Zonguldak' ın Meşhur Lezzetleri

Batı Karadeniz' de bulunan Karadeniz' in en güzel şehirlerinden biri olan Zonguldak' ın yöresel lezzetlerini tanıyalım.
Zonguldak' ın Meşhur Lezzetleri

Zonguldak hala yöresel özelliklerine sahip çıkmaya çalışan mutfağında lezzetli yemekleriyle de ünlü ilimiz. Zonguldak da oluşan göç nedeniyle başka bölgelerden gelen insanların da kültürleriyle beraber değişim gerçekleşmiştir. Bu yemeklere de yansımıştır. Zonguldak da yemekler çoğunlukla sebze ve tahıl ağırlıklıdır. İşte Zonguldak' ın en meşhur lezzetleri;

Uğmaç Çorbası

Zonguldak' ın ünlü yemeklerinden biridir. Özellikle masrafsız ve lezzetli olmasıyla dikkat çeker. Zonguldaklılar tarafından sıkça yapılan bir çorba çeşididir. Un, süt ve sudan yapılır. Çok lezzetli ve besleyici bir çorbadır.

ugmac-corbasi.jpg

 

Mancar Sarması

Bilinen kara pancardan yapılan bir yemektir. Sarma artık günümüzde her yörede yapılan ve her yerde kolaylıkla bulabileceğimiz bir yemektir. Zonguldak' ta da sarma sıkça yapılmaktadır. Ancak orada kara pancardan yapılan mancar sarması meşhurdur. Piştikten sonra üzerine salçalı sos dökülür.

mancar-sarmasi.jpg

 

Malay

Zonguldak' ın meşhur lezzetlerinin başında malay gelir. Yapması da çok değişik ve marifet isteyen bir yemektir. Yine az malzemeyle lezzetli bir yemek ortaya çıkarılmış olur. Malay Zonguldak' ta özel günler de olmak üzere sıkça yapılan, Zonguldak' ın yöresel lezzetlerinin başında gelir.

malay.jpg

 

Bayram Tiridi

Tirit çok meşhur bir yemek olup, bir çok yörede de sıkça rastladığımız, yapılan yöresel lezzetlerin başında gelmektedir. Özellikle Karadeniz bölgesinde tirite rastlanmaktadır. Zonguldak' ta da tirit çok meşhur olup özellikle bayramlarda Zonguldak' ta her evde pişirilir.

bayram-tiridi.jpg

 

Beyaz Baklava

Her yerde olduğu gibi Zonguldak' ta da baklava çok meşhur olup, herkesin bildiği ve yaptığı şekilde yapılıp tek farkı adından da anlaşılacağı üzere piştikten sonra fırından çok kızartılmadan alınır. Zonguldak' ta yenmesi gereken lezzetlerin başında gelir.

beyaz-baklava.jpg

 

Kabuklu Fasulye

Zonguldak mutfağı fazla et ağırlıklı olmayıp sebzenin de yer aldığı yöresel yemeklere sahiptir. Kabuklu fasulyede bu yemeklerin başında gelir. Fasulye bilinen şekilde pişirilir yalnız içine mısır taneleri atılır. Yani Zonguldak' a yolunuz düşerde fasulye yerseniz içinde mısır olduğuna şaşırmayın çünkü Zonguldak fasulyesinin usulü bu.

kabuklu-fasulye.JPG

 

Keşkek

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı bir köy olan Keşkek köyünde keşkekin bolluğundan sürekli pişirilmesinden dolayı köyün adı keşkek olarak kalmıştır. Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen biraz zahmetli ama lezzetli bi yemektir. Bayramlarda, özel günlerde olmazsa olmazdır keşkek.

keskek-010.jpg

 

Cizleme

Yine hamur işi bir meşhur lezzet. Zonguldak ağırlıklı olarak hamur işili ve sebzeli yemekleriyle ünlüdür. Cizleme de hamur işleri içinde en lezzetli olanı olup ve meşhur yöresel lezzetlerin başında gelmektedir. Maya, un ve sudan yapılır. Cizlemenin piştikten sonra isteğe göre üzerine yağ, pekmez vb. malzemeler sürülebilir.

cizleme.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum