Yorkshire Terrier Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Yorkshire Terrier köpeği yaşam tarzı, kişiliği, görünümü, sağlık durumu ve çocuklarla iletişimi hakkında merak edilenleri sıraladık. Büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alan Yorkshire Terrier köpek bakımı ve özellikleri...
Yorkshire Terrier Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi Hakkında Bilgi

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

Yorkshire Terrier köpeği, ilk olarak 1850’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Tamamen İngiltere’ye özgü olan tür kökenleri hakkında gizemini halen korumaktadır. Ancak araştırmacılar Yorkshire Terrier köpeğinin Skye, Paisley, dandie ve Maltese köpeklerinden geldiğini düşünmektedir. Muazzam görünümü ve derin ruhu ile bilinen bu sevimli dostumuz günümüzde dünyanın bir çok farklı noktasında popülerliğini korumaktadır.

Aile ortamında yaşamaya uygun olan Yorkshire Terrier köpeği ev hayatına en kolay adapte olabilen türler arasında yer almaktadır. Her daim ilgi ve alaka istese de özgür ruhlu kişiliği bazen komik görüntülere neden olabilmektedir. Yorkshire Terrier köpeği sahibine karşı güçlü bağlar kurabildiği gibi alışması taktirinde kedilerle anlaşabilmektedir. Tüm bu özellikleri ile dünyanın en pahalı köpeklerinden bir tanesidir.


Yorkshire Terrier Köpek Kişiliği

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

İlk kez köpek sahiplenecekler için ideal bir seçim olan Yorkshire Terrier köpeği son derece zeki olmasından dolayı eğitilmesi oldukça kolaydır. Öte yandan akıllı hayvbanlar olarak da bilinen bu sevimli dostumuz ev içerisinde kendi başına oyunlar oynayabilmektedir. Ancak asla yalnız kalamamaktadır. Bu nedenle ev içerisinde bir bireyi kendine yakın bulmaktadır. Aşırı derecede bölgesel olmasından dolayı herhangi bir tehlike anında hırçınlaşabileceği gibi fazlaca havlama özelliğine de sahiptir. Ancak ne olursa olsun Yorkshire Terrier köpeği son derece nazik, şefkatli ve insan canlısı kişiliği ile bilinmektedir.


Yorkshire Terrier Köpeği Sağlık Durumu

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

York Shire Terrier köpeği küçük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan York Shire Terrier köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir. Yapılan araştırmalar neticesinde York Shire Terrier köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 13 ile 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca York Shire Terrier köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.


Yorkshire Terrier Köpek Görünümü

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

Oldukça küçük boyutlara sahip olan Yorkshire Terrier köpeği iyi orantılanmış vücut yapısı ile küçük bir görünüme sahiptir. İpeksi ve uzun paltosu ile dikkat çeken tür küçük ve kibar kafası, ince kemikleri ile siyah bir buruna sahiptir. Kulakları V şeklinde olup çoğu bölgesi tüy ile kaplıdır. Hafifi ve ince kemikli yapısı ile zarif bacaklara sahiptir. Yorkshire Terrier köpeğinin tüyleri ince ve parlak olmasının yanı sıra düz ve uzundur. En sık rastlanan renk tonları siyah, mavi, çelik mavi, çelik gri olarak bilinmektedir.


Yorkshire Terrier Köpek Bakımı

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi York Shire Terrier köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakım oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre York Shire Terrier köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.

York Shire Terrier köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak York Shire Terrier köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.


Yorkshire Terrier Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

Yorkshire Terrier küçük çocuklar ile her daim iyi geçinemeye bilmektedir. Ancak bu türün yavruluktan itibaren çocuklar ile iç içe yaşaması durumunda herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Çocuklara karşı kabalaşmaması için yetişkin bireyler tarafından denetlenmelidir. Yorkshire Terrier köpeği daha çok büyük çocuklu aileler için daha uygun olacaktır.
Daha küçük köpekler ile iyi anlaşabilen Yorkshire Terrier köpeği son derece oyuncu ve şımarık olabilmektedir. Hatta birlikte büyümesi durumunda kedilerle dahi sıkı bir dostluk kurabilmektedir. Ancak daha küçük evciller ile yan yana getirildiğinde dikkatli olmanızda fayda var.


Yorkshire Terrier Cinsi Köpek Özellikleri

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

• İnanılmaz sadık ve şefkatli aile köpeği olmaktadır.
• Küçük cüssesine gizlenen büyük köpek özelliklerine sahip bu tür başarılı bir bekçi köpeğidir.
• Sosyal kişiliği mükemmel evcil hayvan olmasına katkıda bulunmaktadır.
• Çocuklarla ile iyi geçinmektedir.
• Diğer evcil hayvanlar ile dost canlısıdır.
• Son derece zeki ve hızlı düşünen bu köpekler yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça ustadır.
• Her zaman uyanık, canlı ve dikkat halindedir.
• Küçük köpekler olmasından dolayı eğitilmesi daha kolaydır.
• Ev ortamında büyümektedir.
• Yalnız kalması durumunda ayrılık kaygısı çekmektedir.
• Zaman zaman aşırı koruyucu olmasından dolayı saldırgan tavırlar sergileyebilmektedir.
• Bakım ihtiyacı oldukça yüksek olmasından dolayı masraflı bir köpektir.
• Bazı kalıtsal hastalıklara karşı her daim güvenilir pet shop noktasından sahiplenmeniz gerekmektedir.


Yorkshire Terrier Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

York Shire Terrier her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir York Shire Terrier sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle York Shire Terrier köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. York Shire Terrier köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmenizde fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum