Neofobi Nedir? Neofobi Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Yeniliklere karşı aşırı korku besleme durumuna denen neofobinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Neofobi Nedir? Neofobi Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Önceden bunama ve benzeri durumları yaşayan kişiler için kullanılan neofobi, günümüzde bir psikolojik rahatsızlık olarak görülmektedir. Kişinin yaşanan değişiklikleri ve yenilikleri benimsememesi ya da uzak durmasına denen neofobi hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.

İşte neofobi hakkında her şey...

Neofobi Nedir?

neofobi

Neofobi kişilerin çevresindeki yeniliklerden korku duyması anlamına gelmektedir. Neofobisi olan kişiler yeniliklerden korktukları için öğrenmeye karşı direnç gösterirler. Bu da onların erken yaşlanmasına neden olmaktadır.

Neofobisi olan kişiler çevrelerinde yeni bir şey yapılmamasını, eşyalarının yerlerinin değişmemesini ya da hep aynı saatte aynı davranışların olmasını istemektedirler. Aslında Alzheimer hastası olan kişiler için faydalı olan bu davranış normal insanlarda ise büyük problemlere neden olmaktadır.

İlk olarak Alzheimer hastası olanların gösterdikleri davranışlara denen neofobi terimi, daha sonra genişleyerek yenilikten korkan kişiler anlamına dönüştü. Neofobisi olan kişiler kontrolcü oldukları için obsesyona eğilim vardır. Kişide her durumu kontrol etme isteği zamanla sinir gibi duyguları ortaya çıkartmaktadır.

Neofobi Belirtileri Nelerdir?

neofobi

Neofobinin en büyük belirtisi kişinin her şeyi kontrol altında tutmak istemesidir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler titiz, kontrolcü ve takıntılı olmaktadır. Kendilerini sosyal hayattan soyutlayan neofobik kişiler her şeyin kendilerine sorularak yapılmasını isterler.

Bu tarz belirtilere sahip olan neofobi, kişinin sosyal yaşamını ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. İstediklerini yaptıramayan nefobik kişiler gitgide daha da sinirli ve kontrolcü olmaya başlarlar. Bu da kişinin toplumdan daha da uzaklaşmasına sebebiyet verir.

Neofobi Neden Olur?

neofobi

Neofobi çoğu zaman ani bir olaya bağlı olarak ortaya çıksa da çok çeşitli sebeplere sahiptir. Yaşadığımız ani bir olay sonucunda ortaya çıkan durumun bizim için iyi olmadığını düşünebiliriz. Bu durumlarda neofobi dediğimiz şey ortaya çıkar.

Bir defa yaşanınca arkası gelmeye başlayan durumlar sonucunda kişide neofobi dediğimiz rahatsızlık oluşur. Bu rahatsızlık sonucunda hem psikolojik hem de sosyal açıdan olumsuz etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple bir an önce uzman bir doktora başvurmalıyız.

Neofobi Tedavisi

neofobi

Nofobi de her psikolojik rahatsızlık gibi tedavi edilebilmektedir. Doğru psikoterapi yöntemi sayesinde bu rahatsızlık da ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak tedavide önemli olan nokta kişinin hasta olduğunu kabul etmesi ve tedavi sürecine katkıda bulunmasıdır. Aksi takdirde tedavi işe yaramayacaktır.

Neofobinin tedavi yöntemleri arasında en çok öne çıkan bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapi en fazla ilerleme gösteren tedavi yöntemidir. Bu yöntem içerisinde kişiye üç farklı müdahale yapılmaktadır. Bunlar davranışsal bileşen, fiziksel bileşen ve bilişsel bileşendir.

Davranışsal bileşen müdahalede kişiye maruz kalma ile tedavi uygulanır. Kişi kontrollü bir şekilde korkusunu yenmek istediği şeylere alıştırılır. Fiziksel bileşen yöntemi sayesinde ise anksiyete seviyesini azaltan gevşeme egzersizleri yapılır. Bilişsel bileşende de bireydeki olumsuz düşünceler ortadan kaldırılır. Böylece tedavi başarılı şekilde gerçekleştirilmiş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerEntomofobi Belirtileri ve Tedavisi
Nomofobi Nedenleri ve TedavisiAraknofobi Nedir?
Klostrofobi Nedir?Tokofobi Belirtileri ve Tedavisi
Akluofobi Nedenleri ve BelirtileriAkrofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aviofobi Nedir?Agorafobi Belirtileri ve Tedavisi
Özgül Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerSosyal Fobi Nedir?

Neofobi nasıl tedavi edilir?

Neofobinin en etkili tedavi yöntemi psikoterapidir. Uzman bir doktor eşliğinde uygulanan psikoterapi sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün. Ancak burada önemli olan noktanın kişinin hasta olduğunu kabul etmesi ve tedaviye olumlu yaklaşmasıdır. Aksi takdirde tedavi işe yaramayacaktır.

Neofobi ne anlama gelir?

Yeni ortaya çıkan durumlardan kaynaklanan sürekli ve mantıksız korkuya neofobi denmektedir. Kişinin yeni şeylere karşı direnç göstermesine neden olan bu rahatsızlık, bireylerin rutinlerine bağlı kalmasına ve herhangi bir şey eklememesine sebebiyet vermektedir.

Çocuklarda neofobi nedir?

Bazı çocuklarda yeni şeyleri ve tatları denemeye karşı bir direnç görülmektedir. Buna da neofobi denir. Bu durum 1 yaşından itibaren başlamaktadır ve 3 yaşına kadar git gide artmaktadır. Eğer tedavi edilmezse çocukluk çağı boyunca devam edebilmektedir. Bu tarz durumlarda çocuğunuza yeni şeyler denettirirken sevdiği şeyleri de ödül olarak koyabilir ya da uzman bir doktordan yardım alabilirsiniz.

Gıda neofobisi ne demek?

Gıda neofobisi kişinin geleneklerine uygun olmayan yemeklerden çekinmesi anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler kendi kültüründen olmayan tatları denemek istememektedirler.

Neofobi semptomları nelerdir?

Neofobinin en büyük semptomu kişinin yaşam tarzını değiştirmekten çekinmesidir. Bu kişiler yeni olan şeyleri hayatına sokmazlar ve her şey istedikleri olsun gibi isterler. Aksi takdirde kişi kendini toplumdan soyutlamaya kadar belli duygusal değişiklikleri gösterir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.