YÖK’ten Alternatif Sınavlar Geliyor!

YÖK’ten milyonlarca öğrencinin beklediği denklik işlemlerinde müjdeli haber geldi.
YÖK’ten Alternatif Sınavlar Geliyor!

Diploma denklik işlemlerinde Yükseköğretim Kurulu tarafından kararı alınan kişilere, Seviye Tespit Sınavı’na ek olarak alternatif sınav sayısı artıyor.

YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre, yurt dışından okuyarak mezun olan öğrencilerin diploma denklik başvurusunda bulunanlar için yılda bir kez yazılı STS yapıldığı belirtildi. YÖK, yılda bir kez sınav olmasının kişilerin mağduriyetine yol açabileceğini ifade etti. STS’ye eşdeğer olarak Ankara, Gazi, Ankara Yıldırım Beyazıt ve Hacettepe Üniversitelerinde klinik sınavlarının yapılmaya başlandığını aktardı.

“6 KEZ SINAV HAKKI”

Bu kapsamda, yurt dışındaki USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, Arztliche Prüfungen (3 AP, Staats examen) sınavlarının da STS'ye eşdeğer kabul edilmesine karar verildiği, YÖK’ün açıklamasında yer aldı. Bu durumda STS’ye girecek bir adayın  yurt dışında daha önce başardığı sınavların kabul edildiği hem de yılda 6 kez sınav hakkını kazandığı belirtildi.

‘İlmi Hüviyet Tespiti Sınavları’

Akademisyenlerin görüşleri alınarak, tıp dışı sağlık alanlarında da benzeyen yeniliklere gidiliyor. Açıklamada, “Yapılan çalışmalar ışığında, diş hekimliği, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, ergoterapi, veterinerlik, ebelik, dil ve konuşma terapisi gibi sağlık alanlarında da yazılı STS’ye eşdeğer olarak ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ yapılması kararı alındı” ifadesi yer aldı. Bir yıl içinde toplamda 5 kez ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ olacak. Sınavın yapılacağı üniversitelerin daha sonra açıklanacağı söylendi.

STS'nin farklı alanlarda yazılı ve sözlü olarak yapılabildiği, ancak sözlü sınavlara sınırlı sayıda başvuru kabul edilirken yazılı sınavlara sayı sınırı olmadan başvuru alınabildiği söylenen açıklamada, buna karşın mevcut yılda bir kez yapılan yazılı STS'nin de ilmi hüviyet sınavlarının yanı sıra devam etmesinin uygun görüldüğüne karar verildi.

YÖK, yeni düzenlemelerle pek çok sağlık alanında denklik için haklarında seviye tespit sınavı kararı alınan kişiler, yazılı ve sözlü farklı sınavlarla bir yıl içinde 6 kez sınav fırsatının sağlandığını duyurdu.

"DENKLİK BAŞVURUSU SORGULAMA"

E-devlet kapısından, şubat ayı içinde yurt dışındaki üniversitelerden denklik başvurusu bekleyen mezun öğrenciler "Denklik Başvurusu Sorgulama" hizmetinin sorgulama yaptıklarını belirtti. En kısa zamanda yine e-devlet kapısı içinden Diploma Denklik Sorgulama Sistemi'nin yayına alınacağı duyuruldu.

"DENKLİK İŞLEMLERİNİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ"

Açıklamada, "Öğrenci dostu yeni YÖK olarak, yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan öğrencilerimizin diploma denklik işlemlerini, ilgili mevzuat çerçevesinde, teknolojiden de istifade ederek kolaylaştırmaya devam edeceğiz." ifadesine yer verildi.

Sosyal medya hesabından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da konuyla ilgili olarak, "Yurt dışındaki üniversitelerden mezun öğrencilerimizin denklik işlemlerini kolaylaştırmaya devam ediyoruz." yayınladı.

"ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23  Mart'ta Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Balkan Federasyonu üyelerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Kayıt ücreti, denklik ve diplomalar konusunda yaşanan sorunların en kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Gerekli çalışmaların yapılması için talimatları verdik” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.