Yumurtanın Önemi ve Kullanma Şekilleri

Hem kahvaltı hem de yemeklerde önemli bir yere sahip olan yumurtanın ne şekilde kullanıldığını haberimizde bulabilirsiniz.
Protein gereksinimi için ideal besinlerden biri olan yumurta, genel olarak şu şekilde kullanılır:
- Koyulaştırıcı olarak (çorba, yemeklerde terbiye vb.)
- Emilsiyon haline getirici olarak (soslarda, salata soslarında vb.)
- Bağlayıcı ve kıvama getirici olarak (hamurlarda, çorbalarda vb.)
- Parlatıcı, renklendirici olarak (fırında hazırlanan pek çok çeşitte)
- Kılıflayıcı olarak (pane yaparak vb.)
- Kabartıcı olarak (köpürtülerek pastalarda vb.)
Yumurta Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sarısı kullanıldığı zaman yumurta akı, sarısından çok iyi ayrılmalıdır. Akı 2-3 gün buzdolabında bekleyebilir. Sarısı ise sıvı yağ veya su içerisinde bekletilebilir fakar kısa sürede kullanılmalıdır.
- Yumurta kırılarak kullanılacaksa önce başka bir kaba kırın ki yemeğe kabuk bulaşma riski ortadan kalksın.
- Yumurta akının kar haline gelebilmesi için, yumurtanın çok taze olması, oda sıcaklığında olması, sarısından iyi ayrılması, çırpma işlemi yapılan kabın ve telin çok temiz olması gerekir. Çok az miktarda krem tartar ilave edilebilir. Yumurta akını koyulaştırır ve daha çok kabarmasını sağlar. Yumurta akının kar haline gelebilmesi için başta şeker kullanılmamalıdır. Kabarmayı geciktirir. Şeker konulması gerekiyorsa kabarma işleminden sonra konulmalıdır.
- Yumurta akı gereğinden fazla çırpıldığında da sönmeye başlar ve kabarma kaybolmuş olur. Kabarma gerçekleşince çırpma durdurulmalıdır.
- Yumurta bütün olarak şekerle çırpılırsa pasta vb. hazırlığında kullanılabilir.
- Yumurta kabuğu çok mikrop taşır. Bu yüzden temas halinde elinizi yıkamayı unutmayın.
- Yumurta önceden ıslatılmamalıdır yoksa zararlı mikroplar kolayca içine işler.
Yumurta Hazırlama Şekilleri
1- Kaynamış Yumurta
Yumurta oda sıcaklığındayken suya konulmalıdır yoksa çatlayabilir. Yumuşak yumurtalar 3-4 dakika, orta pişmiş yumurtalar 5-6 dakika, katıya yakın pişmiş kayısı yumurta 7-8 dakika, katı pişmiş yumurta 8-10 dakika kaynatılmalıdır.
2- Sahanda Yumurta
Yumurtanın taze olması görüntü açısından da önem arz eder.
3- Omlet
Sade Omletin Hazırlanması
2-3 adet yumurta çırpılır. Tuz, istenirse karabiber ilave edilir. İyice çırpılır. Omlet tavasına 1 yemek kaşığı tereyağı koyup ısıtılır. Çırpılan yumurtalar ilave edilir. Kenar kısımlarından pişmeye başlar. Spatula ile kenardakilerle ortadakilerin yeri sürekli değiştirilir. Tava da ara sıra pişmenin aynı olması ve yapışmaması için sallanır.
Omletin iç kısmının yumuşak olması istenirse fazla sertleşmeden katlanır ve ocaktan alınır. Buna baveause (bavöz) denir.
4- Çırpılmış Yumurta
Kahvaltıda verilen yumurta çeşitlerindendir. Omletin şekillendirilmemiş hali denilebilir. Yumurtanın taze olması kabarması için şarttır. Omlet gibi hazırlanır fakat çok fazla katılaşmaması gerekir ve pişme işlemi bitince 1 yemek kaşığı krema veya tereyağı konulur.
5- Poche (poşe) Yumurta
Kabuksuz, haşlama yumurta olarak tanımlanabilir.
Yumurtanın Ordövrlerde Kullanımı
Yumurta, kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra sıcak ve soğuk ordövrlerde de kullanılmaktadır. Yumurta, soğuk büfelerin ve salataların en güzel süsleyicileridir.
NeOldu.com / Özel Haber
- Yorumlar 0
- Niçin Yumurta Yemeliyiz?Uzmanlar yumurtanın faydalarını saymakla bitiremedi.23 Mart 2019 Cumartesi 10:38