Akne Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Akne hakkında bildiğimiz ve doğru olduğunu düşündüğümüz bilgilerin çoğu aslında yanlış. Akne hakkında bilmemiz gereken doğru bilgileri sizler için derledik. Hadi hep birlikte akne üzerine bize söylenen bu yanlışlara bir göz atalım
Vücudumuzun hormon dengesinin bir hayli değiştiği, sivilcelerin en fazla çıktığı ergenlik dönemidir. Bu dönemde beslenmemize dikkat etmeliyiz. Çok yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız ve sağlıklı bir şekilde beslenmeliyiz. Güneş ışınları akneye iyi geldiği için ölçülü bir şekilde güneşlenmekte fayda vardır.
Akne Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
Genelde ergenlikte çıkar ve geçer diye düşündüğümüz akneler uzun süre kabusunuz olabilir. Evet akneden korunmanın temelinde, temizlik olduğu söylenir. Evet temizlik önemlidir ancak temizlikten daha önemli etkenlerde vardır. Sivilcelerin genelde temizliğe ve yemesine dikkat etmeyenlerde çıktığı söylenir. Oysaki dengeli beslenen, kişisel temizliğine dikkat edenlerde de çıkabilir. Aslında akne’nin çıkmasının temelinde; kişide var olan iç hastalıkları, hormonsal salgılar ve genetiklik yatmaktadır.
1. Abur Cubur Yemek Sivilce Yapar
Abur cubur yemek sivilce yapmaz ve çikolata, patates cipsi v.s. yememek sivilcelerinizi yok etmez.
2. Seks Akneye Neden Olur
Cinsel faaliyetler örneğin elle doyum hiçbir şekilde akne oluşumunu etkilemez.
3. Sivilceleri Sıkarsanız Geçer
İşte çok yanlış bildiğimiz bir bilgi sivilceleri sıkarsanız içindeki bakteriler yüzün diğer bölümlerine sıçrar ve çok geçmeden sivilceleriniz çoğalır. Gerektiğinde doğru taktiklerle sıkılmalı. Tırnak yöntemi kullanmadan pamuk yardımıyla sıkabilirsiniz.
4. Çok Terleyince Akne Olur
Her çok terleyen kişide akne çıkmaz. Ancak terlemeyle birlikte ciltte yağlanma artabilmektedir. Bu da yağlanma ya da akneye sebep olabilir. Bu yüzden özellikle spor yaparken %100 pamuklu ve geniş giysiler tercih edilmelidir. Terli kalmadan hemen duş alınmalıdır. Terleme ve akneye meyilli kişiler, yüzme sporunu tercih etmelidir.
5. Makyaj Akne Yapar
Yağsız ve hipoalerjik kozmetik ürünlerin kullanılması daha doğrudur. Çünkü bazılarının içinde küçük dozda sivilce ilacı vardır. Televizyon ya da sahne makyajı denilen ağır makyajlar, akne yapabilmektedir. Bunun dışında "makyaj akne yapar" diye kesin bilinen bir şey yoktur.
6. Güneş Akneye İyi Gelir
Güneş ilk aşamada yağlanmayı kısa süreli olarak baskılayabilir evet bu doğru. Ancak uzun süreli güneşte kalınması durumunda cildin soyulması ve ölü hücrelerin gözenekleri kapatarak sivilcenin tetiklenmesine neden olmaktadır.
7. Sigara Akne Yapar
Sigaranın ciltteki bazı hücrelere zarar vermesi ve erken yaşlanmaya yol açmak gibi bir çok zararı vardır. Ama sigara sivilce veya akne yapar gibi bilimsek bir gerçek yoktur.
8. Akneler Geçer Gider
Akne çoğunlukla genetik bir hastalıktır. Ayrıca bazı kişilerde genetiğin etkisiyle hiç oluşmaz.
9. Sivilceler Sık Sık Yıkanmalı
Yüzü sürekli yıkamak faydalı değildir. Her şeyin fazlası zarar sözü burada geçerlidir. Yüzü sabah ve akşam olmak üzere iki defa yıkamak yeterlidir. Yüzü sürekli yıkamak sivilceleri daha da kötüleştirmekten başka hiçbir şey yapmaz.
