Yerli Savaş Uçağımız: FX-1

Türkiye’nin son yıllardaki en ciddi adımlardan teki olan yerli savaş uçağının tanıtımı yapıldı. Peki yerli savaş uçağımızın özellikleri neler olacak, tamamen yerli mi olacak, ne zaman çıkacak ve daha birçok sorunun cevabı haberimizde...
Yerli Savaş Uçağımız: FX-1

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ.(TAI) ile Türk Hava Kuvvetleri 2011 yılından bugüne kadar yerli savaş uçağı konusunda sürekli toplantı halindeydiler. Savaş uçağının motorundan tekerine kadar en ince ayrıntılarının dahi konuşulduğu bu toplantılar sonucunda bu yıl yerli savaş uçağımızın nasıl olacağı kesinleşti.

Adalet ve Kalkına Partisi hükümetinin özellikle üzerinde durduğu yerli üretim konusunda artık Türkiye, yüzde 100 yerli savaş uçağı FX-1’e kavuşuyor. Üç farklı konsept üzerine çalışmalarını sürdüren TAI ve Hava Kuvvetleri, yerli savaş uçağımız FX-1’in tek motor mu çift motor mu olacağı konusunda kararını verdi. Türkiye’nin yüzde 100 yerli savaş uçağı FX-1 çift motoruyla geliyor.

savas-ucagi-002.jpg

TAİ, yerli savaş uçağı FX-1’i uçağın şeklinin yer aldığı özel belgelerle beraber özelliklerini anlattı. Sunumda FX-1 yerli savaş uçağının 3 önemli özelliğinin üzerinde duruldu. Bu özellikler:

  • Süpersonik bir hız
  • Daha uzun bir uçuş menzili
  • Daha fazla silah taşıma

Ülkemizin 5. nesil savaş uçağı olmaya hazırlanan FX-1, üstün donanımı ile beraber 2023’te hazır hale gelecek. TAI’nın yaptığı tanıtımda ilk uçuşunu 2023’te gerçekleştirecek olan bu FX-1, 2025 yılına kadar sürekli olarak denenecek. Bu denemeler sırasında uçağın füze, hedef, radar ve manevra kabiliyetleri sürekli olarak test edilecek ve güncellenecek. Ayrıca TAI yetkilileri, FX-1’in radar ve silah hedeflerinin tamamen yerli olmasını planladıklarını belirtti.

gorunmez-ucak.png

Hassas teknolojilerle üretilmesi planlanan FX-1 savaş uçağı radara yakalanmayacak. Bunun için TAI’nin gövde tasarımı başta olmak üzere birçok birleşene imza atmasının ardından ASELSAN’da devreye girdi. Avinyonik sistemlerle beraber Aktif Elektronik Taramalı Dizi RadarıAESA” konusunda destek verecek.

Çizilen proje gereği radar sinyallerine yakalanmayacak olan FX-1 savaş uçağında özel bir üretim boyasıyla kullanılacak. Bu özel boya sayesinde yerli savaş uçağımız radarlara yakalanmadan hareket edebilecek. Komplike kompozit malzemeden üretilen gövdesinde füzelerini ve yakıt tanklarını barındıracağı radar sistemleri bu silahları algılayamayacak. Bu özelliklerin tümü birleştiğinde FX-1 yerli savaş uçağımız tamamen görünmez olacak.

aselsan-savas.jpg

Görünmezlik özelliği ile radarları rahatlıkla devre dışı bırakacak olan FX-1 yerli savaş uçağımıza ASELSAN’ın vereceği destek çok önemli. Uçağın burnuna yerleştirilecek olan gelişmiş yapay zekaya sahip AESA radarları, çevre kontrolü için oldukça güçlü yapıda. Aynı anda yüzlerce hedefi tespit edip diğer yandan da arazinin haritasını çıkarabiliyor. AESA teknolojisi bu kadar gelişmiş FX-1 savaş uçağımızı daha da mükemmel kılacak.

2025 yılında kullanıma hazır hale gelecek olan FX-1 yerli savaş uçağımızın şu ana kadarki her şeyi yerli. Tek üzerinde belirsizliğini koruyan konu ise motoru. Çift motor olarak üretilecek olan FX-1 savaş uçağının yerli motora sahip olması için TAI ve TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) sürekli olarak çalışıyor. Böylece Türkiye, savaş uçağı motoruna da yerli üretimle ilk kez sahip olacak. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.