Apple'ın İlk Uzamsal Bilgisayarı: Vision Pro Hakkında Bilgiler

Apple'ın piyasaya yeni sürdüğü Apple Vision Pro'nun yapabildiklerini gören herkes büyülendi. Biz de meraklıları için Apple Vision Pro'yu baştan sona inceledik. İşte Apple Vision Pro'nun tüm özellikleri;
Apple'ın İlk Uzamsal Bilgisayarı: Vision Pro Hakkında Bilgiler

Apple Vision Pro Nedir?

Apple Vision Pro, Apple’ın sanal gerçeklik gözlüğüdür. Mekansal bilgi işlem platformu olarak öne çıkan bu cihaz, yüksek çözünürlüklü iki küçük ekrandan oluşur. Bu ekranlar, bilgisayarın çıktısını doğrudan gözlerinize yansıtır. Apple Vision Pro ile uygulamalarınızı, eğlence içeriklerinizi, fotoğraf ve videolarınızı, FaceTime görüşmelerinizi ve daha fazlasını mekansal bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro, 19 Ocak’ta ABD’de ön siparişe açılacak ve 2 Şubat’ta satışa sunulacaktır. Fiyatı 3499 dolar olan bu cihaz, Türkiye’de de satın alınabilecektir. Apple Vision Pro’yu kişiselleştirmek için, yüzünüze uygun bir Light Seal ve baş bandı seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca, görüşünüzü ayarlamak, optik ekler eklemek ve ZEISS Optik Ekler’e erişmek için de seçenekleriniz bulunmaktadır. Apple Vision Pro, Apple’ın en iddialı ürünü olarak, gelişmiş teknoloji ve tasarımı bir araya getirmektedir.

Apple Vision Pro Ne İşe Yarar?

Apple Vision Pro, yüzünüze taktığınız bir bilgisayar olarak tanımlanabilir. Ancak bu cihazın en ilginç yanı, nasıl kullandığınızdır. Bilgisayarın çıktısını fiziksel bir ekran üzerinden değil, gözlerinize doğrudan yansıtan iki adet çok küçük ama yüksek çözünürlüklü ekran sayesinde, mekansal bir şekilde içeriklere erişebilir, etkileşime girebilir ve eğlenebilirsiniz.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro, sanal gerçeklik gözlüğü olarak da adlandırılabilir. Ancak bu gözlük, sadece sanal bir dünyaya değil, gerçek dünyayla da bağlantılı bir mekansal bilgi işlem platformu sunuyor. Apple Vision Pro ile uygulamalarınızı istediğiniz yerde ve boyutta düzenleyebilir, web’de gezinebilir, notlar alabilir, mesajlaşabilir ve bunların arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca, filmleri, dizileri ve oyunları büyüterek, mekansal ses ile daha sürükleyici bir şekilde izleyebilir, 3D kamera ile mekansal fotoğraf ve video çekebilir, FaceTime ile hayat boyu görüntülü aramalar yapabilir ve daha pek çok şey yapabilirsiniz.

Apple Vision Pro Özellikleri

Apple Vision Pro'nun tüm bileşenlerini ayırdık ve aşağıda kategori halinde detaylı bir şekilde inceledik. İşte Apple Vision Pro özellikleri;

Apple Vision Pro

Donanım Özellikleri

Apple Vision Pro, visionOS adlı özel bir işletim sistemi ile çalışmaktadır. Bu işletim sistemi, göz takibi ve el takibi ile sezgisel bir giriş sağlamakta ve sanal ortamda yapabileceğiniz şeyleri genişletmektedir2. Cihazda, Apple M2 yongası, 10 çekirdekli GPU, 16 çekirdekli Nöral Motor ve 16 GB birleşik bellek gibi güçlü donanım bileşenleri bulunmaktadır1. Cihazın fiyatı 256 GB depolama alanı için 3.499 dolar, 512 GB için 3.700 dolar ve 1 TB için 3.900 dolar olarak belirlenmiştir.

Ekran Özellikleri

Apple Vision Pro, her bir göz için 4K çözünürlüğe sahip mikro OLED ekranlar kullanıyor. Bu ekranlar, toplamda 23 milyon piksel içeriyor ve %92 DCI-P3 renk gamını destekliyor. Ayrıca, ekran yenileme hızı 90Hz, 96Hz ve 100Hz arasında değişebiliyor. Böylece, video izlerken veya oyun oynarken takılma veya gecikme yaşanmıyor.

Apple Vision Pro, ekran özellikleriyle sadece yüksek kaliteli bir görüntü sunmakla kalmıyor, aynı zamanda 3D fotoğraf ve video çekme imkanı da veriyor. Cihazın önünde bulunan stereoskopik 3D ana kamera sistemi, mekansal fotoğraf ve video yakalayabiliyor. Bu sayede, çektiğiniz anları daha sonra Apple Vision Pro ile tekrar yaşayabilirsiniz. Üstelik, mevcut fotoğraf ve videolarınızı da Apple Vision Pro ile büyük boyutta izleyebilirsiniz. Her bir göz için 4K TV’den daha fazla piksele sahip olan Apple Vision Pro, nerede olursanız olun muhteşem bir içerik keyfi sunuyor. 6.5 megapiksel renkli kameralar, LiDAR sensörü, 6 mikrofon, Wi-Fi 6 ve OpticID gibi özelliklere sahiptir.

Kontrol Özellikleri

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro, göz ve el hareketleri, ses komutları ve fiziksel eylemler gibi çeşitli yöntemlerle kontrol edilebilir. Ayrıca, Bluetooth klavye, trackpad, mouse ve oyun kumandası gibi aksesuarlar da bağlanabilir. Apple Vision Pro, visionOS adlı Apple'ın ilk mekansal işletim sistemini kullanır. visionOS, göz takibi ve el takibi gibi gelişmiş teknolojileri bir araya getirerek, etkileşimi sezgisel ve sihirli bir hale getirir.

