Zirkonyum Diş Nedir? Nasıl Yapılır ve Ne Kadar Sürer?

En dayanıklı kaplama türlerinden birisi olan zirkonyum diş kaplama hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Zirkonyum Diş Nedir? Nasıl Yapılır ve Ne Kadar Sürer?

Diğer kaplama türlerine göre çok daha dayanıklı olmasıyla öne çıkan zirkonyum diş kaplama hakkında tüm bilinenleri içeriğimizde bir araya getirdik. Yazımızda zirkonyum diş nedir, nasıl yapılır, ne kadar sürer, ömrü ne kadardır ve avantajları nelerdir gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte zirkonyum diş hakkında bilinmesi gerekenler...

Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş, aynı adlı metalden üretilen beyaz renkli maddedir. Sıcaklığa ve korozyona karşı dayanıklı olan zirkonyum diş aynı zamanda ışığı geçirmektedir. Bu sayede şeffaf bir görünüm sağlamaktadır.

Son yıllarda tercih edilme sıklığı artan zirkonyum diş kaplama, var olan mat görüntüyü ortadan kaldırarak, daha sağlıklı ve güzel bir görünüm vermektedir. Ayrıca diğer ürünlere göre daha dayanıklı olması sebebiyle de kırılma tarzı durumlarda daha fazla kullanılmaktadır.

Zirkonyum Diş Hangi Durumlarda Kullanılır?

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum genellikle estetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle diş beyazlatma gibi durumlarda tercih edilmektedir. İleri derecede renklenmelerde ve kalıtsal renklenmelerde uygulanan zirkonyum diş kaplama aynı zamanda ortodonti tedavisini tercih etmeyen kişilerde kullanılmaktadır.

Bunların dışında zirkonyum diş kaplamasının diş ayrıklıklarında, diş çapraşıklıklarında, dönük dişlerde, implant tedavilerinde, daha önceden dolgu yapılmış fakat zamanla rengi ve yapısı bozulmuş dolgularda kullanıldığını söyleyelim.

Zirkonyum Diş Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplamanın bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlar doğal görünüm vermesi, dayanıklı olması, diş ve diş etiyle uyumlu olması, alerjik reaksiyon göstermemesi, lekelenme karşıtı direnç göstermesi, tartar ve diş taşına karşı dayanıklı olmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz gibi birçok avantajı olan zirkonyum diş kaplama, bu sayede çok fazla kişinin tercihi olmayı başarıyor. Bunun yanında uzun yıllar boyunca zarar görmeden kullanılması da bu kaplamanın daha fazla kullanılmasına katkı sağlamaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum Diş Kaplama

Son yıllarda kullanım oranı artan zirkonyum diş kaplama için ilk olarak dişte küçük bir tedavi uygulanır. Bu tedavi sonucunda diş kaplama yapılacak olan bölgeler tespit edilir. Ardından fotoğraflar çekilerek yapılacak işlem hastaya anlatılır.

Hastanın yapılacak işlemlere onay vermesinin ardından dişlerin ölçüsü dijital bir ortamda alınır. Daha sonra dişin rengi, kaplamasının boyutu, diş sayısı ve yüz uyumu gibi teknik işlemlerin doğruluğu kontrol edilir.

Diş işlemlerinde ilk olarak fazlalıklar törpülenir. Sonra zirkonyum dişe şeffaf ve özel bir yapıştırıcı yardımıyla yapıştırılır. Oldukça hassas bir şekilde yapılan bu işlem doktorun yoğunluğuna göre 4-5 gün arasında bir vakit alabilmektedir. Bunun sonucunda hem estetik hem de dayanıklı dişlere sahip olursunuz.

Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü Ne Kadardır?

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum kaplamanın ömrü kullanıma bağlı olarak değişmektedir. Ortalama olarak 5-15 yıl arasında dayanım ömrüne sahip olan zirkonyum diş kaplamayı gerekli bakımlar aksatmadan yaparsanız 20 yıl kullanmak da mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Diş Eti Estetiği Nedir ve Nasıl Yapılır?Lingual Diş Teli Nedir?
Diş Küretajı Nedir?Lamine Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nasıl Yapılır?Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Zirkonyum diş çürür mü?

Zirkonyumlar oldukça hassas bir şekilde üretilmiştir. Kırpılan diş yüzeyine tam olarak oturan bu kaplamalar bakterinin nüfuz edebileceği herhangi bir boşluk bırakmazlar. Dolayısıyla da çürük oluşumu ortaya çıkmaz.

Zirkonyum SGK karşılıyor mu?

Son birkaç yıldır devlet hastanelerinde diş estetiği uygulamaları yapılmaktadır. Dolayısıyla SGK'da zirkonyum diş kaplama tedavisini kapsamaktadır.

Zirkonyum mu yoksa porselen mi?

Porselen dişler daha güzel bir görünüm sağlarken zirkonyum ise çok daha dayanıklıdır. Dolayısıyla buradaki seçimi sizin ihtiyaçlarınıza bağlı olarak yapmalısınız.

Tek bir dişe zirkonyum olur mu?

Zirkonyum diş kaplama işlemi ister bir ister on dişe yapılabilmektedir. Bunda herhangi bir sınır yoktur. Çürükten, kanal tedavisinden ya da kırıktan dolayı tek bir dişe zirkonyum kaplama tedavisi uygulanabilmektedir.

Zirkonyum mu lamine mi?

Bu iki kaplama arasındaki seçimi sizin isteklerinize göre yapmanız gerekiyor. Estetik amaçlı işlemler için emax tercih edilirken, sağlık endişeleri için ise zirkonyum önerilmektedir. Zirkonyum emax lamineye göre çok daha güçlü ve dayanıklıdır. Emax ise daha doğal ve estetik görünüm için kullanılmaktadır.

Zirkonyum diş ömürlük mü?

Zirkonyum dişlerin ömrü 5 ile 15 yıl arasında kullanıma bağlı olarak değişmektedir. Ancak gerekli bakımların yapılması ve düzgün kullanılması durumunda bu süre 20 yıla kadar çıkabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum