Atatürk’ün Sanata & Sanatçıya Verdiği Önem

Atatürk'ün sanata olan aşkı ve sanatçıya olan sevgisini hepimiz biliriz. Atatürk'ün sanata dair tüm bilgileri yazımızda.
Atatürk’ün Sanata & Sanatçıya Verdiği Önem

Mustafa Kemal ATATÜRK, sanatı çok seven ve sanatçılara değer veren ve destekleyen bir devlet adamıdır. Atatürk çocukluğundan beri sanata merakından dolayı bazı sanat dallarıyla da ilgilenmiştir. Gençliğinde şiir ve edebiyatla ilgilenmiştir. En sevdiği yazarlardan birisi olan Namık Kemal’in şiirlerini çok okurmuş.

Atatürk’ün yazdığı ve 1927 yılında TBMM'de okuduğu “Nutuk” eseri, Atatürk’ün gelmiş geçmiş en büyük eseridir. Atatürk “Oğuz Oğulları” adında bir şiiri de vardır mutlaka okumanızı öneririz. Şiir ve edebiyat dışında müziğe olan tutkunluğu herkes tarafından bilinir. Bazı Rumeli parçaları, Atatürk’ün sessinden notalara geçmiştir ve günümüze kadar gelmiştir.

 

Mustafa Kemal ATATÜRK

 

Atatürk, Sofya’da görevli olduğu zamanlarda çok sesli müziğe ilgisi artmıştır. Klasik müzik ve opera konserlerine gitmekten çok keyif alıyordu. Cumhuriyetimizin ilanından sonra, ülkemizde bu tarz müzik türlerini tanıtma fırsatı bulmuştur. Sadece sanat değil mimari yönünden de çok güçlü olan Atatürk, o zamanda yapılmış binaların ne kadar güzel olduğunu söylememize gerek yok.

 

Atatürk'ün, tiyatro, edebiyat, heykeltıraş, mimari, resim, müzik gibi sanatın bütün dallarıyla ilgilendiği gibi bu konuda desteğinizde asla esirgememiştir. Atatürk, Çankaya Köşkünde sanatçıları ağırlardı ve onlarla sohbetler ederek bilgilerini paylaşırdı.

 

Mustafa Kemal ATATÜRK Sanat

 

Atatürk’ e göre sanatın tanımı; "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

 

Sanatın, toplumda ilerlemesini ve önemini ise şu sözleriyle belirtmiştir; "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir," "Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur," "Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir."


 

Oğuz Oğulları

 

Asyanın ortasında Oğuz oğulları

Avrupanın Alplerinde Oğuz torunları

Doğudan çıkan biz, batıda yine biz

Nerede olsa, ne olsa kendimizi biliriz.

Hep insanlar kendilerini bilseler,

Bilinir o zaman ki hep biziz.

Türk sadece bir milletin adı değil,

Türk bütün adamların birliğidir.

Ey birbirine diş bileyen yığınlar,

Ey yığın yığın insan gafletleri

Yırtılmış gözlerdeki gafletten perde,

Dünya o zaman görecek hakikat nerede?

Hakikat nerede?

 

Mustafa Kemal Atatürk


 

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Sanatla İlgili Sözleri

 

 

“Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

 

“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

 

“Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.”

 

“Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.”

 

“Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra, alnında ışığı ilk duyan insandır.”

 

“Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.”

 

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Sanatla İlgili Sözleri

 

“Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.”

 

“Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk Musikisidir. Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.”

 

“Güzel sanatlara da alakanızı yeniden canlandırmak isterim. Ankara’da bir konservatuar ve Temsil Akademisi kurulmakta olmasını zikretmek, benim için bir hazdır. Güzel sanatların her şubesi için Kamutay’ın göstereceği alaka ve emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok etkilidir.”

 

“Milletimizin güzel sanatlar sevgisini, her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.”

 

Mustafa Kemal Sanatla İlgili Sözleri

 

“Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatı ile yer almaktan ilelebet mahrum kalacaktır.”

 

“Sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür.”

 

“Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
47 Yorum