İnsan Zekasının Sınırı Var mı?

İnsan zekasının sınırı olup olmadığını merak ediyorsanız eğer içeriğimizi okuyabilirsiniz. İşte ''Zekanın sınırlılığı var mı?'' sorusunun cevabı...
İnsan Zekasının Sınırı Var mı?

Zekayı tanımlamak oldukça güçtür. Birçok kişi zekanın zihinsel yeteneğe karşılık geldiği konusunda hemfikirdir. Ancak hangi yeteneklerin genel zekanın bilişenleri olduğu hakkında bazı görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Buna bağlı olarak da zekanın sınırlılığı hakkında farklı görüşler yer almaktadır.

Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz, ''Zekanın sınırlılığı nedir?'' sorusuna cevap ararken zeka geriliği ve üstün zekalılık hakkında bilgiler barındırmaktadır.

İşte ''Zekanın sınırlılığı nedir?'' sorusunun cevabı...

Zekanın Sınırı Var mıdır?

Zekanın Sınırı Var mı? Zeka Geriliği ve Üstün Zekalılık Ne Demek?

''İnsan zekasının sınırı var mı?'' sorusu hem bilim insanları hem de normal kişiler tarafından merak konusudur. Zekanın sınırının olup olmadığına dair birçok araştırma yapılsa da net bir bilgi elde edilememiştir. Bu sebeple zekanın sınırına dair kesin bir bilgi verilemese de uzmanlar, bir bireyin bütün zekasını kullanmadan bile ortaya çıkardığı icatları göz önüne aldıklarında, zekanın sınırının olmadığı kanısına ulaşmaktadır. Toplumsal açıdan değerlendirirsek eğer, aşırı zeki kişiler, normal insanlardan hızlıca sıyrıldığından dolayı deli olarak nitelendirilmektedirler. Bu sebeple topluma göre insan zekası, aşırı kullanımda kişiyi delirttiği için belli bir sınıra sahiptir.

Zeka Geriliği Ne Demektir?

Zekanın Sınırı Var mı? Zeka Geriliği ve Üstün Zekalılık Ne Demek?

Zeka geriliği çeşitli alanlara yayılmış birçok farklı zihinsel eksikliği ya da yetersizliği belirtmek için kullanılan bir kavramdır. Zeka geriliği, kişinin yaşına göre beceri ve yeteneklerinin geride kalmasıyla açıklanmaktadır. Zeka geriliği, basit kategorilerle ele alınamayacak kadar karmaşık bir konudur. Zeka testleri, sanat yeteneği gibi bazı becerileri ölçemediğinden dolayı zeka geriliği görülen kişilerde olağanüstü yetenekler saklı olabilmektedir. Zeka geriliği olan, zihinsel olarak özürlü ya da beyin hasarı bulunan kişilerde özel alanlarda başarı gözlemlenebilmektedir. Bu alanlar; aritmetik hesaplama, bellek, sanat ya da müzik olabilmektedir. Dahi performansı, büyük sayılarla akıldan işlem yapma, herhangi bir tarihin hangi güne denk geldiğini bulma ya da sadece bir kez dinlenen müzik parçasının aynen tekrar etme gibi davranışlar içerebilir. Kaynağı ne olursa olsun dahi performansı, zeka geriliğinin ilginç bir parçası olmaya devam etmektedir.

Zeka Geriliği Neden Olur?

Zekanın Sınırı Var mı? Zeka Geriliği ve Üstün Zekalılık Ne Demek?

Zeka geriliğinin neden oluşabileceğini belirtmek için uzmanlar üç farklı zaman dilimine dikkat çekmektedir. Bunlar; doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası nedenlerdir. Zeka geriliğinin oluşmasındaki nedenler arasında bulunan doğum öncesi dönem, genetik nedenler ve annenin hamilelik dönemiyle ilişkilidir. Doğum öncesi nedenler arasında yer alan hamilelik döneminde, annenin geçirdiği enfeksiyon gibi hastalıkların yanı sıra alkol, yetersiz beslenme ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar bebeğin zeka geriliği yaşamasını sağlamaktadır.

Doğum sırasında bebeğin ters gelmesi, kordonun bebeğin boynuna dolanması gibi sebeplere bağlı olarak oksijen alamayan çocukta zeka geriliği görülmektedir. Ayrıca erken doğum veya geç doğumda zeka geriliğine neden olan faktörler arasındadır.

