinde yeşilimsi sarı taneler görülür. Bu tanecikler alınıp incelendikten sonra, verem mikropları görülür. Balgam gitgide artar ve balgamla beraber kan gelmeye başlar. Ateşli hastalıklarda, gripte, üşütmelerde de görülür. Ayrıca sigara içenlerde soluk borularının irkilmesi sonucu balgam çıkabilir.
3. Zatürrede Balgam Oluşumu
Alyuvarlar, damarlardan dışarı sızdığından balgam pas rengindedir. Çok yapışkandır. Daha sonra cerahatli balgam gelir.
4. Akciğer Enfarktüsünde Balgam Oluşumu
Kalp veya damar hastalarda, yeni ameliyattan çıkmış insanlarda, göğüs ağrısı, nefes darlığı ile birlikte kanlı balgam gelebilir. Bu akciğerde kan pıhtısıyla bir damarın tıkandığı, yani akciğer enfarktüsü olduğu anlamına gelmektedir.
5. Akciğer Kanserinde Balgam Oluşumu
Genellikle yaşlılarda devamlı balgam gelmesi kanseri düşündürür ve bazen bu balgam kanlıdır. Ancak akciğerdeki rahatsızlıklar ve uzun süreli sigara kullanımı akciğer mukozasının balgam olarak çıkmasına neden olur.
6. Bronşektazide Balgam Oluşumu
Bronşların genişlemesi ve iltihabından dolayı bol, kokulu balgam vardır. Özelikle sabahları çok balgam çıkar. Hastalık ilerledikçe balgam artar, gittikçe daha pis kokar. Hasta göğsünü yana ve öne eğmesiyle balgam artar.
7. Akciğer Apsesinde Balgam Oluşumu
Bu hastalıkta balgam bol, pis kokulu ve cerahatlidir. Hasta, balgamı kusacakmış gibi çıkarır. Ciğerlerde hissedilen ağrı da bu balgamla gelen rahatsızlıklardandır.
8. Akciğer Ödeminde Balgam Oluşumu
Bol köpüklü ve sulu bir balgam vardır. Rengi pembedir. Mide bulantısına sebep olan akciğer ödeminde balgam sürekli öksürüğe de sebep olmaktadır.
9. Kanlı Balgam Oluşumu
Bu balgam kırmızı bir yapıya sahiptir. Üst solunum yolu enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Sürekli olarak öksürüğe neden olan bu balgam türü son derece tehlikelidir. Görüldüğü andan itibaren doktora gidilmesi gerekir.
Balgam nedir?
Balgam, solunum yollarındaki iltihaplardan dolayı öksürük yoluyla dışarı atılan sümüksü bir maddedir. Öksürük bu sebepten balgamı atmaya yarayan bir vücut tepkisidir. Çocuklarda bu tepki olmadığı için kusarak dışarı çıkarmaktadırlar. Balgam, dokulardan sızan salgıların, kan suyunun, hücrelerin, çok defa da mikropların karışımından ibarettir. Hastalıklara göre balgamın rengi, şekli, kıvamı, görünüşü değişiklik göstermektedir.
Balgam neden olur?
İnsan vücudu, solunum yollarında bulunan ince ve hassas dokuların temizlenmesi ve korunması için balgam üretmektedir. Balgam enfeksiyonlarla mücadele etmek için antikorlar ve bakterileri ortadan kaldıran enzimler içermektedir. Fakat rahatsız edici derecede üretilen balgam göğüs hastalıkları ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.
Balgam çıkarmak için ne iyi gelir?
Bol bol su içerek katılaşmış balgamın yumuşayarak vücuttan atılmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak su ile duş alırken 5 ile 10 dakika kadar buharı soluyarak balgamı yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Bir kasenin içerisine sıcak su ve nane damlatarak derin nefesler alın. Bu da balgamı çıkarmak için oldukça etkili bir yöntemdir.
Hangi balgam tehlikeli?
Kırmızı balgam tehlikeli sayılabilecek bir balgam türüdür. Kan ile birlikte gelen balgam görülür. Bu durum kanda balgamın oluştuğuna işaret eder. Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar kırmızı balgama neden olur.
Balgam ne zaman tehlikelidir?
Siyah, koyu kırmızı, kahverengi ve köpüklü balgam görüldüğü zaman direkt olarak doktora başvurulması gerekir. Bu semptomlar acil tedavi gerektirir. Ciddi bir tıbbi durumun belirtileri olabilmektedir. Beyaz, sarı veya yeşil balgam görülürse evde tedavi edilebilir.
Balgam çıkarmak akciğeri temizler mi?
Akciğeri etkileyen hastalıklar sonucunda balgam oluşur. Akciğer, kendini temizleyebilmek için öksürük ile balgamı vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Yani balgam çıkarmak akciğerin temizlenmesini sağlar.
Balgamı yutmak zararlı mı?
Balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon varsa bu durum tehlikelidir. Mide asidinin mikropları yok edebilmesi rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski vardır. Her ihtimale karşı tutulmaması en sağlıklı olanıdır.
Doğal balgam sökücü nedir?
Sıcak su boğazı ve katılaşmış balgamı yumuşatır. Balgamın atılmasına yardımcı olur. Balgamı sökmek istiyorsanız mutlaka bitki çaylarını sık sık tüketmelisiniz. Hem boğazdaki tahrişi azaltan hem de balgamı söktüren bitki çayları son derece faydalıdır. Nane çayı, papatya çayı ve kekik çayı doğal balgam söktürücülerdendir.
Balgam Söktürücü Bitki Çayları |
---|
Balgam hakkında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Balgam, hangi hastalıktan dolayı oluyorsa, vücutta o hastalığın mikropları bulunur. Özellikle veremli hastalar ne kadar çok gezerse, o kadar çok yere mikrop bırakırlar ve hastalığı yayarlar. Veremli hastaların tükürüklerden dolayı bulaşmalarını engellemek için tükürük hokkası denen kaplara tükürmeleri gerekmektedir.
Tükürük hokkalarının dezenfekte edici maddelerle yıkanarak temizlenmesi gerekiyor. Veremli insanların kullandıkları mendiller de bol bol kaynatılarak mikroplardan arındırılmalıdır.
- Yorumlar 0