Budapeşte'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Macaristan'ın başkenti iki farklı şehir olan Buda ve Peşte'nin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Budapeşte tarihi mirası ve doğal harikalarıyla Orta Avrupa'nın gezilmesi ve görülmesi gereken önemli yerleşim yerlerindedir. Budapeşte Gezi Rehberi;
Budapeşte'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Budapeşte Hakkında Bilgi

  • Dünyanın en romantik şehirlerindendir.
  • Avrupa'nın en eski lunaparklarından biri bu şehirdedir.
  • Avrupa'nın en büyük ikinci hayvanat bahçesine ev sahipliği yapar.
  • Gece manzarası dillere destandır.
  • Batı Avrupa şehirlerinin bir çoğunu güzellikte geride bıraktığı düşünülür.
  • Buda tarafı mimarisiyle daha tarihi bir görünüme sahiptir.
  • Peşte tarafı daha modern bir görünüme sahiptir.
  • Her yıl Avrupa'nın en büyük Rock-Elektronik müzik festivallerinden birinin düzenlendiği şehirdir.
  • Oldukça nostaljik bir şehirdir.
  • Palinka isimli meşhur bir içkisi vardır.
  • Macar dili konuşulur.
  • Para birimi Forint
  • Gulaş çorbası meşhurdur.

Macaristan; Uzun dönem Avusturya - Macaristan devleti olarak bilinen ülkede hala Habsburg hanedanlığının izleri vardır. Çünkü günümüzde Budapeşte'de gördüğümüz tüm tarihi binalar Habsburg Hanedanlığı zamanında yapılmıştır.


Budapeşte Gezilecek Yerler

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin gezilecek yerleri, tarihi ve kültürel mekanları...

Chain Köprüsü

Bu köprü bölgedeki en şaşalı yapılar arasında yer almaktadır. 1849 yılında hizmete açılan bu devasa köprü Tuna Nehri üzerine kuruludur. Chain Köprüsü ‘Zincir Köprüsü’ adıyla da anılmaktadır. Muhteşem bir mimariye sahiptir. Her yıl ülkeye gelen onbinlerce turistin uğrak alanlarından biri haline gelmiştir. Eğer Budapeşte’deyseniz Chain Köprüsü’nü muhakkak görün. Burada birçok hatıra fotoğrafı çektireceğinize eminiz. Köprünün atmosferi sizi çok etkileyecektir.

chain-koprusu-001.jpg


Macaristan Ulusal Müzesi

Şehrin en büyük müzesi olarak bilinmektedir. Harika bir mimari yapıya sahip olmakla birlikte konumu açısından da önemli bir yerde bulunmaktadır. Macaristan Ulusal Müzesi’nde sayısız eser sergilenmektedir. Bu eserler hem yakın hem de uzak tarihe ışık tutmaktadır.

macaristan-ulusal-muzesi-002.jpg

Ayrıca Macar Krallarının şahsi eşyaları da ziyaretçilere sunulmaktadır. Macaristan Ulusal Müzesi bölge tarihini en iyi keşfedeceğiniz alan olması bakımından önem arz ediyor. Kurum haftanın ilk günleri hariç her gün 10.00 – 18.00 arasında hizmete açıktır.

Adres: Budapest Muzeum krt.14-16, 1088

Telefon: +36 1 338 21 22


Buda Kalesi

buda-kalesi-004.jpg

Budapeşte’nin iki şehrin birleşmesi olduğunu yazımızın başında aktarmıştık. Buda Kalesi de adından anlaşılacağı gibi şehrin Buda bölümünde yer almaktadır. Buda Kalesi’nin yapımı 13. yy’larda inşa edilmiş bir yapı olsa da restore çalışmalarıyla eski görünümünden hayli farklı bir duruma getirilmiştir. Buda Kalesi’ni muhakkak görmelisiniz. Bu kalenin terasından şehri izlemenin tadını doyasıya çıkarın.


Kahramanlar Meydanı

kahramanlar-meydani-001.jpg

Kahramanlar Meydanı olarak adlandırılan yer Güzel Sanatlar Müzesi ile Sanat Sarayı arasında konuşlandırılmıştır. Ayrıca meydanda bulunan ‘Binyıl Abidesi’ ve ‘Cebrail’ kolunu buraya apayrı bir atmosfer kazandırıyor. Orta Avrupa’nın en mükemmel meydanlarından biri Kahramanlar Meydanı’dır ve her yıl sayısız turist tarafından ziyaret edilmektedir. Sizler de Budapeşte seyahatinizde Kahramanlar Meydanı’nı unutmayın.


Aziz İstvan Bazilikası

aziz-istvan-bazilikasi.jpg

Aziz İstvan Bazilikası Budapeşte manzarasının en mükemmel görünebildiği alanlardan biridir. Bazilikayı ziyaret eden turistler yapının kubbesinden bol bol fotoğraf çekerek Budapeşte hatıralarını ölümsüzleştiriyor. Sizler de bu eşsiz manzarayı ve Aziz İstvan Bazilikası’nı görüntüleyerek güzel anılarla buradan ayrılabilirsiniz. Üstelik Aziz İstvan Bazilikası haftanın bütün günleri açık olup birçok bölümü ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor.


Margit Adası

margit-adasi-002.jpg

Margit Adası’nın adı Macar Krallarından 4. Bela’nın kızı Margit’ten esinlenerek konulmuştur. Tuna Nehri üzerinde bulunan bu doğal güzellik çiftlerin sık sık ziyaret ettiği alanların başında yer alıyor. Ayrıca Margit Adası şehrin stresinden kurtulmak isteyenlerle dolup taşıyor. Sizler de partnerinizle çıktığınız seyahatte keyif dolu anlar yaşamak için Margit Adası’nda kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.


Büyük Kapalı Pazar

buyuk-kapali-pazar-002.JPG

Şehrin Peşte kısmında yer almaktadır ve Çarşamba, Perşembe ve Pazar günleri harici hizmet vermektedir. Yaklaşık 120 yıllık bir mazisi vardır. 3 katlı ve çok büyük bir pazardır. Üstelik Macar yemeklerini denemek için ideal mekanlar burada hayli fazla. Budapeşte seyahatinizde Büyük Kapalı Pazarı gezmeyi ihmal etmeyin.


Gellert Tepesi ve Kale

buda-kalesi-002.jpg

Bu yapıt adeta bir kültür mozaiğini anımsatmaktadır. Çünkü bölgedeki heykeller Osmanlı Devleti zamanında yapılmış ve ardından Avusturyalılarca da birkaç rötuş çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tepe piskopos Gellert’in ismiyle anılmaktadır. Şehrin her yerinden görülebilen bu şaşalı yapıtı keşfetmelisiniz.


Özgürlük Heykeli

15-haziran-2009-ozgurluk-heykeli-liberty-statue-budapeste-macaristan.jpg

Gallert Tepesi'nin yukarısında yer alan Özgürlük heykeli, kadın figürü özgürlüğü temsil etmekte ve palmiye yaprağı da barışı simgelemektedir. Aslında bu heykel ülkede 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kısa dönem süren komünizme ait olan tek yapıdır. Komünizme ait tüm yapılar yıkılmış, ama bu heykele restorasyon yapılarak özgürlük sembolü haline getirilmiştir.


Matthias Klisesi

buda-kalesi-2.jpg

13. yüzyılda inşaa edilmiş bu kilise Budapeşte'nin en eski binalarından biridir. Macar Kralı Matthias bu kilisede 2 kez evlendiği için kiliseye ismini vermiştir. Osmanlı döneminde şehri ele geçirdiği zaman kilise camiye dönüştürülmüştür. Fakat yıkım işlemleri yapmadan duvarları boyanıp halı ile kaplanmıtır. Bu nedenle yapı hiçbir zarar görmemiştir. Daha sonra tekrar kiliseye dönüştürülmüştür. 


Parlamento Binası

parlamento-binasi.jpg

Macaristan Parlamento Binası Dünya’daki en güzel dizayn edilmiş ve harika manzaraya sahip olan kurumlardan biridir. Tuna Nehri kenarında yer alan ve şehrin sembol yapılarından biri olan Parlamento Binası önünde mutlaka birkaç kare hatıra fotoğrafı çektirin. Ayrıca Parlamento binasına giriş biletlerle sağlanabiliyor. Biletleri bina önündeki stantlardan ya da online olarak elde edebiliyorsunuz. Bilet ücretleri 3.500 HUF’tur.


