Arabayla Uzun Yolculuğa Çıkanlara 13 Tavsiye

Yola çıkmadan önce burada sizlere sunacağımız tavsiyeleri gözden geçirmeniz, olası sorunların önüne geçmek için fayda sağlayacaktır.
Arabayla Uzun Yolculuğa Çıkanlara 13 Tavsiye

Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Arabayla uzun yola çıkmak insana keyif veriyor. Önlem alınmayan veya kurallara uyulmayan uzun yolculuklar ise maalesef geri dönüşü olmayan kazalara sebebiyet veriyor. Yolculuğunuzda sorunlar çıkmasını istemiyorsanız mutlaka önleminizi almanız gerekiyor.

Yaz tatillerinde veya bayram tatillerinde çoğu insan gibi sizde kendi aracınızla yolculuk yapmayı tercih ediyorsanız içeriğimizde yer alan tavsiyelere dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer ilk defa şehirlerarası yolculuğu kendi aracınızla yapacaksanız, stresinizi bir kenara atarak söyleyeceklerimize kulak veriniz. Böylelikle sorunsuz bir yolculuk yapmış olacaksınız.

1. Arabanızı Kontrolden Geçirin

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle aracınızda bir sorun varsa sorunları çözmeniz gerekiyor. Direksiyon, pedal, klima ve en önemlisi motor bakımını yaptırmanız olası sorunları ortadan kaldırmanızı sağlıyor. Ayrıca olası bir durumda nasıl davranacağınızı bilirkişiye sorarak öğrenmeniz sanayiye uzak noktalarda kendi başınıza çözüm bulmanız için önem arz ediyor. Mesela arabanın lastiği patladığında nasıl değiştireceğinizi ya da araba hararet yaptığı zaman ne yapmanız gerektiğini öğrenmeniz sorunlar karşısında panik yapmamanızı da sağlıyor.

2. Mevsime Uygun Lastik Kullanın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevsime göre lastik kullanmanız sorunsuz yolculuk için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor. Özellikle kış aylarında kar lastiği kullanmak zorlu yolculukların üstesinden gelmeniz için yardımcı olurken buzlanmaya karşıda mutlaka zincir kullanmanız gerekiyor. Ayrıca lastik basıncınızı aracınıza göre ayarlamanız yol tutuş açısından oldukça etkili oluyor.

3. Playlist Hazırlayın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun yolların olmazsa olmazı yol şarkılarıdır. Yolculuk zamanı dinlenilen şarkılarla normal zamanda dinlediğiniz şarkılar bir olmuyor. Bu sebeple başınızı ağrıtacak kadar hareketli; uykunuzu getirtecek kadar sakin müzikler dinlemekten kaçınmanız gerekiyor. Yol müzik listenizi önceden zevkinize göre hazırlamanız daha keyifli yolculuk yapmanızı sağlıyor.

4. Yanınıza Yolluk Alın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun yolculuğa çıktığınız için her an karşınızda bir restoran göremeyebilirsiniz bu sebeple acıktığınızda yanınıza aldığınız yiyecekler mola yerine kadar sizi idare edecektir. Ayrıca dakika başı mola verip zaman öldürmek istemiyorsanız da aracınızda yiyecek bir şeylerin olmasında fayda var. Son olarak su ve sakız olmadan asla yola çıkmamanız gerekiyor. Sakız hem kulakta oluşturulan basıncı engeller hem de araç kullanan kişinin dikkatini toplamasını sağlar.

5. Rahat Kıyafetler Tercih Edin

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rahat kıyafetler giymeniz yolculuk esnasında daha konforlu seyahat yapmanızı sağlar. Ayrıca ayaklarınızın şişmemesi, bileklerinizin kalınlaşmaması için uzun yolculuklarda spor ayakkabısı tercih etmelisiniz. Konforlu yolculuk rahat bir ayakkabıyla da doğru orantılıdır. Son olarak yanınıza uzun kollu bir hırka almanız olası ani hava değişikliğinde veya gece yolculuğunda kurtarıcı olacaktır.

6. Tek Yola Çıkmayın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle ilk defa uzun yola çıkıyorsanız veya fazla uzun yol deneyimine sahip değilseniz mümkünse yanınızda biriyle yolculuk yapmaya özen göstermelisiniz. Yanınızdaki kişi hız yaptığınızda uyarmalı, uykunuzu açmalı, acıktığınızda veya susadığınızda servis yapmalı ve çok yorulduğunuzda şoför koltuğuna oturmalı veya mola vermeye sizi ikna etmelidir. Bu sayede kaza riskinizi azaltarak sorunsuz yolculuk yapmış olacaksınız.

