Yılbaşında Hindi Yeme Geleneği Nereden Geliyor?

Yılbaşı sofralarının ana yemeğidir hindi. Hindinin olmadığı bir yılbaşı sofrası yoktur neredeyse. Peki neden yılbaşında hindi yeniyor? İşte cevabı...
Yılbaşında Hindi Yeme Geleneği Nereden Geliyor?

Yeni yılın gelişi, birçok kişi için kutlamalar, partiler ve özel yemeklerle doludur. Ancak, yılbaşı gecesi sofralarının vazgeçilmezi olan hindi, neden tercih edilir? Kökeni Amerika'ya dayanan hindi, yüzyıllar önce keşfedilmiş ve Avrupa'da da popüler hale gelmiştir. Ancak, kazın yılbaşı yemeği olarak tercih edilmesi alışkanlığından, hindiye geçiş neden oldu? Bu sorunun cevabı, tarihsel ve kültürel bir yolculuğa çıkarak keşfedilmeyi bekliyor. Bu yazıda, yılbaşında neden hindi yenildiğine dair ilginç bilgileri sizinle paylaşacağım. Hazırsanız, buyurun başlayalım!

Şükran Günü Nedir?

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?

Şükran Günü, Amerika'nın keşfinden önce yerli halkın İngiliz kolonicilerle birlikte hasat yemeği yediği bir gündür. İlk İngiliz kolonicilerin Amerika'ya ayak bastığı 1621 yılında, yeterince yiyecek bulamadıkları için Kızılderililerden yardım istediler. Kızılderililer, İngiliz kolonicilere yiyecek sağladılar ve böylece İngilizlerin hayatta kalmasına yardımcı oldular. Bu yardımın karşılığı olarak, İngilizler ve Kızılderililer birlikte bir hasat yemeği yediler.

Şükran Günü, 1863 yılında ABD başkanı Abraham Lincoln tarafından ulusal bir tatil olarak kabul edildi. Şükran Günü, ABD'de her yıl Kasım ayının son perşembesi kutlanmaktadır.

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?

Hindi, Şükran Günü'nün özel bir yemeği olarak kabul edilir. Şükran Günü'nde, insanlar aileleri ve sevdikleriyle bir araya gelir ve hindinin tadını çıkarırlar. Hindinin Şükran Günü'nde yenilmesinin nedeni, İngiliz kolonicilerin Amerika'ya geldiğinde, Kızılderililerden öğrendikleri hindi avcılığı ve yetiştiriciliğidir.

Hindi, Amerika'nın yerli bir hayvanıdır ve yerli halk tarafından avlanır ve yetiştirilirdi. İngiliz koloniciler, Kızılderililerden hindi avlama ve yetiştirme yöntemlerini öğrendiler ve bu yöntemleri kullanarak daha fazla hindi üretmeye başladılar. Şükran Günü'nde, İngiliz koloniciler, Kızılderililere teşekkür etmek için bir ziyafet düzenlediler ve bu ziyafette hindiyi yediler. O günden beri, Şükran Günü'nde hindi, özel bir yemek olarak kabul edilir.

Eskiden yılbaşı yemekleri için tercih edilen hayvanlar arasında kaz da vardı. Bu tercihin sebebi, Ağustos ayında çiftliklerde dolaşan ve hasat esnasında dökülen tahılları toplayan kazların, yılbaşı zamanına kadar şişmanlamalarıydı. Ancak zamanla, şükran yemeği olan hindi yılbaşı için tercih edilmeye başlandı.

İngiliz zenginlerinin evlerinde de 1800'lerden sonra hindi popüler hale geldi ve hatta İngiliz kraliyet ailesi bile 1850'lerde, yılbaşı menüsünde kuğu yerine hindi tercih etti.

Yılbaşında Hindi Yeme Geleneği Türkiye'ye Ne Zaman Geldi?

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?

Yılbaşı gecesi hindi yeme geleneği, Türkiye'ye ilk olarak 1920'li yıllarda Amerika'dan getirilen yabancı dergiler ve filmler aracılığıyla yayılmaya başladı. Ancak, Türkiye'de yılbaşı kutlamaları 1960'lara kadar kutlanmazdı. 1960'lardan sonra, özellikle büyük şehirlerde kutlanmaya başlandı ve zamanla tüm ülkede kutlanmaya başladı.

Yılbaşı gecesi sadece hindi mi yenir?

Hayır, Türkiye'de yılbaşı gecesi birçok farklı yemek yenir ancak hindi en popüler olanıdır.

Yılbaşı gecesi hindi yeme geleneği Türkiye'de ne zaman başladı?

Türkiye'de yılbaşı gecesi kutlamaları 1960'lardan sonra yaygınlaştı ve hindi yeme geleneği de o zamanlarda başladı.

Yılbaşı gecesi hindi yemeği geleneği hangi ülkelerde var?

Yılbaşı gecesi hindi yeme geleneği Amerika'da ortaya çıkmış olsa da, günümüzde birçok ülkede popüler hale gelmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.