Fotoğraf ve Video Yetenekleri

Apple Vision Pro, Apple’ın en iddialı ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Bu cihaz, 3D fotoğraf ve video çekme, uygulamaları istediğiniz boyutta ve yerde kullanma, oyunları, filmleri ve dizileri dev ekranda izleme gibi harika özellikler sunuyor. Apple Vision Pro ile anılarınızı hiç olmadığı kadar canlı bir şekilde yeniden yaşayabilir, arkadaşlarınızla ve meslektaşlarınızla yüz yüze görüşebilir, eğlence ve işinizi bir arada yapabilirsiniz.

Göz İzleme ve Güvenlik

Apple Vision Pro, göz izleme teknolojisi ile kullanıcı arayüzünde kolayca gezinebilir, öğeleri seçebilir veya oyun oynayabilirsiniz. Göz izleme, kullanıcıların bakışlarını takip ederek, istedikleri içeriğe odaklanmalarını veya yakınlaştırıp uzaklaştırmalarını sağlar. Ayrıca, göz izleme, kullanıcıların çevrelerindeki kişilerle iletişim kurarken göz teması kurmalarına da olanak tanır. Vision Pro, el hareketleri ile de kontrol edilebilir.

Kullanıcılar, ellerini kullanarak dijital içeriği hareket ettirebilir, boyutlandırabilir, döndürebilir veya değiştirebilir. El hareketleri, kullanıcıların dijital içeriği fiziksel olarak dokunuyormuş gibi hissetmelerini sağlar. Vision Pro, göz izleme ve el hareketleri ile birlikte ses komutları da destekler. Kullanıcılar, seslerini kullanarak Vision Pro’yu açıp kapatabilir, ayarlarını değiştirebilir, uygulamaları başlatabilir veya arama yapabilir. Ses komutları, kullanıcıların ellerini ve gözlerini serbest bırakarak, dijital içeriğe daha rahat erişmelerini sağlar.

Pil Ömrü ve Taşınabilirliği

Apple Vision Pro’nun en önemli bileşenlerinden biri de pilidir. Pil, cihazın performansını ve kullanım süresini etkileyen bir faktördür. Apple Vision Pro, harici bir pil paketi ile çalışır. Bu pil paketi, genel kullanımda 2 saate kadar, video izlemede ise 2,5 saate kadar pil ömrü sunar.

Apple Vision Pro, pil tasarımı nedeniyle ağır bir cihaz değildir ancak taşınabilirliği konusunda dikkatli olmanız gerekir. Cihazı taşırken, kutusunda bulunan kılıfı, USB-C kablosunu, şarj cihazını, harici pil paketini ve iki adet ışık yalıtım pedini yanınızda bulundurmanız önerilir.

Apple Vision Pro Nasıl Kullanılır?

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro, fiziksel alanınıza dijital içerik ve uygulamaları harmanlayan ve gözleriniz, elleriniz ve sesinizle gezinmenizi sağlayan bir uzamsal bilgisayardır. Apple Vision Pro ile hayalinizdeki çalışma alanını yapabilir, Mac Sanal Ekranınızın yanında visionOS uygulamalarını açabilir, belgelerinizde 3D nesnelerle etkileşime girebilir, sunumlarınızı yeni yollarla prova edebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca, Apple TV uygulamasında Sinema Ortamında en sevdiğiniz şovları ve filmleri izleyebilir, App Store ve Apple Arcade’den en sevdiğiniz oyunları oynayabilir ve yeni bir etkileşimli deneyimde dinozorlarla yüz yüze gelebilirsiniz.

Apple Vision Pro’yu kullanmak için öncelikle harici pil paketini Vision Pro’nıza bağlamanız gerekir. Cihaz otomatik olarak açılmalıdır. Açılmazsa, ön ekranda Apple logosu görünene kadar üst düğmeye yaklaşık üç saniye basılı tutun. Apple Vision Pro’nuzun tamamen açılması birkaç dakika alabilir. Ardından, Apple ID’nizle her iki cihazda da oturum açın ve hesabınızın iki faktörlü kimlik doğrulaması açık olduğundan emin olun. Wi-Fi ve Bluetooth’u her iki cihazda da açın. Bir şeyi seçmek için, sadece ona bakın ve parmaklarınızı dokundurun. Yazmak için, sanal bir klavye (Vision Pro’nun sizin için oluşturduğu) kullanabilir veya yazmak istediğiniz şeyi sesinizle söyleyebilirsiniz. Vision Pro’nun bir Apple Watch veya AirPods Max’tekine benzer dönen bir kadranı vardır. Mac’inizle Apple Vision Pro’yu kullanmak istiyorsanız, Mac Sanal Ekran özelliğini kullanabilirsiniz. Mac’inizin yerleşik klavye ve izleme dörtgenini veya bağlı Bluetooth klavye ve izleme dörtgenini, Apple Vision Pro’daki uygulamaları ve içeriği kontrol etmek için kullanabilirsiniz.

Apple Vision Pro Nerede Satılır?

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro, Türkiye’de henüz satışa sunulmadı. Ancak, araştırmalarıma göre, cihazın tahmini Türkiye fiyatı 3500 dolar civarında olacak. Bu fiyat, depolama alanı, vergiler ve diğer seçeneklere bağlı olarak değişebilir. Apple Vision Pro’yu Türkiye’de satın almak istiyorsanız, Apple’ın resmi web sitesini veya yetkili satıcılarını takip etmenizi öneririm.

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.