Yeni Zelanda'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Avustralya kıtasında bulunan Yeni Zelanda turistik açıdan önemli bir bölgedir. Tarihi ve coğrafi kaynaklarıyla ünlenen Yeni Zelanda'nın gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırdık.
Yeni Zelanda'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Yeni Zelanda, Avustralya (Okyanusya) kıtasında yer alan güzide ülkelerden biridir. Güney Yarım Küre'de bulunan Yeni Zelanda 268,021 kilometrekarelik yüzölçüme sahiptir. Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip olan ülke coğrafi güzellikleriyle meşhurdur. Özellikle Yeni Zelanda'nın milli parkları bölgenin en turistik yerleri olarak kabul görmektedir. Bunun yanı sıra ülke tarihi yerleri ile de dikkat çekiyor. Yeni Zelanda tatilinde gezilecek görülecek yerleri sizler için derledik.

Fiordland Ulusal Parkı

fiordland-ulusal-parki.jpg

Yeni Zelanda'nın güneybatı köşesini kapsayan bölge, 1952 yılında ulusal park olarak belirlenmiştir. 12,500 kilometrekarelik bölgeyi kapsayan Fiordland Ulusal Parkı ülkedeki 14 milli parkın en büyüğüdür. Park Koruma Komitesi tarafından yönetilen bölgenin kuzey kısımlarında 2000 metreyi aşan zirveler bulunuyor. Fiordland Ulusal Parkı sınırları içinde adalar, göller, buzullar, vadiler, nehirler, ormanlar bulunmaktadır. Yüzlerce bitki ve canlı türünü barındıran milli park, Yeni Zelanda tatilinde farklı alanlar keşfetmek isteyen doğa aşıklarının ve tırmanma tutkunlarının en fazla tercih ettiği bölgedir.

Taupo Gölü

taupo-golu.jpg

Deniz seviyesinden 456 metre yükseklikte, 616 kilometrekare yüzey alanına ve 66 km uzunluğa sahip olan volkanik oluşumlu bir göldür. Okyanusya kıtasının en büyük ikinci gölü konumundaki Taupo Gölü Waikato Nehri'ne akmaktadır. En derin noktası 186 metreyi bulan Taupa Gölü rafting, banci camping, gezi, balıkçılık gibi pek çok faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Yeni Zelanda'nın gezilecek noktalarından biri olan Taupa Gölü etrafındaki doğa harikası alanlarla da ilgi görmektedir.

 

Bay Adaları

bay-adalari.jpg

Ülkenin kuzeyinde bulunan ve coğrafi güzellikleriyle büyüleyen adalar Yeni Zelanda'nın turistik yerlerinden biridir. Whangarei şehrine 60 km mesafede 144 adadan oluşan ve 260 kilometrekarelik alanı kapsayan Bay Adaları, ülkenin en popüler balıkçılık ve yelken alanlarından biridir. Yeni Zelanda seyahatinizde Yeşil ve mavinin her tonunu keşfetmek için Bay Adaları'nı görmelisiniz.

 

Tongariro Ulusal Parkı

tongariro-ulusal-parki.jpg

1887 tarihinde milli park olarak ilan edilen bölge 796 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. Merkezi Kuzey Adaları olarak bilinen bölgede yer alan Tangariro Ulusal Parkı, 28 farklı kültürü barındırmaktadır. Dünyanın ulusal park olarak ilan edilen dördüncü bölgesidir. UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi'nde bulunan milli park Ruapehu, Ngauruhoe ve Tongariro volkanik dağlarını kapsamaktadır. Doğa harikası nehirleri, vadileri, bitki ve canlı çeşitliliği ile büyüleyn bölge Yeni Zelanda'nın turistik yerlerinden biridir.

 

Waitomo Mağaraları

waitomo-magaralari.jpg

Yeni Zelanda'nın Te Kuiti merkezinin 12 kilometre kuzeybatısında bulunan mağaralar sistemidir. Yeni Zelanda'nın yerel dilinde 'wai' ve 'tomo' kelimeleri 'bir delikten akan su' anlamına gelmektedir. Kalkerli arazide oluşan Waitomo Mağaraları'nın içinde kireç oluşumlu alanlar bulunuyor. 20. yüzyılın başından itibaren tanınmaya başlayan bölge şu anda her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği noktalardan biridir. Yeni Zelanda'nın görülecek yerlerinden olan Waitomo Mağaraları'nı mutlaka gezmelisiniz.

 

Sky Tower (Gökdelen)

sky-tower.jpg

Ülkenin en büyük merkezi Auckland'ın merkezinde bulunan Sky Tower, kentin en önemli simgesidir. 1994 ve 1997 yılları arasında modern mimari tarzıyla inşa edilen 328 metre yüksekliğindeki yapı kentin her yerinden görülebilmektedir. Gözlem ve telekomünikasyon kulesi olarak inşa edilen yapı, farklı mimari tarzıyla bölgede yaşayanların ve turistlerin en çok ilgi duyduğu yapıdır. Yeni Zelanda'nın gezilecek noktalarından biri olan kulede lüks bir restoran hizmet vermektedir.

 

Franz Josef Buzulu

franz-josef-buzulu.jpg

Westland Tai Poutini Ulusal Parkı'nda bulunan 12 km uzunluğundaki buzuldur. Deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte bulunan buzul Waihou Nehri ile de ünlüdür. 1865'te keşfedilen buzul Avusturya Kralı I. Franz Josef'in adını almıştır. Tasman Denizi'ne doğru uzanan buzul birkaç nehri beslemektedir. Mükemmel görüntüler oluşturan Franz Josef Buzulu her yıl yüz binleri bünyesine çekmektedir.

 

Huka Şelaleleri

huka-selaleleri.jpg

Waikato Nehri'nin oluşturduğu şelaleler 15 metre çapında bir kanyon içine akmaktadır. Yaklaşık 8 metreden akan şelaleler Yeni Zelanda'nın turistik yerlerinden biridir. Masmavi bir nehrin oluşturduğu Huka Şelaleleri yaklaşık 11 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Yeni Zelanda tatilcilerinin en çok tercih ettiği ziyaret alanlarındandır.

 

Abel Tasman Ulusal Parkı

abel-tasman-ulusal-parki.jpg

Burası Golden Bay ve Tasman Körfezi arasında bulunan 225 kilometrekarelik muazzam bir bölgedir. 1642 yılından Avrupalılar tarafından keşfedilen bölge, 1942 yılında 300. keşif yılının anısına ulusal park olarak ilan edilmiştir. Burası Yeni Zelanda milli parklarının en küçüğüdür. Gezi, kamp, dağcılık, yüzme ve diğer su sporlarının da yaygın olarak yapıldığı Abel Tasman Ulusal Parkı plajları ile meşhurdur.

 

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi

yeni-zelanda-te-papa-tongarewa-muzesi.jpg

Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan ülkenin ulusal müzesi ve sanat galerisidir. "Te Papa Tongarewa" "Bu toprakların hazinelerinin yeri" olarak tercüme olunmaktadır. Müze binası İvan Mercep tarafından tasarlanmıştır ve kurum 1865 yılından bu yana hizmet vermektedir. Başkentin Cable Caddesi üzerinde hizmet veren kurumda Güzel Sanatlar Akademisi tarafından bağışlanan eserlerle yanaşı 13 bin tarihi ve çağdaş öğeleri ile 20 bin civarında pul ve ilgili nesneler sergilenmektedir. 36 bin metrekarelik müze her yıl 1 milyon ziyaretçi çekmektedir. Yeni Zelanda'nın tarihi yerlerinden biri olan müze mutlaka gezilmelidir.

 

Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri Müzesi

yeni-zelanda-hava-kuvvetleri-muzesi.jpg

Müze, Wigram kentinde yer alan Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin ulusal koleksiyonlarını barındıran değerli bir müzedir. Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 50. yıldönümüne atfen 1987'de açılan müzenin misyonu koruma, anma, öğrenme ve öğretmeye yönelik müzede hava kuvvetlerine ait tarihi savaş uçakları sergilenmektedir. Eski düşman uçaklarından da parçaların sergilendiği ülkenin hava kuvvetleri müzesi Yeni Zelanda'nın turistik yerlerindendir.

 

Auckland Sanat Galerisi

auckland-sanat-galerisi.jpg

Yeni Zelanda'nın en önemli sanat müzesi olarak faaliyetini sürdüren Auckland Sanat Galerisi 1887 yılında hizmete açılmıştır. Mimarlar Charles D'Ebro ve John Harry Grainger tarafından Rönesans mimari stiliyle tasarlanan kamuya açık galeride Yeni Zelanda'ya ait ulusal ve uluslararası çizim, tablo, heykel gibi çalışmalar sergilenmektedir. Mükemmel sanat çalışmalarını barındıran kurum, ülkenin en fazla ziyaretçi çeken sanat galerisi konumundadır.

 

Milford Track

milford-track.jpg

Milford Track Yeni Zelanda yaygın olarak bilinen bir yürüyüş alanıdır. Güney Adası'nın güneybatısındaki Fiordland Ulusal Parkı ılıman yağmur ormanının ortasında yer alan bölge, Yeni Zelanda tatilcilerine 53.5 kilometrelik uzun bir yürüyüş yapma imkanı sunmaktadır. 1140 metre yüksekliğindeki MacKinnon Geçidi'nin de bulunduğu bölgede büyüleyici ormanlar, nehirler ve kayalık bölgeler bulunuyor. Her yıl yüz binlerce doğaseveri bünyesine çeken Milford Track Yeni Zelanda'nın turistik yerlerindendir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.