Yunus Emre Kimdir? Hayatı & Eserleri ve Hakkında Bilgiler

Türkçe şiirin öncüsü olarak tanınan Yunus Emre hakkında yazdığımız bu içeriğimizde bilgi sahibi olabilirsiniz. İşte Yunus Emre Kimdir? Yunus Emre’nin Hayatı ve Yunus Emre Nereli? gibi sorularının yanıtı.
Yunus Emre Kimdir? Hayatı & Eserleri ve Hakkında Bilgiler

Anadolu'da doğup büyüyen ve şiirleri ile kendisini insanlara sevdiren Yunus emre, Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu yazımızda ise tasavvuf şiirlerin öncüsü olan Yunus Emre'nin Hayatını öğrenebilir ve Yunus Emre Kimdir? sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. İşte Yunus Emre hakkında bilgiler. 

Yunus Emre Kimdir?

Yunus Emre Kimdir?

1238 yılında Eskişehir dünyaya gelen Türk tasavvuf şiirinin en önemli ismi olan Yunus Emre, yazdığı şiirlerinde Allah sevgisini, aşk ve güzel ahlak gibi konuları ele aldı. Anadolu’da yaşamını tamamlayan Yunus Emre, halk tarafından fazlasıyla sevildi ve eserleri hala okunup korunmaya devam ediyor.


Yunus Emre Hayatı

Yunus Emre Hayatı

Hayatının ilk günleri en zorlu dönemde geçiren Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çöküş dönemine denk geldi. 1238 yıllarında kaybedilen Kösedağ Savaşı bu dönemi oldukça etkilemiştir. Yazdığı şiirlerinde Farsça ve Arapça kelimeleri kullanması kendisinin okula gitmeyip çiftçilik yaptığı halde başka dilleri bildiğini göstermektedir. Birçok yere ziyarete giden Yunus Emre’nin evli olduğu hakkında söylemler var. Bunun nedeni ise yazmış olduğu bir şiirde çocuklarının olduğunu söylüyor. Birkaç kaynağa göre Haci Bektaş Veli ile Yunus Emre’nin karşılaştığı düşünülse de hiçbir eserinden bundan bahsetmemiştir. 1328 yılında ise Yunus Emre’nin vefat ettiği söylenmektedir.


Yunus Emre Sözleri

Yunus Emre Sözleri

1. Hiç kimseye yan bakma! Öfkelenip sert çıkma! Kalp Allah’ın evidir, bu evi sen yıkma.

2. Kendimi bir nokta olarak gördüğümde, bir bakmışım ki anlamlı bir cümlenin sonundayım…

3. Elbiseye kan bulaştığı zaman onu yıkamadıkça temiz olmaz. İnsan gönlünden dünya pasını temizlemedikçe kıldığı namazlar da yerini bulmaz.

4. Kulun gönül gözü görmedikçe, başımızdaki gözün görmesinin bir anlamı yoktur.

5. Âşık öldü diye sala verirler. Ölen bedendir, âşıklar ölmez.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.