Yumuşama Dönemi Kruşçev ve Kennedy’nin Buluşmasının İlişkilere Etkisi

İkinci Dünya Savaşın'dan sonra yumuşama dönemi olarak adlandırılan ve Soğuk Savaş yıllarında Kruşçev ve Kennedy'nin bir araya gelmesi sonrasında birçok ilişki etkilenmiştir. Peki, bu buluşma sonrasında dünyada ne gibi gelişmeler yaşandı?
Yumuşama Dönemi Kruşçev ve Kennedy’nin Buluşmasının İlişkilere Etkisi

Yumuşama dönemi olarak adlandırılan bu dönem, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan Soğuk Savaş Dönemi’nde farklı ekonomik ve toplumsal sistemlere sahip olan ülkeler arasındaki gerginliğin aşamalı ve bilinçli bir şekilde azaltılmasını öngören politikaya verilen isimdir. Bu dönemde önemli oranda etkisi olan Kruşcev ve Kennedy’nin buluşması birtakım değişimlerin yaşanmasına ön ayak olmuştur.

1960-70’li yıllarda blok devletlerde yaşanan yeni gelişmeler devletlerarası yakınlaşmanın sinyallerini vermeye başlamıştı. Yaşanan bu yakınlaşma ile birlikte daha önce bu devlet arasındaki buzdağları erimeye başlamış veya eski katı yakınlaşmalardan belli ölçülerde vazgeçmelerine neden olmuştu. Devletlerarası yaşanan bu yakınlaşma, tarih kaynaklarına “Yumuşama Dönemi” olarak geçmiştir. Peki, yumuşama dönemi nasıl ortaya çıktı?

kruşcev kennedy buluşma

İkinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı yıllarının geride kalmasıyla birlikte büyük devletler kendi içlerinde bazı çalışmalar yapmışlar ve bu da Soğuk Savaş Dönemi’ni beraberinde getirmiştir. Her ne kadar Soğuk Savaş Dönemi’nde ciddi anlamda savaşlar yaşanmasa da Kore Savaşı gibi tarihe geçen savaşlar, “bölgesel çatışmalar” olarak tarih kaynaklarında yerini almıştır.

Soğuk Savaş Dönemi, her ne kadar tüm dünya devletleri için gelişmelerin yaşanmasına neden olsa da daha çok ABD ve SSCB kanadında daha etkili olmuştur. İki ülke silahlanma yarışına girmiş ve bu dönem 1960’lı yıllara kadar devam etmiştir. Normalleşme sürecinin başlaması ise Küba Bunalımı’nın bir dönüm noktası olduğu söylenebilir. Yani Doğu Bloku ile Batı Bloku arasındaki normalleşme yaşanan bu bunalımdan sonra yaşanmaya başlamıştır.

Yumuşama Dönemi’nin Önemli İki Aktörü: Kruşcev ve Kennedy

Yukarıda belirttiğimiz gibi Soğuk Savaş Dönemi, özellikle de SSCB ve ABD arasında daha fazla hareketliliğin yaşandığı dönemdir ve bu dönemde silahlanma yarışlarının yaşanması bir yerde diğer devletlerin sorun yaşamalarına neden olmuştur. 1960’lı yılların başında ABD ile SSCB’nin savaş eşiğine gelmesi durumu söz konusu olmuşsa da Yumuşama Dönemi’nin başlamasında önemli iki aktör olarak ortaya çıkan kişiler ABD Başkanı Kennedy ve SSCB Devlet Başkanı Kruşçev′dir.

Yumuşama Dönemi Neden Başladı?

Batı Bloku ile Doğu Bloku arasında iyi niyet ile azaltılması çabası olarak da değerlendirilen Yumuşama Dönemi (Detant), dünya genelinde yaşanan bazı olaylardan dolayı biraz da zaruri olarak başlamıştır. Bu nedenleri madde halinde sıralayacak olursak şunlar söylenebilir;

  • 1961 yılında Kennedy ile Kruşcev’in buluşması,
  • Blokların kendi içlerinde yaşadıkları sorunlar,
  • “Bağlantısızlar Hareketi”nin ortaya çıkmasından sonra nükleer silahlara verilen tepkilerin artması,

Çıkabilecek yeni bir savaşın iki tarafın da işine gelmemesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.