Doğum sonrasında yaşanan nedenlere bağlı olarak da zeka geriliği görülebilmektedir. Havale, sarılık, çocuk hastalıkları, çocukluk travmaları, kafa travmaları, psikolojik sıkıntılar ve sosyal faktörler zeka geriliği nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Sayılan tüm bu nedenlerin yaşanması zeka geriliğinin gerçekleşeceği anlamına gelmemektedir. Bunları yaşayan her çocukta zeka gerileceği görülecektir diye bir ifade kullanmak oldukça yanlıştır.

Zeka Geriliğinin Tedavisi Var mı?

Zekanın Sınırı Var mı? Zeka Geriliği ve Üstün Zekalılık Ne Demek?

Zeka geriliğini tedavi ederek tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Zeka geriliği yaşayan kişinin durumuna uygun eğitimlerle daha kötüye gitmesi engellenebilir. Yapılan zihinsel egzersizler ve özel dersler ışığında bireyin yeteneklerinin öne çıkartılması için çaba sarf edilmelidir. Zeka geriliği tamamen tedavi edilemese de ona bağlı olarak gelişen diğer sorunlar özel eğitimlerle ortadan kaldırılabilmektedir.

Üstün Zeka Nedir?

Zekanın Sınırı Var mı? Zeka Geriliği ve Üstün Zekalılık Ne Demek?

Üstün zeka, yaşıtlarına oranla daha hızlı öğrenme ve uygulayabilme becerisi olarak kısaca açıklanabilir. Zeka geriliği gibi üstün zekanın da nedenleri büyük ölçüde bilinmemektedir. Araştırmaya ve bilgiye doymayan üstün zekalı kişiler, küçüklükten itibaren hemen her konuda bilgi sahibi olmaktadır. Çok zor problemleri bile kolayca çözebilen ve kendini sürekli geliştirmekle meşgul olan bu kişiler, genellikle icat geliştirme konusunda yeteneklidir.

Üstün Zeka Belirtileri Nelerdir?

Zekanın Sınırı Var mı? Zeka Geriliği ve Üstün Zekalılık Ne Demek?

Normal insanlardan kolayca sıyrılan üstün zekalı kişiler, belirli testlerle anlaşılmaktadır. Genellikle bir kişinin üstün zekalı olduğunu gösteren belirtiler arasında; uzun süreli hafıza, geniş sözcük dağarcığı, anlama becerisi, matematiksel başarı, sözel beceri, teknolojik alet kullanma becerisi, zor işlerde başarılı olma ve karmaşık olayları çözebilme gibi durumlar gözlemlenmektedir. Üstün zekalı kişiler çok meraklı olmanın yanı sıra çok hızlı öğrenebilme becerisine sahiptir. Genellikle sorunları kolayca çözebildiği gibi, icat yapma konusunda da azimlilerdir. Bu sebeple birçok mucit üstün zekalarıyla ön plana çıkmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Zeka Testleri Doğru mu?Zeka Doğuştan mı Gelir?
Duygusal Zeka Nedir?

Zeka neye göre belirlenir?

Zeka doğuştan gelen genlerin kişide ne kadar görüldüğüyle belirlenmektedir. Zekanın derecesini belirleyebilmek için uzman kişiler tarafından birçok farklı test yapılmaktadır.

Zekanın yüzde kaçı anneden gelmektedir?

Anneden alınan 2x kromozomu, babadan alınan 1x kromozomuna baskın geldiğinden dolayı, zeka çocuğa annesinden geçmektedir.

İnsan beyninin sınırı var mıdır?

Uzmanlara göre insan beyni, 3 adet 1,000 terabaytlık hafıza alanıyla sınırlıdır.

Bir insanın beyni ne kadar bilgi alabilir?

Bilim insanlarının tahminine göre insan beyni, 2.500.000 gigabayt bilgi depolama alanına sahiptir. Günde 50.000'den fazla düşünceyi işleyebilen insan beyni, yeni bilgileri alıp kolayca depolayabilmektedir.

Hafızanın sınırı var mı?

Yapılan araştırmalara göre insan hafızasının sınırı yoktur. Geçici ve kalıcı depolama sayesinde insan hafızası gereksiz bilgileri silerek yenilere yer açmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.