Ardahan Türküleri - Ardahan Yöresine Ait En Güzel Türkülerin Sözleri

Doğu Anadolu'nun tarihle dolu ili Ardahan'ın en güzel türkülerini sizler için bu içerikte bir araya getirdik. Yazımızda yer alan Ardahan Türküler ile ilgili resimli sözleri sosyal medya hesaplarından paylaşabilirsiniz.
Ardahan Türküleri - Ardahan Yöresine Ait En Güzel Türkülerin Sözleri

Ardahan'ın En Sevilen Türküleri

Ardahan kendine has doğası, kültürü, atmosferi ve ezgileri ile görülmeye ve keşfedilmeye değer şehirlerimizden bir tanesidir.  Her yörenin kendine özgü ezgiler ve bunların hikayeleri bulunmaktadır. Ardahan yöresine ait halk müziği ve türküleri, ülkemizde en sevilen ezgiler arasındadır. İşte sizler için bir araya getirdiğimiz en sevilen Ardahan türküleri...

Aşayım Karlı Dağları

Ardahan yöresine ait bu türkü, ağır bir türküdür. Veli Yaycı'ya ait olan türküyü derleyip notaya alan kişi ise Nida Tüfekçi'dir. Türkünün ilk dörtlüğü şu şekildedir:

Aşayım karlı dağları

Dönemem yar şimden geri

Dünyada ölüm var imiş

Yanmanam yar şimden geri


Ardahan'ın Yollarında (Dimme)

Ardahan, Kars'ın bir ilçesiyken yazılmış olan türkü, hem Ardahan hem de Kars'ta benimsenmiştir. Musa Yılmaz'a ait olan türküyü derlemeyip ve notaya alan kişi Muzaffer Sarısözen'dir.

Eyvah Dimme Dimme

Nazlı yar Dimme

Men özüm serhoş

Sen şarap verme


Melik Şerif Düzü

Anonim bir türkü olan "Melik Şerif Düzü" türküsü, Melikşerif Köyü'nün ağasının güzeller güzeli Zeynep'in hikayesidir. Hikayesi ise şu şekildedir; zengin ve iki evliliği olan Şamil adındaki ağanın gönlü, İshak Bey'in küçük kızı Zeynep'e vurulur. Ancak buna ne İshak Bey ne de Zeynep razı olmamaktadır.

Zeynep ve hizmetkarlarının hanımları bir gün Bulgarı Çayırları Semtine koyunları sağlamaya gittiklerinde Şamil Zeynep'i zorla alıp kaçırır. Kaçırma esnasında Zeynep'in otuz iki örük olan saçlarında sekiz örüğü kopar. İshak Bey peşlerinde gitse de yetişemez ve kızının kendi rızasıyla kaçtığını düşünür.

Senelerce konuşmadığı kızı yıllar sonra İshak Bey'in elini öpmeye gelir. Döndükten kısa bir süre sonra vefat eden Zeynep vasiyeti üzerine sekiz örük saçı ve kanlı yazması ile İshak Bey'e gönderilir ve ancak o zaman İshak Bey kızının kendi isteği ile kaçmadığını anlar.

Melik şerif düzünü

Çiçek almış yüzünü

Gidek gelin getirek

İsak Beyin kızını


Darılma (Gönül Dostum)

Gönül dostum olarak da bilinen bu türkü Medine Çınar'a aittir. Türkünün mahlasını da yine Medine Çınar yapmıştır. İlk dörtlüğü ise şu şekildedir:

Gönül dostum arasıra selamı

Kesiyorum diye bana darılma

Elime alınca kağıt kalemi

Susuyorum diye bana darılma


Entarim Yandan Yandan

Ardahan yöresinin hareketli türkülerinden olan "Entarim Yandan Yandan" İnayet Avcı'ya aittir. Türkünün sözleri şu şekildedir:

Entarim yandan yandan 

Seni severim candan 

Oğlan senin yüzünden 

Oldum dinden imandan 


Kınayı Getir Anam

Kına gecelerinin vazgeçilmezleri arasında da yer alan bu türkü Ardahan yöresine aittir. İnayet Avcı'ya ait olan türkünün derlemesini de yine kendisi yapmıştır.

Kınayı getir anam

Parmağın batır anam

Bu gece misafirem

Yanında yatır anam

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum