Albany'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

New York Eyaleti'nin başkenti Albany'de yaklaşık 100 bin kişi yaşamaktadır. Tarihi, turistik ve kültürel ögeleriyle ünlü Albany'nin gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırdık.
Albany'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

New York Eyaleti Meclis Binası

1867 ve 1899 yılları arasında inşa edilen eyalet yönetimi binası ünlü mimarlar Leopold Eidlitz, Isaac G. Perry, Thomas Fuller ve Philip Hooker'in ortam tasarımıdır. 5 katlı yapının en yüksek noktası 67 metredir. Romanesk Revival ve Neo-Rönesans mimari tarzlarını aksettiren yapı Albany'nin en değerli sembollerinden biridir. 1978 yılından bu yana ülkenin Ulusal Tarihi Yerleri listesinde bulunan yapıya Albany seyahatinizde mutlaka zaman ayırmalısınız.

new-york-eyaleti-meclis-binasi.jpg

 

New York Eyalet Müzesi

new-york-eyalet-muzesi.jpg

140 bin metrekarelik alanda kurulan eyalet müzesi 1836 yılından bu yana hizmet veren köklü bir kurumdur. Doğa tarihi, antrapoloji ve tarih koleksiyonlarının sergilendiği araştırma desekli bir müze olarak faaliyet göstermektedir. Kentin Madison Caddesi'nde bulunan müze bölgenin köklü ve çeşitli mazisini aydınlatmak ve insanlara tam manasıyla öğretmek amacıyla kurulmuştur. Genel itibariyle müzenin kalıcı sergileri birinci katta bulunuyor. Yine birinci katta galeri salonları, geçici bilimseli kültürel ve tarihi ögeler de sunuluyor. Kurumda jeolojik numuneler, paleontoloji örnekleri, tarihi malzemeler ve sanatla ilgili çalışmalar da sergilenirken aralarında Lewis H. Morgan ve Arthur C. Parker gibi antropologlara ait geniş antropolojik unsurlar da yer alıyor. New York Eyalet Müzesi Albany gezi rehberinizin başlarında bulunmalı.

 

Washington Tarihi Bölge Parkı

washington-tarihi-bolge-parki.jpg

19. yüzyılda 55 hektarlık alana kurulan parkı kentin en gözde mekanlarından biridir. John Bogart, John Cuyler, HH Richardson ve Stanford White gibi mimarların katkılarıyla oluşturulan alan onlarca bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Burası kentin en ünlü buluşma noktalarından birine çevrilmiştir. Yürüyüş yolları, banklar, yapay göl gibi aksesuarlarla süslenen park ABD Ulusal Tarihi Yerleri listesinde bulunuyor. Albany'nin gezilecek yerleri içinde en fazla tercih edilen park konumunda yer almaktadır. Kentin merkezinde faaliyet gösteren bu şahane parkı mutlaka gezin.

 

The Egg

the-egg.jpg

Burası Albany kentinde yer alan bir gösteri sanatları merkezidir. 1978 yılında bu yana çalışan The Egg (Yumurta) adlı bina adını eğik bir yumurtayı andıran çatı kısmından almaktadır. Ünlü mimar Wallace Harrison tarafından tasarlanan The Egg tam 1,432 kişi kapasiteli ilginç bir komplekstir. Bu kurum müzik, dans ve geleneksel sahne sunumları da dahil olmak üzere Albany'deki birçok performansa ev sahipliği yapmaktadır. Binanın Lewis A. Swyer Tiyatrosu 450, Kitty Carlisle Hart Tiyatrosu ise 982 kişi kapasitelidir. Albany'nin turistik yerlerinden biri haline gelen bu simge yapıyı görerek burada gerçekleşen bir etkinliğe iştirak etmenizi öneriyoruz.

 

İlk Albany Kilisesi

ilk-albany-kilisesi-001.jpg

Kentin Kuzey Pearl Caddesi üzerinde yer alan manevi yapı 1789 ve 1798 yılları arasında inşa edilmiştir. Philip Hooker tarafından dizayn edilen kutsal bina Protestan kilisesi olarak hizet vermektedir. Uzunluğu 3 metre olan kilisenin genişliği 21 metredir ve 2 kulesi mevcuttur. Yapımında tuğla ve taş kullanılmıştır. 1974 yılından beri Amerikan Ulusal Tarihi Yerleri listesinde bulunmaktadır. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan İlk Albany Kilisesi kentin dini sembolü konumuna layık görülmektedir. Albany'in turistik yerlerini gezerken bu kiliseyi es geçmemelisiniz.

 

Albany Kırsal Mezarlığı

albany-kirsal-mezarligi-001.jpg

Albany kentinin biraz dışında 1844 yılında kurulan 400 dönümlük dev bir mezarlıktır. Amerika Birleşik Devletleri'nin en muhteşem pastoral mezarlıklarından biri olarak tanınmaktadır. 1841 yılında açılan bir derneğin çalışmaları neticesinde 3 yılda faaliyete geçmiştir. İçerisinde birkaç anıtın da yer aldığı mezarlık, 1881 ve 1885 yılları arasında ABD'nin 21. Başkanı olarak görev yapan Chester Alan Arthur ve Senatör Philip Schuyler gibi onlarca önemli ismin de ebedi istirahatgahıdır. Albany'nin görülmesi gereken yerlerinden biri olan mezarlık tılsımı ve harika doğasıyla her yıl birçok turistin kentteki önemli duraklarından biri olmaya devam ediyor.

 

Ten Broeck Konağı

ten-broeck-konagi-001.jpg

Bu ev General Abraham Ten Broeck ve eşi Elizabeth Van Rensselaer için 1797-98 yılları arasında inşa edilmiştir. Şahane bahçesiyle göz dolduran konut öncelikle bir federal mimari tarzı olarak bilinen 'Prospect' sitiliyle oluşturulsa da yaklaşık 30 sene sonra Yunan canlandırmacılığı imajıyla yenilenmiştir. 1948 yılında Olcott Ailesi tarafından satın alınan bina özel mülkiyet haline gelmiştir. Daha sonra Albany Tarih Derneği'nin sahip olduğu konak şu anda dekorasyonu ve içerisindeki mobilyalarıyla birlikte kamuya açık bir müze olarak hizmet vermektedir. Albany'nin tarihi yerleri arasında gösterilen konak kentin en eski yapılarından biri olarak da önemlidir. Albany seyahatinizde kesinlikle görmek isteyeceğiniz yapılardan biri.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.