Ağız Kokusundan Nasıl Kurtuluruz?

Çoğu insan hayatının belirli dönemlerinde ağız kokusundan şikayetçi olmuştur. Bu sorun, insanlarda sosyal ve psikolojik açıdan sıkıntılara yol açmıştır. İşte ağız kokusunun nedeni ve tedavisi hakkında her şey…
Ağız kokusu Neden olur?
Ağız kokusu, ağzımızda bulunan bakterilerin ‘hidrojen sülfür’ içeren ürünlerinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ağız sağlığına dikkat eden kişilerde bakteri sayısı az iken, dikkat etmeyen kişilerde ise fazladır.
Ağız Kokusu Kaç Çeşittir?
Ağız kokusu psikolojik, patolojik ve fizyolojik olmak üzere üçe ayrılır.
Fizyolojik Ağız Kokusu
Beslenme alışkanlığına bağlıdır. Aç olduğumuz zaman ağzımızda oluşan o koku, fizyolojik bir ağız kokusudur.
Fizyolojik Ağız Kokularına Sebep Olan Nedir?
Yüksek protein içerikli kırmızı et, balık, süt ve süt ürünlerinin, bakterilerle ile etkileşmesinden meydana gelir. Soğan, sarımsak tükettiğimiz zaman ağız kokusu yaparlar çünkü yapılarında sülfür bulunmaktadır. Sigara içmek, alkol almak ve kahve tüketmekte ağız kokusu yapar.
Fizyolojik Ağız Kokusuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Ağız temizliğimize dikkat edip, önem verdiğimiz taktirde ortada sorun kalmayacaktır.
Patolojik Ağız Kokusu Nedir?
Bu tip ağız kokuları maalesef ki kalıcıdır. Yani diş fırçalayarak vs. bu sorunun üstesinden gelemeyiz. Sorunun kaynağına inip, ona göre tedavi sürecine başlamak gerekir.
Patolojik Ağız Kokusu Neden Olur?
Patolojik ağız kokusu, ağız-yutak hastalıklarından meydana gelen bir kokudur. Diş ve diş etinize ne kadar baktığınız, özen gösterdiğiniz çok önemlidir. Bu kokuya ağzımızda kalan gıda atıkları, tükürük ve ağızda toplanan lökositler yol açar.
Psikolojik (Halitofobi) Ağız Kokusu Neden Olur?
Bu sorun tamamen psikolojiktir. Kişiler, diğer insanların fark etmediği bir ağız kokusundan şikayetçi olurlar. Psikiyatrik bir vakadır ve hasta kendinden açığa çıkan bir koku olduğuna inanır.
Ağız Kokusu Olduğunu Nasıl Anlarız?
Ağız kokusu olup olduğunu anlayabilmek için basit bir yöntem vardır. Bileğimizi birkaç saniye yalayıp kurumasını bekleriz. Daha sonra ise o bölgeyi koklarız.
Kötü kokunun dilden kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için, plastik bir kaşık ile dilimizin arka tarafında kazıma yaparız. Daha sonra koklayarak kokunun dilden olup olmadığını anlarız.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kokusu tedavisine başlamadan önce bir teşhis koyulması gerekmektedir. Kokunun neden kaynaklandığını bilmek en önemlisidir. Diş hekimi ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarının birlikte çalışması tedavi sürecini oldukça hızlandıracaktır ve olumlu sonuç elde edilecektir.
Dil Fırçalamak
Dil fırçalamak, ağız kokusunu gidermede diş fırçalamadan iki kat daha etkilidir. Dil fırçalarken, dilimizi oldukça dışarı çıkarmaya çalışmalıyız ve dilimizin en arkasına yerleştirdiğimiz dil temizleyiciyi güzelce öne doğru çekeriz.
Ağız Kokusu Nedenleri
Ne kadar güzel, yakışıklı, şık, bakımlı olursanız olun, ağız kokusu probleminiz varsa bütün bu özellikleriniz sıfırlanır.
Zaman zaman aile içi problem dönüşen ve boşanma nedeni olabilen ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
- Ağız ve dil bakımının ihmal edilmesi,
- Ağızdaki çürükler, diş eti hastalıkları,
- Karaciğer yetmezliği ve diğer karaciğer hastalıkları
- İyi temizlenmeyen protezler
- Tükürük azlığı
- Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar
- Ağzınızda aseton kokusuna benzer bir ağız kokusu varsa bunun muhtemel sebebi şeker hastalığıdır.
- Soğan, sarımsak, et, balık gibi yediğimiz bazı yiyecekler de nefesimizin kötü kokmasına neden olabilir.
- Sigara ve alkol tüketimi
Ağız kokusunun diğer sebepleri ise metabolizma bozuklukları, açlık, diyet, ağız kuruması, kronik bademcik iltihapları, kronik faranjit, sindirim sisteminde darlık, mide ülseri, reflü hastalığı, sindirim kanalındaki hastalıklardır.
Ağız Kokusunu Nasıl Engelleriz?
- Alkol ve sigara kullanmamalıyız.
- Sarım ve soğan gibi koku yayan besinlerden uzak durun.
- Bol su içeren sebze ve meyve tüketelim.
- Bol bol su içelim.
- Ağzımızda meydana gelen enfeksiyonlar giderilmelidir.
- Ağız temizliğine çok önem verilmelidir. Düzenli olarak ağız bakımı yapılmalıdır.
- Maydanoz yağı içeren kapsül kullanabiliriz. ( Eczanelerde satılıyor )
Diş bakımı ve sağlığına özen gösterin. Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar, bakteri ürettiği için daima ağzınız kokar. Dişlerinizi ve dişetlerinizi korumalısınız. Yılda en az iki sefer, diş hekimine görünün ve dişeti sağlığınızı kontrol ettirin.
Ağzınızda eski köprü ve diş protezleri varsa, bunlar kötü kokulara neden olmaktadır. Protez ve köprülerinizi düzenli olarak kontrol ettirin ve değiştirilmesi gerekenleri değiştirin.
Tükürük akışınızı hızlandırarak ağız kokusu ile savaşabilirsiniz. Bunun en rahat yolu ise sakız çiğnemektir. Şeker hastalığı gibi birçok hastalıktan dolayı da ağzınız kokar. Bunun için sakız çiğneyip ağzınızı temiz tutun.
Daha fazla su içmeye özen gösterin. Dilinizin kurumasını engelleyerek, ağız kokusuyla savaşır.
Ağız içi bakterilere sebep olan gıdalar : Beyaz un, beyaz şeker, glukoz ve fruktoz şurubu ile tarlandırılmış gıdalardır. Bakteriler bu tür şekerlerle çoğalmaktadır.
Sinüzit gibi burun tıkanıklığa sebep olan hastalığınız varsa, uyurken ağızdan nefes alırsınız ve bu ağzınızı ve boğazınızı kurutur. Bu durumda bakteriler ürer ve ağzınız kokar. Burnu tıkalı uyumamaya dikkat edin.
Ağızda yemek parçası kalma olasılığını azaltın, bunun içinde lokmalarınızı iyi çiğneyin.
Ağız içerisindeki asidik ortamı bazik bir ortam haline getirecek peynir gibi ürünler tüketin. İçeceklerinizin içine de tarçın atarak, bakterilerle mücadele edebilirsiniz.
Diş aralarında biriken yemek artıkları, bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bundan dolayı diş ipi kullanın.
Sigara içmek, ağız kuruluğuna ve diş eti hastalıklarına zemin hazırladığı için ağzınız kokar. Sigarayı Bırakın!
- Yorumlar 1