Aslanlı Köprü 

aslanli-kopr.jpg

Aslanlı Köprü ya da Zincirli Köprü olarak adlandırılan köprünün ilginç bir hikayesi var. Eserin mimarı yaptığı esere çok güveniyor ve kusur bulamıyormuş, eğer kusur bulunursa kendisini köprüden atacağını söylemiş. Köprüyü inceleyen küçük bir çocuk  "köprünün üzerinde yer alan aslanların dilinin olmadığını" söylemiş. Bunun sonucunda köprünün mimarı köprüden atlayarak intihar etmiş. Başka bir söylenti de ise, eğer aslanlara göz hizasında bakarsanız dillerini görebileceğinizi dile getirmektedir.


Elizabeth Köprüsü

beyaz-kopru-.jpg

Köprü adını İmparator Franz Joseph’in eşi Macaristan’ın kraliçesi Elizabeth’den almıştır. Köprünün beyazlığının Elizabeth'i sembolize ettiği de söylenmektedir. 1897 yılında yapıldığı zaman dünyanın en uzun asma köprüsüymüş. II.Dünya savaşı sırasında bombalara hedef olan köprü yıkılmış. 1964 yılında Pál Sávoly tarafından yeniden tasarlamıştır. Köprünün uzunluğu 290 metredir.


Liberty Bridge

liberty-koprusu.jpg

1894 yılında inşa edilmiştir. 1896 yılında, İmparator Franz Joseph tarafından açılmıştır.Bu köprü hemen Elizabeth köprüsünün yanında konumlandırılmıştır. Franz Joseph'in, eşi Elizabeth'den hiç bir zaman ayrılmak istememesi olarak yorumlanabilir.


Kraliyet Sarayı

parlemento-binasi-.JPG

18. yüzyılda inşa edilmiş olan Kraliyet Sarayı içerisinde 200'den fazla oda bulunmaktadır. Yapı gündüz ayrı bir güzelliğie sahipken gece ışıklandırılması ile ayrı bir güzelliğe sahip olmaktadır. Saray şuanda müze olarak kullanılmaktadır. 


Gül Baba Türbesi 

gul-baba-.jpg

Buda tarafında görebileceğiniz yerlerden biri de Gül Baba Türbesi'dir. Osmanlı hakimiyeti zamanında Budapeşte'de çok sevilen bir derviş olan Gül Baba'nın başına taktığı kavuğundan hiç gül eksik olmazmış bu nedenle Gül Baba ismini almış. 


Estergon Kalesi 

estergon-kalesi-.jpg

Estergon Kalesinden sadece  geriye kalan surlar ve tam ortasında bulunan Estergon Bazalikası'dır. Osmanlılar Macarsitan'ı terk edince hemen gösterişli bir katedral yapılmış. Yapımı 40 küsür sene almıştır. Surlardan aşağı doğru baktığınızda minaresi yıkılmış, yıkık bir cami kalıntısı görürsünüz.  Kapıda ulusal kıyafetlerle flüt çalan bir sanatçı'dan Estergon Türküsünü duyabilirsiniz. 

Estergon için yazılmış bir türkü 

"Estergon kalesi subaşı durak

Kemirir gönlümü bir sinsi firak

Gönül yar peşinde yar ondan ırak

Akma Tuna akma ben bir dertliyim

Yar peşinde koşan kara bahtlıyım..."


Andrassy Ut Caddesi

andrassy-ut-.jpg

Geniş bir cadde olan Andrassy Ut Caddesi'nde tarihin içerisinde gezerken mağazalardan alışveriş yapmak mümkün. Caddenin tamamını yürümek yaklaşık 50 dakika kadar sürüyor. Cadde de gezerken arada da başka meydanlarda rastlamanız mümkün. 


Opera Binası

opera-binasi-.jpg

Andrassy Ut üzerinde Opera binasını bulabilirsiniz.  Hatta belki Opera bileti de bakabilir ve müzikle yolculuğa çıkabilirsiniz.

Neoldu.com Tatil Rehberi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.