Zonguldak Hakkında Bilmedikleriniz

Zonguldak hakkında bilinmeyenleri ve şehir ile ilgili ilginç bilgileri de bulabileceğiniz haberimize göz atınız.
Zonguldak Hakkında Bilmedikleriniz

İsminin Hikayesi

Zonguldak' ın Antik çağda kullanılan ilk adı, Sandrake' dir. Türklerin yerleşmeye başlamasıyla ise, anlamı bataklık ya da sazlık olan zongalık adını almıştır. Zamanla da Zonguldak olduğu bilinmektedir. Önceleri çok küçük bir kasaba olan Zonguldak daha sonra hızla gelişmiş büyük bir şehir olmuş ve hala gelişmeye de devam etmektedir. Ayrıca Zonguldak Cumhuriyet döneminde en hızlı gelişen şehirlerden birisidir.
 

zonguldak.jpg
 

Örf ve Adet

Zonguldak pek çok kültüre, millete ev sahipliği yapmış, görmüş ve geçirmiştir. Türklerin bölgeyi fethetmesiyle Türkmen boyları buraya yerleşmiştir. Kısa süre içinde Türkler'in yayılmasıyla bölge Türkleşti ve Türk örf adetlerine göre yaşanmaya başlandı.
 

zonguldak-001.jpg
 

Zonguldak' da Kılık Kıyafet

Zonguldak' ın Devrek ve Safranbolu ilçelerinde hala an' anevi kıyafetler giyilmektedir. Kadınlar iş yaparken şalvar üstüne çarşaf giyerler. Takunya ya da kısa topuk ayakkabı giyerler. Erkeklerde ise, seymen tarzı denilen kıyafetleri giyenleri hala görmek mümkündür. Üstlerine mintan ve yelek, ayaklarına ise kabaralı ayakkabı giyerler.
 

Halk Oyunları

Zonguldak' da folklor oyunu yaygındır. Zengin halk müziğine ve oyunlarına sahiptir. Köçek, efe, seymen oyunları halk oyunları arasında yaygın olanlarıdır. Halk arasında düğünlerde, özel günlerde sıkça oynanan oyunlar ise, Köroğlu, Sepetçioğlu-Çardak, Açkapı, Beylere, Aman gibi zeybek oyunları, Amani, Kaşık oyunu, Çıtırdağ ve Gençosman oyunlarıdır.
 

halk-oyunlari.jpg

 

zonguldak-halk-oyunlari.jpg
 

Ekonomi

Zonguldak da ekonomi sanayiye dayanır. Zonguldak'ta sanayi deyince akla ilk gelen elbette madenciliktir. En zengin kömür yatakları ülkemizde Zonguldak'ta bulunmaktadır. Tehlikesi hiç bir zaman azalmayan bir iş olan madencilik ülkemizde birkaç defa, gerek Zonguldak'ta olsun gerekse başka şehirlerde facialara da sebep olmuştur.
 

zonguldak-madencilik.jpg
 

1992 Zonguldak Kozlu Maden Faciası

1992 yılında Zonguldak'ta maden ocağında meydana gelen grizu patlaması nedeniyle çok büyük bir maden faciası yaşandı. Bu faciada 263 madenci hayatını kaybetmiştir. Her yıl burada ölen madenciler aynı gün aileleri tarafından anılmaktadırlar.
 

zonguldak-maden-faciasi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.