Deniz Gezmiş Sözleri, Deniz Gezmiş'e Sözler ve Şarkılar

Gezmiş, idam edilişinin yıl dönümü olan 6 Mayıs'ta anılıyor. Sol devrimin önderi olan Gezmiş'e ait en güzel sözleri bir araya getirdik.
Deniz Gezmiş Sözleri, Deniz Gezmiş'e Sözler ve Şarkılar

Deniz Gezmiş Sözleri

Deniz Gezmiş ile ilgili en güzel sözleri sizler için bir araya getirdik. Güzel sözler ve devrimci sözler kategorisinde de yer alan en güncel, yeni ve resimli Deniz Gezmiş sözlerine erişebilirsiniz. Aynı zamanda Deniz Gezmiş’in idam edildiği gün olan 6 Mayıs 1972 günü için sosyal medya hesaplarından farkındalık yaratmak için paylaşabilirsiniz.

Sizler için seçtiğimiz Deniz Gezmiş'in söylediği ve onun için söylenen en güzel 5 söz;

1. Ve nerede birileri özgür olmak için mücadele ediyorsa, onların gözüne bak anne, beni göreceksin…

2. Biz şahsi hiçbir çıkar gözetmeden, halkımızın bağımsızlığı ve mutluluğu için savaştık!

3. Gençlik sadece devrime karşı sorumludur. Partilere karşı değil.

4. Vatan onu parsel parsel satanların değil, uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır.

5. Ve ben 24 yaşındayken kendimi Türkiye'nin bağımsızlığına armağan etmekten onur duyuyorum.


Deniz Gezmiş Adaletle İlgili Sözleri

Deniz Gezmiş Sözleri

Bedenler ölebilir fikirler asla!

Burada ölen yalnızca bedenimdir ki zaten ölümlüydü, ölecekti; ama düşüncemi öldüremeyeceksiniz, düşüncem yaşayacak.

İddianamede geçen ve bana atfedilen bir cümleyi kabul etmiyorum. Ben silahımı halka ve orduya karşı kullanmadım, ancak vatan hainlerine karşı kullanmak maksadıyla taşıdım ve ‘halka ve orduya karşı kullanırım’ şeklinde beyanda bulunmadım.

Öteden beri arz etmiş olduğum gibi, bu ülkede anayasayı en fazla savunanlar bizleriz. Anayasayı ihlal edenlerse ortadadır. Anayasanın uygulanmasını isteyen gene bizleriz.

Sana yüklediğim anlamları senmişsin gibi düşünme, aldanırsın!

Aşırı solcudur Aşk. Bu yüzden insanların sol yanımı heder alır… Ve aşk bu kadar solcuyken için sağ çıkmak imkansızdır.

Deniz Gezmiş Sözleri

Anayasayı uygulamayan yavuz kimselerse hâlâ ortadadır ve yine o kişiler bizim kellemizi istemektedirler. İddia makamı bizim vermekte olduğumuz bağımsızlık savaşına karşıdır, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının hukukuna karşı, reformlara karşıdır.

Vatan, onu parsel parsel satanların değil; uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır.

Biz hiçbir zaman bütün çabamıza rağmen Türkiye’nin bağımsızlığını temin edemedik. Bugüne kadar da bu özlem içinde kaldık.

(idam sehpasında)Yaşasın marksizm-leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler! Kahrolsun emperyalizm!

35 milyon metrekare vatan toprakları işgal altındayken, bizim milli bütünlüğü bozmakla suçlanmamız gülünçtür. Mustafa Kemal sağ olsaydı çok şaşırırdı. Hareketimiz tamamen anayasal bir harekettir. Anayasamızın başlangıç ilkesinde belirtilen ulusun zulme karşı direnme hakkını kullandık. Bu sebeple anayasal bir davranışta bulunduk.


Deniz Gezmiş’e Sözler & Yazılan Şiirler

Deniz Gezmiş Sözleri

Çınladı alkışlar kör sokaklarda yankısı kime kaldı. Deniz koydum adını kaderi bende kaldı. (Metin Kahraman)

Türkiye’de en uzun koşuysa devrim… O, onun en güzel yüz metresini koştu. İlk o göğüsledi ipi, ilk o fırladı lüverden. (Edip Akbayram)

Bir çocuğumuz olursa adı Deniz olmalı. Deniz kadar engin, deniz kadar coşkun, deniz kadar sıcak deniz kadar güzel… (Hüseyin Karakuş)

Gün gelir sevda koyarsa soluksuz seni, gün olur yolun düşerse gurbet ellere, bu dertten yüreğimi dalgalara sal. (Yılmaz Erdoğan)

Kaderin büyüyorsa kuytuklarında ve gidecek “Deniz” yoksa bulamadınsa, al bu dertten beni yağmurlara ser. (Yılmaz Erdoğan)

Sevinmesin ey zalımlar öldüğüme benim… Yiğit ölmez kolay kolay. Ben ölmedim ki (Selda Bağcan)

Deniz’lerin dalgasıyım, ben halkımın kavgasıyım, yarınların sevdasıyım. Yenilmedim ki… (Selda Bağcan)

Düşündükçe seni her an yanar ağları.m Bende bu yürek varken kimden korkarım. Sen üzülme, günü gelir hesap sorarım. Bitmedi, Deniz gönlümde toprak içimde. (Grup Özgürlük)


Deniz Gezmiş Devrim Sözleri

Deniz Gezmiş Sözleri

Sana yüklediğim anlamları senmişsin gibi düşünme, aldanırsın! O anlamlarla sadece bende varsın. Ben seviyorsam sen bahanesin.

Ve ben 24 yaşındayken kendimi Türkiye’nin bağımsızlığına armağan etmekten onur duyuyorum.

Profesyonel devrimci bugünün Türkiyesinde kendini hayatı boyunca Türkiye’nin bağımsızlığına adayan kimsedir.

Ben amerikan emperyalizmine, Sovyet revizyonizmine, Romen soytarılığına, Bulgar dalkavukluğuna karşı bir Türk devrimcisiyim.

(Son mahkeme savunmasında)Yaptıklarımızın haklı olduğuna inanıyorum. Halen de bu inancı taşıyorum. Türkiye’nin bağımsızlığından başka bir şey istemedim ve bu sebeple Amerikan emperyalizmine ve işbirlikçilerine karşı mücadele verdik. Bundan dolayı ölümden korkmuyoruz. Onu ancak işbirlikçiler düşünsün ve ancak onlar kendi canının telaşına düşsün.

Deniz Gezmiş Sözleri

Türkiye’nin bağımsızlığından başka bir şey istemedik ve hayatımızı bu yola koyduk. Varlığımızı Türkiye adına armağan ettik. Bunun aksini iddia edenler vatan hainidir.

Sen bir kulsun, kul olarak kalacaksın.(Kayseri valisine)

Biz stratejik olarak düşüncemizi hiçbir zaman saklamayız. Hangi şartlar altında olursak olalım, bunu açıkça söyleriz. Düşüncelerimizi mezara kadar götürürüz.

Nasıl burada namluların ve dipçiklerin gölgesi altında konuşuyorsak, düşüncemizi her zaman açıkça ifade ederiz. Tarih evvelce bunu yapanları nasıl temize çıkarmışsa bizi de temize çıkartacaktır, buna da inanıyoruz.

Onlar 36 milyonluk ülkenin bütün yükünü 20 gencin üzerine yıkmaya alışmışlardır. Bizi bağımsız bir ülkenin çocukları olmaktan mahrum eden hepiniz dâhil, sizlersiniz ve sonunda idam isteğiyle buraya getirildik.

Emperyalizme, ağalığa karşı nerede mücadele varsa benim devrimci olarak görevim orada olmaktır!

İddianameye karşı diyeceklerim mevcuttur, iddianame kelle istemek için hazırlanmıştır. Yapılan tahliller yanlıştır, hatalıdır, değerlendirmeler keza isabetsizdir. Yalnız biz varlığımızı hiçbir karşılık beklemeden esasen Türk halkına armağan etmiş bulunuyoruz ve Türk halkı ve devletin bağımsızlığına armağan etmiş bulunmaktayız. Bu sebeple ölümden çekinmiyoruz.

Deniz Gezmiş Sözleri

Fikir özgürlüğünü ve anayasayı paravan yapanlar, önceleri Atatürkçü geçinirken, onun fikir ve şahsiyetinde küçük görmeye başladılar.

Sadece Mustafa Kemal tarafını beyan ediyorlardı şeklinde bir cümle mevcuttur. Bunu kesin olarak reddediyorum. Asla kabul etmiyorum. Diğer yurtseverler de bunu kabul etmezler. Bu kasten tahrif edilmek isteniyor. Gerçekler örtülmek isteniyor. Bu cümle art niyetle hazırlanmıştır.

Bu memlekette Mustafa kemal’e gerçekten sahip çıkanlar varsa, onlar da bizleriz, sahip çıkmayanlar da ortadadır.

Anayasanın uygulanmasını isteyenler gene bizleriz, anayasayı uygulatmayan yavuz kimselerse hala ortadadır ve o kişiler bugün bizim kellemizi istemektedirler.


Deniz Gezmiş Kimdir & Kısaca Hayatı

Deniz Gezmiş, 28 Şubat 1947 yılında Ankara’nın Ayaş ilçesinde dünyaya geldi. Babası Erzurum nüfusuna kayıtlı müfettiş, annesi ise Erzurum’un Tortum ilçesinden ilkokul öğretmenidir. Ailenin üç çocuğundan ikincisidir. İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta, liseyi İstanbul’da Haydarpaşa’da okudu. Lise öğrencisi olduğu dönemde sol düşünceyle tanıştı ve kendini dönemin eylemleri içerisinde buldu.

1966’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Gerçekleştirdiği eylemler sonucu sık sık gözaltına alındı. Gezmiş, 30 Mayıs’ta 6. Filo’yu protesto ettiği için yargılandı ve sonrasında beraat etti. Öğrenci eylemleri içerisinde yer alan eylemlerini giderek artıran Deniz Gezmiş, 12 Haziran 1968’de İstanbul Üniversitesi’nin işgal edilmesine önderlik yaptı. Yaptığı Yeşilköy Havaalanı’na düzenlenilen protestoları nedeniyle tutuklandı ve sonrasında da serbest bırakıldı.

Üniversiteyi işgal ettiği gerekçesiyle Hukuk Fakültesi’nden atıldı. Üniversiteyi işgalinden dolayı tutuklandı. Deniz Gezmiş’in bırakılmasıyla birlikte Yıldız Devlet ve Mühendislik Akademisi’nde Battal Mehetoğlu’nun sağcılar tarafından öldürülmesiyle birlikte okulda yapılan aramalarda silahın Gezmiş’e ait olduğu ileri sürülerek yeniden hakkında tutuklama kararı alındı.


Deniz Gezmiş İdamı - Neden, Ne Zaman İdam Edildi?

12 Mart Muhtırasının ilk günlerinden sonra Yusuf Aslan ile birlikte Sivas’a girerken motosikletleri bozuldu. Bir ihbar sonucu polislerin gelmesi üzerinde çıkan çatışmada Aslan ile birbirlerini kaybettiler. Deniz Gezmiş, 16 Mart 1971 Salı günü Sivas’ın Gemerek ilçesinde yakalandı. Deniz Gezmiş ve arkadaşları çıkartıldığı mahkeme sonucu TCK’nin 146. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971 146/ 1 maddesi uyarınca idam cezasına çarptırıldı.


Deniz Gezmiş İdamı ve Mezarı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972 gece 1.00-03:00 arasında Ulucanlar Cezaevi'nde asılarak idam edildi. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 1969’da öldürülen Taylan Özgür’ün yanına gömülme isteği yerine getirilmedi. Birçok sol örgüt arasında fikir ayrılıkları olmasına rağmen mutabık kaldıkları nadir konulardan biri Deniz Gezmiş’in devrim önderliğidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aziz Nesin SözleriCan Yücel Sözleri
Can Dündar SözleriOrhan Pamuk Sözleri
Zülfü Livaneli SözleriOrhan Veli Kanık Sözleri
Cahit Sıtkı Tarancı SözleriNecip Fazıl Kısakürek Sözleri
Atilla İlhan SözleriTurgut Uyar Sözleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum