Yeni Ford Mondeo İncelemesi

Ford' un D segmenti otomobili olan Mondeo, baştan aşağı yenilendi ve yenibaştan yaratıldı. Yeni Ford Mondeo hangi özelliklere sahip, yakıt tüketimi ve yorumları ile birlikte detaylar bu yazıda...
Yeni Ford Mondeo İncelemesi

Ford' un Efsanesi Yeniden Tasarlandı

Ford' un D segmentteki sevilen modeli Mondeo artık bambaşka bir tasarıma sahip. Tasarım ile birlikte teknolojik özelliklerini de yenileyen Ford, ürettiği yeni araç için teknoloji ve verimlilik vurgusu yapıyor.

mondeo-onden.gif

Yeni Ford Mondeo' ya önden baktığınız zaman geniş altıgen ızgara sizi karşılıyor. Izgaranın tasarımı yeni ford araçlarında görmeye alıştığımız ve Aston Martin markasının ızgaralarını hatırlatan tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. Izgara yatay çizgilerinin krom ile kaplanması premium görüntüyü arttırmış.

Ön farların incelip uzadığını ve daha sportif görünüme kavuştuğunu görüyoruz. Ayrıca yeni nesil led aydınlatmalar araca şık hava katıyor. Farların detayına bakınca sinyal aydınlatmasının da sıralı led şeklinde tasarlandığını ve sinyal verdiğiniz zaman ızgaradan başlayıp döneceğiniz yöne doğru sıradan yanıp sönerek farklı bir görüntü oluşturduğunu belirtelim.

Dinamik akıllı ön farlar Ford' un reklamlarında da vurgu yaptığı ve direksiyon hareketine göre dönebilen ve araç hızına göre otomatik uzun kısa yapabilen özelliklere sahip. Ön far grubunun altında yuvarlak tasarımlı sis farlarının tasarımı tamamladığını görüyoruz.

mondeo-yandan.gif

Araca yandan baktığınız zaman aracın sedan formundan çok HB (heçbek) araca benzediğini fark ediyorsunuz. Tavanın bagaj kapağına doğru yaptığı eğim tam bagajın bittiği uca kadar uzanıyor. 

Ön farların üzerinden gelen ve kapı kolları hizzasından devam ederek arka farlara kadar uzanan omuz çizgisi aerodinamik avantajların yanında araca estetik bir görünüm oluşturuyor. Yine ön tekerlek hizasından ön kapıdan başlayıp arka kapıya yükselerek devam eden keskin hat bu estetik tasarımı tamamlıyor.

mondeo-arkadan.jpg

Aracın arka tarafına geçince farların önceki Mondeo farlarını andırdığını fakat tasarımının güzelleştirildiğini görüyoruz. Ayrıca aracın arka tasarımındaki çizgilerin ön tarafa benzetildiğini de dikkatli bakında görebiliyorsunuz. Plaka için bırakılan boşluğun tasarımı tıpkı ön ızgara şeklinde dizayn edilmiş ve arka farların ön farların yapısına benzetilmiş. Farlarda yine led aydınlatmanın kullanıldığı ekleyelim.

mondeo-ic.gif

İç tasarıma geçtiğimizde konsoldaki 8 inçlik dokunmatik ekran dikkat çekiyor. Bluetooth ile telefonunuza bağlanabilen ve sesli kontrol sistemiyle çalıştırılabilen multimedya sistemi gayet kullanışlı ve şık duuyor. Ayrıca ekranın 8 inç olması navigasyon kullanımında da rahatlık sağlıyor. Bu ekranın en baz pakette bile standart olarak sunulduğunu belirtelim.

Konsol tasarımı şık duruyor kullanılan malzeme kalitesi segmente uygun, vitesin arkasında iki adet bardaklık sunuluyor. Kolçak ve saklama gözleri yeterli denebilir. Direksiyon Focus modelinden aşina olduğumuz direksiyon. Eğer otomatik şanzıman seçerseniz direksiyondan vites kontrolü sağlayan kulakçıkları sunuluyor.

Motor Seçenekleri ve Yakıt Tüketimi

mondeo-motor.jpg

Yeni Ford Mondeo ülkemizde 1 benzinli 2 dizel olmak üzere 3 motor seçeneği ile satışa sunuluyor. Motorların sunduğu güç ve yakıt tüketim değerleri aşağıdaki gibi:

  • 1.5 EcoBoots Benzin Otomatik 160 Beygir 240 n/m Tork     Ort. 6.8 litre/100 km
  • 1.6 TDCi Dizel Manuel 115 Beygir 270 n/m Tork                  Ort. 4.1 litre/100 km
  • 2.0 TDCi Dizel Otomatik 180 Beygir 400 n/m Tork               Ort. 4.8 litre/100 km

Motor seçeneklerine bakınca tüketim değerlerinin böyle büyük kasaya sahip bir araba için iyi değerler sunduğunu belirtelim. Sadece 1.5 benzin otomatik seçeneğinin sunulması ülkemizdeki satış rakamlarını etkileyecektir. 1.6 dizel motorun sadece manuel şanzımanla gelmesi otomatik dizel motor bekleyenler için kötü haber oldu. Otomatik dizel seçeneğinin yalnızca 2.0 lık motorda kullanılması motor hacmine göre vergi alınan ülkemizde satışlarının sınırlı olmasına neden olacaktır.

Güvenlik Donanımları ve Opsiyonlar

mondeo-beyaz.gif

Ford araçlarıyla birlikte orta sınıf binek otomobillere de otomatik park sisteminin konabileceğini görmüştük. Ford Yeni Mondeo için dikey ve yatay otomatik park etme ve yatay park halinden aracı otomatik çıkarma özelliğini sunuyor. Özellikle bayan kullanıcılar için yatay park etmek kadar aracın kenarlarını sürtmeden çıkarmak da problem olabiliyor. Ford' un aynı konuyu dikkate alarak böyle bir çözüm sunması güzel bir düşünce diye düşünüyoruz. 

Şerit takip asistanı ve kör nokta uyarı sistemi Titanium paket ile sunuluyor. Baz paket olan Style pakette yokuş kalkış sistemi, elektronik park freni, karartılmış arka camlar, yağmur sensörü, far sensörü, otomatik uzun far ve 8 inçlik dokunmatik multimedya ekranı standart olarak geliyor.

Yeni Mondeo ile gelen bir diğer öenmli özellik te acil durum çağrısı özelliği. Kaza anında hava yastıkları patlayıp yakıt pompası devre dışı kaldığı zaman araç otomatik olarak 112 Acil Servis' i arıyor ve yerinizi bildiriyor. Bu özellik bizce her araçta standart olarak sunulması gereken özellikler arasında olmalı...

Yeni Ford Mondeo Fiyat ve Yorum

mondeo-guvenlik.jpg

Ülkemizde 3 motor seçeneğine göre Yeni Ford Mondeo fiyatları şöyle:

  • 1.5 EcoBoots Benzin Otomatik Style Paket            97.325 TL
  • 1.5 EcoBoots Benzin Otomatik Titanium Paket    110.425 TL
  • 1.6 TDCi  Dizel Manuel Style Paket                          97.325 TL
  • 1.6 TDCi  Dizel Manuel Titanium Paket                  108.990 TL
  • 2.0 TDCi  Dizel Otomatik Style Paket                     159.805 TL
  • 2.0 TDCi  Dizel Otomatik Titanium Paket               180.070 TL

Editör Yorumu: Yeni Ford Mondeo gerek tasarım gerekse donanım anlamında zengin özellikler sunuyor. Bu sınıftaki rakipleri olan VW Passat ve Skoda SuperB karşısında 1.6 dizel otomatik seçeneği olmayışıyla dezavantajlı görünüyor. Fiyat konusunda VW Passat' a göre avantajlı olsa da işi pek kolay görünmüyor.

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.