Çıkmamak İçin İnat Eden Zor Lekeler Nasıl Çıkar

Makinenin ve deterjanları çıkartmadığı inatçı lekeler için başka yollar denememiz gerekiyor. Bu içeriğimizde zor lekeleri çıkartacak yöntemleri derledik...
Çıkmamak İçin İnat Eden Zor Lekeler Nasıl Çıkar

Zor Lekelerden Kurtulmanın Yolları

Bazı lekelerin çıkması düşündüğümüz kadar kolay olmayabilir. Üretilen çeşit çeşit deterjanlar ya gerektiği gibi temizleyemiyor ya da oldukça fazla zarar veriyor. İşte bu nedenle bazı lekelerin çıkması için farklı yolları denememi gerekmektedir. Bu yollar ile hem kıyafetlerimize zarar vermeyeceğiz hem de çıkması oldukça zor olan lekelerden kurtulacağız.

İşte inatçı lekeleri hızlıca çıkartabilmenin yolları;

1. Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Özellikle ufak çocukların olduğu evde sakız lekesi kaçınılmaz sonların arasında yer almaktadır. Kıyafete, halıya yapışan sakız, herkese oldukça sıkıntılı zamanlar yaşatmaktadır. Kıyafetlerdeki sakız lekesinden kurtulmak için öncelikle sakızı elinizle çıkarmaya çalışın. Ardından sakızlı kısım yukarıda kalacak şekilde bir poşete koyun ve dolabınızın dondurucu bölümüne poşetli kıyafeti koyun. Bir süre sonra poşeti çıkarın ve sakızlı kısmı kıyafete zarar vermeden kazımaya başlayın. Kalan parçaları ise diş fırçası ile temizleyin. Ardından kıyafetinizi her zamanki gibi yıkamaya bırakın. Böylelikle sakız lekesinden kolay bir şekilde kurtulabileceksiniz. Halıdaki sakız lekesini çıkarmak içinse öncelikle sakızı elinizle toplayabildiğiniz kadar toplayın. Ardında içinde buz olan poşeti yapışmış sakızın üzerinde sakız iyice donana kadar bekletin. Ardından bıçak ya da bir kart yardımı ile sakız kalıntısını çıkarmaya çalışın. Sakız lekelerinden kalmışsa biraz hazırlayacağınız az deterjanlı suyu bir bez yardımı ile sakızlı kısmın üzerine bastırın. Ardından diş fırçası yardımı ile sakız lekesinden kurtulun.

2. Nar Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

İnsanı çok uğraştıran lekelerin başında nar lekesi gelmektedir. Nar hem lezzetli hem de sağlıklı bir besindir fakat yemesi zor ve meşakkatli bir meyvedir. Özellikle de suyunun lekesi çıkması oldukça zordur. Nar suyunun ilacı limon suyu. Nar lekesinin olduğu yere dökeceğiniz limon kolonyası ile nar lekesinden kolayca kurtulabilirsiniz fakat lekeyi silerken muhakkak beyaz bir kumaş seçin çünkü renkli kumaş alkol nedeniyle boyasını kıyafetinize geçirebilir.

3. Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Pikniğin en eğlenceli yerinde kıyafetinize bulaşan çimen lekesi keyfinizi kaçırabilir fakat çimen lekesinden artık çimen lekesinden korkmanıza gerek yok. Çimen lekesini çıkarmak için pek çok ipucu bulunmaktadır. Çimen lekesini çıkarmak için 2 yemek kaşığı sıcak su ve beyaz sirkeyi karıştırıp lekenin üzerine uygulayın. Bir süre sonra ise duralayın ve çimen lekesinden kurutulun. Çimen lekesini temizlemenin diğer bir yolu ise alkoldür. Alkolü çimen lekesine uyguladıktan sonra kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra durulayın ve makineye atıp normal bir şekilde temizleyin.

4. Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Lekeler arasında en zor çıkanlardan birisi de boya lekesidir. Özellikle yağlı boya lekesi oldukça zor çıkmaktadır. Boya lekesinden kolayca kurtulmanın yollarından birisi terebentin kullanmaktır. Eğer boya lekesi kurumuşsa önce sabunlu su ile lekeli yeri iyice ıslatalım ve kurumuş boyanın yumuşamasını sağlayalım. Ardından üzerine dökeceğimiz terebenti ile inatçı kurumuş boyadan kurtulabiliriz. Terebentini boya satılan mağazan rahatlıkla temin edebilirsiniz.

5. Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Misafirlerinize ikram ettiğiniz çayın halınıza, mobilyanıza ya da kıyafetinize dökülmesi moralinizi bozabilir. Eğer çay halınıza döküldüyse yapmanız gereken ilk hareket halıdaki çayı bir bez yardımıyla almanızdır. Ardından toz deterjanı ılık suyla karıştırıp, bir bez yardımıyla çayın döküldüğü alan tampon yaparak, çay lekesini bulaştırmadan temizleyebilirsiniz. Eğer çay mobilyanıza dökülmüşse sirke ve karbonat ile ovalayarak temizleyebilirsiniz. Çay kıyafetinize dökülmüşse öncelikle kıyafetinizi ters çevirip ılık su ile lekeli kısmını yıkayın. Ardından toz deterjanı lekeli yere uygulayın ve bir süre bu şekilde bırakın. Ardından tamamen durulayın ve ılık suda yarım saat kadar bekletin. Daha sonra kıyafetinizi her zamanki gibi yıkayınız.

6. Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Zor çıkan lekelerden biri olan kan lekesi, herkesin gözünü korkutmaktadır. Eğer kan lekesi kıyafetinize gelmişse kesinlikle sıcak su uygulamayın. Temiz bir bezi soğuk suya batırıp kan lekesine tampon yaparak elinizdeki bezin kanı emmesini sağlayın. Daha sonra ise lekeli olan kıyafetinizi soğuk suda bekletmeye başlayın. Bekletmenize rağmen yine de leke çıkmıyorsa çok az toz deterjan ile çitileyin ve duruladıktan sonra her zaman yıkadığınız gibi kıyafetinizi yıkayın.

7. Çikolata Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Çocuklu evlerde en çok karşılaşılan lekelerden biri de çikolata lekesi. Evde özellikle halılarda ve kıyafetlerde karşılaştığımız çikolata lekesi herkese oldukça zor zamanlar yaşatmaktadır. Kıyafetinize ya da halınıza bulaşan çikolatayı temizlemek için çikolatanın kurumasını sağlamalısınız. Bunu da en kolay buz torbaları ile yapabilirsiniz. Kuruduktan sonra ise bıçak ya da kart yardımı ile çikolatayı kazıyın. Ardından lekeli yere sıvı deterjan dökün bir süre bekletin. Ardından soğuk suya atın ve iyice yumuşamasını sağlayın. Ardından kıyafetinizi ılık suda yıkayın. Çikolata lekesi eğer halınıza bulaşmışsa kıyafetlerde olduğu gibi kurumasını bekleyin ve kuruduktan ise iyice kazıyın. Ardından ılık su ile hazırladığınız deterjanlı suyu lekeli kısma sürün. Çok geniş bir şekilde ovalamadan yapacağınız bu hareketler ile halıyı iyice temizleyin. Ardından düzgün bir şekilde durulayalım.

8. Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Her evde olabilecek bir kaza sonucunda kahve üzerinize, mobilyalarınıza yada halınıza dökülebilir. Eğer evinizde açık tonlarda eşyalar hakimse kahve lekesi sizi çok rahatsız edecektir fakat bu lekeden kahve lekesinden de kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Eğer kahve lekesi kıyafetinizdeyse lekenin üzerine deterjan koyup 5-10 dakika bekletin. Ardından deterjanı güzel bir şekilde durulayın ve kıyafetinizi her zamanki gibi yıkayın. Kahve eğer mobilyalarınızın üzerine döküldüyse karbonat ve sirke ile temizleyebilirsiniz. Eğer halıya kahve dökülmüşse ilk önce bir bez yardımıyla etrafa bulaştırmadan suyunu alalım. Daha sonra toz deterjanı ılık su ile karıştırıp tamponlayarak temizlemeye başlayın. Bu işlemi yaparken kahvenin etrafına yayılmamasına özen gösterin. Daha sonra temiz ve ılık su ile deterjanlı alanı temizleyerek kahve lekesini çıkarabilirsiniz.

9. Fondöten Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Fondöten lekesi oluştuğunda fazla beklemeden bir bez ile leke birikintisi alınmalıdır. 500 ml ılık su içine 5 ml amonyak dökülür ve 5 dakika boyunca giysi bu suda bekletilir. Bekletilen giysi iyice durulandıktan sonra kumaşın müsaade ettiği en yüksek sıcaklıkta yıkanır. Alternatif bir yöntem olarak, elbiseye bulaşan fondöten lekesi, eterli bez ile çıkarılabilir. Ancak bu esnada ufak bir hare oluşabilir. Söz konusu hare sabunlu su ile yıkandığında ortadan kaybolacaktır.

10. Çamur Lekesi Nasıl Çıkar?

Zor lekeleri çıkartma yolları

Diğer lekelerin aksine çamur lekesine müdahale etmeden mutlaka kurumasını beklemek gerekir. Kurumasını bekledikten sonra leke fırça ile ovulur ve çamaşır kumaşına uygun olan bir programda yıkanır. Leke yine çıkmazsa, alternatif bir yöntem olarak kumaş su ve sirke karışımı ile silinebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?Duvar Lekeleri Nasıl Çıkar?

Zor lekeler için evde doğal yöntemler kullanılabilir mi?

Evet, zor lekeler için limon, sirke, karbonat, tuz gibi doğal malzemeler kullanarak leke çıkarıcı karışımlar yapabilirsiniz.

Yağ bazlı zor lekeler nasıl çıkarılır?

Yağ bazlı zor lekeler için bulaşık deterjanı, alkol veya beyaz sirke kullanarak lekeyi ovalayabilirsiniz.

Kalem veya mürekkep lekeleri nasıl çıkarılır?

Kalem veya mürekkep lekeleri için tuzlu su veya sirke kullanarak lekeyi ovabilirsiniz. Ayrıca tıraş köpüğü de etkili bir leke çıkarıcıdır.

Kan lekeleri nasıl çıkarılır?

Kan lekeleri için soğuk su kullanarak lekeyi hafifçe ovabilirsiniz. Daha sonra lekeyi çıkarabilmek için bulaşık deterjanı veya oksijenli su kullanabilirsiniz.

Pas lekeleri nasıl çıkarılır?

Pas lekeleri için limon suyu veya beyaz sirke kullanarak lekeyi ovabilirsiniz. Ayrıca karbonat da pas lekeleri için etkili bir leke çıkarıcıdır.

Çim lekeleri nasıl çıkarılır?

Çim lekeleri için beyaz sirke veya amonyak kullanarak lekeyi ovabilirsiniz. Ayrıca bulaşık deterjanı da etkili bir leke çıkarıcıdır.

Şarap lekeleri nasıl çıkarılır?

Şarap lekeleri için beyaz şarap veya süt kullanarak lekeyi ovabilirsiniz. Daha sonra lekeyi çıkarabilmek için tuz veya bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz.

Çikolata lekeleri nasıl çıkarılır?

Çikolata lekeleri için sıcak su kullanarak lekeyi ovabilirsiniz. Daha sonra lekeyi çıkarabilmek için bulaşık deterjanı veya sirke kullanabilirsiniz.

Kırmızı şarap lekeleri nasıl çıkarılır?

Kırmızı şarap lekeleri için beyaz şarap veya süt kullanarak lekeyi ovabilirsiniz. Ayrıca karbonat veya tuz da etkili bir leke çıkarıcıdır.

Ter lekeleri nasıl çıkarılır?

Ter lekeleri için limon suyu veya beyaz sirke kullanarak lekeyi ovabilirsiniz. Daha sonra lekeyi çıkarabilmek için bulaşık deterjanı veya oksijenli su kullanabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.