10. Her Sivilce Aknedir
Ciltte akneye benzeyen bazı oluşumlar ortaya çıkabilir. Kıl kökü sivilcesi, kıl batıkları ve kıl kökleri belirginleşmesi, ağız çevresindeki sivilceler akne değildir. Bunlar farklı şekilde tedavi edilmektedir.
11. Akneye Peeling İşe Yaramaz
Peeling tarzı cildin soyulması prensibine dayalı tedavilerde, yağlanmayı azaltmak, ciltteki renk farkını gidermek, çukurları, izleri yok etmek, gözenekleri azaltmak hedeflenir. Süresi hekim tarafından ayarlanarak, uygun hastalarda tedaviye yardımcı olarak uygulanabilir.
12. Akne Stresten Olur
Birçok hastalığın dolaylı yolu stres, akneyi de alevlendirebilir. Aknenin varlığı da stresi arttırabilir. Ayrıca kullanılan antidepresan ilaçlar da akneye yol açabilmektedir.
Akne Hakkında Bilmeniz Gerekenler Gerçekler!
1. Birkaç hafta içinde gitmeyen akneleri mutlaka bir cilt uzmanına gösterilmesi gerekiyor.
2. Sanıldığı gibi aknenin çıkmasında beslenme etkili değildir. Ama sağlığınız açısından beslenmenize dikkat edin.
3. Kozmetikler kullanarak sivilcelerinizi kapatırsanız ilerde ciltle ilgili başka problemlerle karşılaşabilirsiniz.
4. Evlenince geçer gibi bilgilerin doğruluğuna kanaat getirmeyin. Akne bir hastalıktır tedavi yöntemiyle ancak geçer.
5. Aknelerinizi çok ve uygun olmayan şekillerde sıkarsanız, cildinizde lekelerin oluşmasına neden olursunuz.
Önerilen İçerik; Akneleri Geçiren Şifalı Bitkiler
Neoldu.com / Sosyal Fayda
Akneler sadece bir ergenlik dönemi sorunu değildir. Ergenlik döneminde sık görülmeye başlasa da her yaşta görülebilmektedir. Aknelerin altında yatan sebep hormonlardan kaynaklanabilmektedir.
Yağlı ve yoğun kapatıcı özelliğe sahip makyaj ürünleri akne problemine yol açabilmektedir. Bu yüzden cildiniz akne sorununa yatkınsa nemlendiriciniz, makyaj malzemeleriniz ve güneş koruyucu kremleriniz, su bazlı ve nonkomedojenik özellikler olması gerekmektedir.
Cildi kurutan ürünler aknelerin geçmesine sebep olmamaktadır. Bu yüzden cilt tipinize uygun ürünler tercih etmelisiniz.
Cildinizi sürekli yıkamak akne sorununu geçirmemektedir. Cildi sık yıkamak, cildin daha fazla yağlanmasına yol açmaktadır. Ayrıca akneli cildi yıkarken ovalamak ve keselemek kesinlikle önerilmemektedir.
Güneşlenmek ya da solaryuma gitmek aknelere iyi gelmez. Ancak uygun süre ve zamanlarda güneşlenmek iyi gelebilmektedir fakat uzun süre güneşlenmek ya da solaryum cildin terlemesine ve gözeneklerin tıkanmasına sebep olmaktadır. Bu da akne sorununa yol açmaktadır.
Akneleri sıkmak, aknelerin iyileşme süresini uzatmaktadır. Ayrıca sıkıldığı zaman iz bırakma olasılığı da yükselmektedir.
Akne oluşumuna yediğiniz yiyecekler neden olabilmektedir. Özellikle süt, çikolata ve yağlı besinler akne oluşumunu tetiklemektedir.
Akne sorunu strese bağlı olarak artmaktadır. Bu yüzden akne oluşumunu önlemek için stres büyük önem taşımaktadır.
Alkol ve sigara cildin yapısını ve kan dolaşımını etkilediği için akne oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.
Akne sorunu zaman içerisinde kendiliğinden geçmemektedir. Mutlaka bir tedavi uygulanması gerekir. Bunun için cildin yapısına, yaşa ve akne sorununun yaşandığı süreye uygun ilaçlar verilmektedir.
- Yorumlar 0