Yeni Nesil Uzay Aracından İlk İnsanlı Uçuş

Kaliforniya'daki özel bir ticarî şirket olan SpaceX tarafından tasarlanan, yeni nesil uzay aracı olan, Dragon V2, 2016 yılında ilk insanlı uçuşunu gerçekleştirecek. Dragon V2'nin özellikleri ve diğer uzay araçlarından farkı nedir?
Yeni Nesil Uzay Aracından İlk İnsanlı Uçuş

Mayıs ayında gerçekleşen ve başarıyla sonuçlanan yeni nesil uzay aracı; Dragon V2 uzay kapsülü, geleceğe derin uzay görevlerinde kullanılacak bir yapıya sahip. Yeni nesil uzay aracının en önemli özelliği birden fazla insanı taşıması ve tek kullanımlık uzay aracı olmamasıdır.Bir insanın tek olabileceği bir uzay aracı değil, tam 7 astronot bu uzay aracı ile uzaya gidecek. Yeni nesil uzay aracının özellikleri ve diğer uzay araçlarından ayrılan farkları nelerdir? Evet, bunları aktarmadan önce uzaya ilk çıkan bilim insanı ve ilk uzay aracını hatırlamaya ne dersiniz.  Akabinde yeni nesil uzay aracı Olan Dragon V2 hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

UZAYA İLK ÇIKIŞ

Uzaya çıkan ilk uzay aracı Sputnik1 adında Rus yapımı ilk uzay aracıdır. Sovyet Rusya tarafından 1957’de yörüngeye oturtuldu. Sputnik1’in uzaya gönderilmesi soğuk savaş dönemlerinde gerçekleşti. Ve süper güçler arasında Uzay yarışı başlatıldı. Sürekli uzaya araç gönderilmeye çalışıldı, çoğu kez başarısız olundu. Ta ki 1961 yılında Sovyet Rusya uzaya ilk insanı gönderdi. ABD ve Rusya arasında süre gelen uzay yarışını Rusya kazanmıştı.

Uzaydaki İlk İnsan Gagarin

Yuri Gagarin, uzaya çıkan ilk kişidir; uzay aracı ise Vastok 1’dir. Bu yenilgiye hazmedemeyen ABD, uzay çalışmalarını hızlandırmıştır. Yuri Gagari’den 1 yıl sonra ABD’de ilk astronotunu uzaya göndermiştir. ABD’li olan Alan Shephard, balastik bir füze ile uzaya çıkıp yörüngeye oturmadan dünyaya dönmüştür. Ve ABD’nin uzaya çıkan ilk astronotu unvanını kazanmıştır.

Yapılan 1 yıllık çalışma sonrasında Astronot John Gelnn, 1962 yılında Dünya yörüngesine çıkarak burada 5 saat kalacaktı.

Oldukça saygınlık kazanan Gagarin, ne yazık ki bir daha uzaya çıkamamıştır. Gagarin’in üzerine titreyen ve O’nu kaybetmekten korkan Sovyet rejimi bir daha uzaya çıkmasına izin vermemiştir. Bütün alınan önlemlere karşı Gagarin, rutin pilotluk eğitimi sırasında geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.

Gagarin’in Uzaydan Dünyaya Bakışı

Dünya masmavi görünüyor, Ne kadar da muhteşem. İnanılmaz!

İlk Uzay İnsanı Yuri Gagarin

yuri gagarin

YENİ NESİL UZAY ARACI DRAGON V2

SpaceX şirketinin tasarladığı son teknoloji harikası olan uzay aracı Dragon V2 ,diğer uzay araçlarından farklı.

İşte Dragon V2'i Diğer Uzay Araçlarından Ayıran Özellikler

Son teknoloji harikası olan bu uzay aracında her özellik mevcut.

Bugüne kadar dünyaya paraşütle iniş yapan uzay araçlarının aksine, sahip olduğu itiş gücü sistemi ve yere oturan ayaklarıyla iniş yapıyor.

Diğer uzay araçları gibi bir seferlik kullanılmıyor.

Dragonda bulunan ısı kalkanı ve sahip olduğu iniş özelliği sayesinde Dünya atmosferinde alev topuna dönerek işe yaramaz hale gelmiyor, defalarca kullanılabiliyor.

Yeni nesil uzay aracı ile uzaya çıkış maliyeti daha da azalacak.

Dragon V2 Havalanırken

dragon v2

Dragon V2 Uzay Aracının Özellikleri

Oldukça ileri teknolojiyle donan bu uzay aracı birçok özelliğe sahip.

Dragon V2 Uçağı 3D yazıcılarından Üretilen yaklaşık 15 bin kg itiş gücü üretiyor. Bu kuvvet Dragon’un sahip olduğu Draco motorlarının ürettiği gücün 200 katına denk geliyor. Dragon V2,  her iki iticisinin de devre dışı kalması halinde yedek iticilere sahiptir.

En beklenmedik anda ise uzay aracının yere ya da okyanusa iniş sağlaması adına paraşüt bulunuyor.

Bu uzay aracında 7 Astronot kapasitesine sahip. Ve uzaya uçuşta 7 astronot birden uçacak.

2010 yılında insansız hava uçuşlarında başarıyla dönen 2012 yılında ISS modül götüren Dragon, 2016 yılında toplam 12 uçuş yapacak.

Dragon V2'nin İçi

dragon v2

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.