7. Emniyet Kemeri Kullanın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emniyet kemerini yol boyunca takmak güvenli bir yolculuğun olmazsa olmazları arasında bulunuyor. Bu sebeple araca ilk bindiğiniz andan itibaren emniyet kemerinizi takmanız ölümcül kazalarda bile hayat kurtarıcı oluyor.

8. Takip Mesafesi ve Hız Limitini Aşmayın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Varmak istediğiniz yere daha erken gitmek için hız limitlerini aşmak ve takip mesafesini düşürmek ölümcül kazalara sebebiyet verebilir. Bu sebeple aracınız için trafik polislerinin belirlediği hız limitlerini aşmamanız ve takip mesafesini ise 40 km/s olarak ayarlamanız sorunsuz bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca hız limitini aşmamanız gelecek olan radar cezalarının da önüne geçecektir.

9. Navigasyon Kullanın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yolunuzu tam olarak bilmiyorsanız, belli başlı şaşırtıcı tabelalara kanmamak için navigasyon kullanabilirsiniz. Hem navigasyon gideceğiniz yerde yön bulmanızda size yardımcı olacaktır hem de en kestirme yoldan varacağınız yere daha kısa sürede gitmenizi sağlayacaktır.

10. Gerektiğinde Mola Verin

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mola vererek varışınızın geç olacağını düşünebilirsiniz ancak bu ihtiyaçlarınızın önüne geçmemelidir. Uzun yolculuk anında mola vermek sizleri kendinize getirecek, rahatlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca çok uykunuz geldiğinde en uygun yerde mola verip 1 saat uyumak size tam anlamıyla 3 saat kazandıracağı gibi kaza yapmanızın da önüne geçecektir. Bu sebeple sağlıklı bir yolculuk yapmak istiyorsanız mutlaka mola vermekten kaçınmayınız.

11. Kahve Tüketin

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fazla aşırıya kaçmamanız durumunda kahve tüketmeniz uykunuzu açmak için iyi bir yöntemdir. Kafein oranı yüksek kahveler tercih etmeniz yol boyunca canlı olmanızı sağlarken enerji içecekleri belli bir süreden sonra vücut direncinizi düşürtecektir. Bu sebeple enerji içecekleri yerine kahve tercih etmeniz hem daha sağlıklı hem de daha etkili olacaktır.

12. Bilmediğiniz Yerden Yakıt Almayın

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anadolu’ya yol alırken yol üstünde hiç bilmediğimiz marka akar yakıt istasyonları bulunuyor. Çok zor durumda kalmadığınız sürece bilmediğimiz, güven vermeyen yakıt istasyonlarında dolum yaptırmamalısınız. Buna önem vermeniz aracınızın bozulmamasını sağlayacaktır.

13. Yanınızda Nakit Para Bulundurun

Uzun Yolculuğa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anadolu yollarında çoğu yerde kredi kartı geçmeyebilir bunun için mutlaka yanınıza nakit para bulundurmanız gerekecektir. Ayrıca yolculuk boyunca köy ürünleri almayı seviyorsanız da nakit paraya ihtiyacınız olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uzun Yol Lezzet Durakları

Uzun yola çıkarken ne yapmak gerekiyor?

Uzun yola çıkmadan önce; motor yağınızı, rot ve balans ayarlarını, soğutma suyunuzu, fren ve fren sistemlerinizi, cam suyunuzu, lastik ve hava basıncını, yağ sızıntısını kontrol ettirmeniz gerekiyor.

Uzun yolda araç nasıl kullanılır?

Uzun yolda araç kullanırken hız limiti ve takip mesafesini aşmamanız gerekiyor. Ayrıca uykunuz geldiğinde mola vererek dinlenmeniz gerekiyor.

Uzun yola ne zaman çıkmak gerekiyor?

Uzun yola çıkmadan önce 6-7 saat uyumanız yolculuğun daha sorunsuz geçmesini sağlıyor. Ayrıca sabah 6 gibi erken saatler ve gece yarısı gibi saatlerde yolculuğa çıkmanız uykunuzu getireceğinden bu saatler dışında yolculuğa başlamanız öneriliyor.

Uzun yolda arabada kaç saatte bir mola verilir?

Uzun yolda dikkat dağılmasını önlemek, uyku açmak ve bacaklarda oluşan ağrıyı azaltmak için en az 4,5 saatte bir mola verilmesi gerekiyor. Bu molanın süresi kişinin yorgunluğuna ve ihtiyacına göre değişiklik gösterse de en az 15 dakikalık olması gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum