Ağız Kokusu Neden Olur, Ağız Kokusundan Nasıl Kurtulunur?

Ağız Kokusu Neden Olur, Ağız Kokusundan Nasıl Kurtulunur?
09.07.201520:41

Çoğu insan hayatının belirli dönemlerinde ağız kokusundan şikayetçi olmuştur. Bu sorun, insanlarda sosyal ve psikolojik açıdan sıkıntılara yol açmıştır.

Haber güncelleme tarihi 20.09.2022 18:17

Ağız kokusu Neden Olur?

Ağız kokusu, ağzımızda bulunan bakterilerin ‘hidrojen sülfür’ içeren ürünlerinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ağız sağlığına dikkat eden kişilerde bakteri sayısı az iken, dikkat etmeyen kişilerde ise fazladır.

Ağız Kokusu Çeşitleri

Ağız kokusu psikolojik, patolojik ve fizyolojik olmak üzere üçe ayrılır.

1. Fizyolojik Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Fizyolojik ağız kokusu genelde sabahları daha düşük tükürük salgısının üretilmesi sonucunda ortaya çıkar. Beslenme alışkanlığına bağlıdır. Aç olduğumuz zaman ağzımızda oluşan o koku, fizyolojik bir ağız kokusudur.

2. Psikolojik Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Stres, vücut sağlığını etkilediği gibi diş sağlığını da olumsuz etkiler. Bazı hastalar ağız kokusunu sadece kendileri hisseder. Hayatlarını olumsuz etkileyen bir durum "hayali halitozis" olarak adlandırılır.

3. Patolojik Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Patolojik ağız kokusu diş çürüğü, sinüzit, faranjit, geniz eti gibi boğaz hastalıklarının ortaya çıkması sonucunda başlar. Hem kişiyi hem de etrafındaki insanları rahatsız eden bu koku hastalık geçtikten sonra biter.

Fizyolojik Ağız Kokularına Sebep Olan Nedir?

Ağız Kokusu

Yüksek protein içerikli kırmızı et, balık, süt ve süt ürünlerinin, bakterilerle ile etkileşmesinden meydana gelir. Soğan, sarımsak tükettiğimiz zaman ağız kokusu yaparlar çünkü yapılarında sülfür bulunmaktadır.  Sigara içmek, alkol almak ve kahve tüketmekte ağız kokusu yapar.

Fizyolojik Ağız Kokusuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Ağız temizliğimize dikkat edip, önem verdiğimiz taktirde ortada sorun kalmayacaktır. Dişlerinizi her gün fırçalamak, diş ipi ile temizliğe önem vermek fizyolojik ağız kokusunu önlemenin en iyi yoludur.

Patolojik Ağız Kokusu Nedir?

Ağız Kokusu

Bu tip ağız kokuları maalesef ki kalıcıdır. Yani diş fırçalayarak vs. bu sorunun üstesinden gelemeyiz. Sorunun kaynağına inip, ona göre tedavi sürecine başlamak gerekir.

Patolojik Ağız Kokusu Neden Olur?

Patolojik ağız kokusu, ağız-yutak hastalıklarından meydana gelen bir kokudur. Diş ve diş etinize ne kadar baktığınız, özen gösterdiğiniz çok önemlidir.  Bu kokuya ağzımızda kalan gıda atıkları, tükürük ve ağızda toplanan lökositler yol açar.

Psikolojik (Halitofobi) Ağız Kokusu Neden Olur?

Bu sorun tamamen psikolojiktir. Kişiler, diğer insanların fark etmediği bir ağız kokusundan şikayetçi olurlar. Psikiyatrik bir vakadır ve hasta kendinden açığa çıkan bir koku olduğuna inanır.

Ağız Kokusu Olduğunu Nasıl Anlarız?

Ağız Kokusu

Ağız kokusu olup olduğunu anlayabilmek için basit bir yöntem vardır. Bileğimizi birkaç saniye yalayıp kurumasını bekleriz. Daha sonra ise o bölgeyi koklarız.

Kötü kokunun dilden kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için, plastik bir kaşık ile dilimizin arka tarafında kazıma yaparız. Daha sonra koklayarak kokunun dilden olup olmadığını anlarız.

Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız Kokusu

Ağız kokusu tedavisine başlamadan önce bir teşhis koyulması gerekmektedir. Kokunun neden kaynaklandığını bilmek en önemlisidir. Diş hekimi ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarının birlikte çalışması tedavi sürecini oldukça hızlandıracaktır ve olumlu sonuç elde edilecektir.

Dil fırçalamak, ağız kokusunu gidermede diş fırçalamadan iki kat daha etkilidir. Dil fırçalarken, dilimizi oldukça dışarı çıkarmaya çalışmalıyız ve dilimizin en arkasına yerleştirdiğimiz dil temizleyiciyi güzelce öne doğru çekeriz.

Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız Kokusu

Ne kadar güzel, yakışıklı, şık, bakımlı olursanız olun, ağız kokusu probleminiz varsa bütün bu özellikleriniz sıfırlanır.

Ağız  ve dil bakımının ihmal edilmesi, ağızdaki çürükler, diş eti hastalıkları, karaciğer yetmezliği ve diğer karaciğer hastalıkları, iyi temizlenmeyen protezler, tükürük azlığı, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, ağzınızda aseton kokusuna benzer bir ağız kokusu varsa bunun muhtemel sebebi şeker hastalığıdır.

Soğan, sarımsak, et, balık gibi yediğimiz bazı yiyecekler de nefesimizin kötü kokmasına neden olabilir. Sigara ve alkol tüketimi de ağız kokusuna  sebebiyet verir.

Ağız kokusunun diğer sebepleri ise metabolizma bozuklukları, açlık, diyet, ağız kuruması, kronik bademcik iltihapları, kronik faranjit, sindirim sisteminde darlık, mide ülseri, reflü hastalığı, sindirim kanalındaki hastalıklardır.


Ağız kokusunu nasıl engelleriz?

Alkol ve sigara kullanmamalıyız. Sarım ve soğan gibi koku yayan besinlerden uzak durun. Bol sebze ve meyve tüketmeli su içmelidir. Ağızda meydana gelen enfeksiyonlar giderilmelidir. Ağız temizliğine çok önem verilmelidir. Düzenli olarak ağız bakımı yapılmalıdır. Maydanoz yağı içeren kapsül kullanabiliriz.

Çok fazla ağız kokusu neden olur?

Diş ipi, gargara kullanılmayan ve fırçalanmayan kişilerin dişlerinin arasında yemek artıkları kalır. Bu da dilde ve diş etlerinde bakteri üremesine neden olmaktadır. Nefesin kötü kokmasına yol açar.

Ağız kokusunu gidermek için ne yapmak lazım?

Ağız kokusunu gidermek için diş ve ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Yemekten sonra dişler, dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı, bol su içmelidir. Bu gibi değişiklikler yapıldıktan sonra ağız kokusu devam ederse doktora başvurulması gerekir.

Geçmeyen ağız kokusu neden olur?

Alkol, sigara tüketimi, dişin ve ağızın hijyensiz olması ağız kokusuna neden olur. Bronşit, bademcik enfeksiyonları, şeker hastalığı, sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, laktoz intoleransı ağız kokusuna neden olabilir.

Bir insanın nefesi neden kokar?

Bir insanın nefesi diş çürükleri, tütün ürünleri, açlık, ağız içerisinde bakteriyel enfeksiyonlar, dişlerin iyi fırçalanmaması, yemek artıkları, mide rahatsızlıkları, bademcik hastalıkları gibi durumlar neden olmaktadır.

Herkesin ağzı kokar mı?

Dünya üzerinde ağız kokusu yaşayan insanların yüzdesi %27 civarındadır. Ağzının koktuğunu sanan kişiler herkesin ağzının koktuğunu zanneder. Aslında bu düşünce yanlıştır. Verilere bakarsak çoğu kişinin ağzı kokmamaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
1
2
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.