Yemeklerin Püf Noktaları

Her yemeğin kendine has bir tarifi ve püf noktası vardır. İşte bazı yemeklerin püf noktaları...
Yemeklerin Püf Noktaları

Sebze Yemeklerinin Püf Noktaları

Sebze yemekleri, hem besleyiciliği hem lezzet açısından herkesin özenle yaptığı, püf noktalarına dikkat ettiği türlerden biridir. Sebze yemeklerinininde bazı püf noktaları bulunmaktadır. İşte sebze yemeklerinden dikkat edilmesi gerekenler:

  • Sebzeleri sirkeli ya da tuzlu suda yıkamaya özen gsterin. Böylelikle, sebzeler hem daha diri hem de daha temiz olur.
  • Sebzeler etlere göre daha çabuk piştiği için fazla su ile pişirmeyin. Bu kez çok sulu olur ve istenilen bir yemek olmaz. 
  • Patlıcan yemeği yaparken çok lezzetli bir tat almak istiyorsanız patlıcanları pişirmeden önce soyup dilimledikten sonra 15-20 dakika kadar tuzlu suda pişirin. Bu sayede patlıcanın acı tadı gider ve yemeğinizden lezzet alırsınız. Eğer ki yemek yerine kızartmayı düşünüyorsanız patlıcanları düzgün bir şekilde kurutmayı ihmal etmeyin. 
  • Sevilen ve lezzeti bol olan sebzelerin başında gelen mantarı pişirirken dikkat etmeniz gereken mantarı yıkamamanız gerektiği. Yıkamayacaksak nasıl temizleyeceğiz diyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ufak bir bez parçası ile mantarlara zarar vermeden temizlemeniz. 
  • Baklagillerin en meşhuru olan kuru fasülyenin de kıvamını herkes kolay kolay tutturamaz. Ya taneleri çok diri olur ya da taneler parçalanır gider. Öncelikle yumuşama konusunda fasulyeleriniz sıkıntı yaşatıyorsa yemeği pişirirken yarım tatlı kaşığı karbonat işinizi görür. Eğer taneler dağılıyorsa fasulyeyi çok pişirdikten sonra diğer malzemeleri ekleyin. Böylece istediğiniz lezzete ve kıvama erişirsiniz. 
  • Bildiğiniz gibi bazı sebzeler vitamin deposudur fakat pişerken ve piştikten sonra ürettikleri kokuları nedeniyle pek tüketilmezler. Örneğin karnabahar bu tür sebzelerin başında gelmektedir. Vitamin deposu karnabaharın kokusunun yemekte kalmamasını, yemeği yiyenlerin bu kokudan rahatsız olmasını istemiyorsanız, karnabaharı pişirirken tencerenin kapağını azıcık açık bırakın ve farkı görün. 
  • Sıra geldi bir sofranın olmazsa olmazı salataya. Gerçekten de salata başlı başına uğraş ve özen isteyen yemeklerin başında geliyor. Salatayı yaparken en azından yapraklı bitkileri bıçakla doğramak yerine elinizle parçalayın. Böylelikle vitaminleri kaybolmamış olur. Aynı zamanda salata malzemelerinin ıslak olmamasına dikkat edin. 
    sebze.png
     

Kırmızı Et Yemeklerinin Püf Noktaları

Kırmızı et yemekleri her zaman mutfağın en zorlayıcı ve düzgün bir şekilde yapıldı mı en lezzetli yemeklerin başında yer alıyor. Kırmızı et içinde bazı püf noktalar bulunmaktadır. İşte o püf noktalar:

  • Öncelik kırmızı eti hangi koşullarda tüketmeniz gerektiğini unutmayın. Örneğin buzluktan kıyma çıkarıp, çözüldükten sonra bir miktar alıp geri kalanını buzluğa yeniden koymayın. Sağlık açısından oldukça yanlış bir hamle olur çünkü böyle bir tüketimde tekrar buzluğa konulan kıyma bozulur. Onun için ya kıymalarınızı ya da diğer etleri kullanım ihtiyacınıza göre ayırın. Hiç olmadı buzu çözülmeden istediğiniz kadar parça alın. 
  • Yemek yapmaya meraklı olan herkesin kırmızı et söz konusu olduğundan ilk sıkıntısı genellikle etin sert pişmesi olur. Sert pişmesini önlemek için pek çok yol vardır. Bu yollardan birisi et pişmeden önce limon suyu döküp biraz bekletmek ya da pişerken üzerine limon suyu dökmek. Diğer yolu ise etin suyunu ilk andan bırakmamasını sağlamak. Bunu da eti iyice tek başına kavurduktan sonra diğer malzemeleri atarak yapabiliriz fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta ise bu esnada ete tuz atmamak. 
  • Et denilince aklımıza ilk olarak mangal gelir şüphesiz fakat mangalın kömürü düşündüğümüz kadar masum değil. Kömürün yan etkilerinden korunmak hem de aynı tadı yakalamak istiyorsanız, dökme demir tavalar ile aynı tadı yakalayabilirsiniz. 
  • Eti terbiye etmek ve bu terbiyeden memnun kalmak aradığımız ilaç olabilir. İşte size hem kolay hem de akılda kalıcı bir terbiye yöntemi. Bir miktar zeytin yağı, kekik ve defne yaprağına etinizi yatırın. Bir süre sonra etinizi pişirmeye başladığınızda lezzet farkını göreceksiniz. 
    et-005.jpg
     

Beyaz Et Yemeklerinin Püf Noktaları

Beyaz et hem protein kaynağı olarak hem ekonomik olarak hem de pratikliğiyle mutfağı sevenlerin gözdesidir. Özellikle tavuk bunların başında gelir. Lezzetli bir tavuk yemeği yemek için de birkaç konuya dikkat etmeniz gerekiyor. İşte onlar:

  • Tavuk etini aldıktan sonra eti ne zaman kullanacağınızı ne kadar kullanacağınızı planlayın. Marketten aldığınız tavuğu dolapta en fazla bir gün bulundurun. Daha sonra ise ya pişirin ya da buzluğa atın. Tavuk eti hakkında unutmamanız gereken diğer bir konu ise tavuğun temizliğidir. Mümkün olduğunca temiz bir yerde doğrayın. Plastik ve mermer zemini önermiyoruz.
  • Tavuk her ne kadar vitamin deposu olsa da bazı insanlar tavuğun kokusundan rahatsız olurlar. Koku özellikle çocukları rahatsız eder. Bu kokudan tavuğunuzu arındırmanız için ise birkaç yol bulunmaktadır. Tavuğu haşlarken suyunun içine soğanı büyük parçalar halinde koyabilirsiniz. Eğer soğandan rahatsız oluyorsanız haşlayacağınız tencereye suyu, tavuğu ve kekik, fesleğen gibi güzel kokulu baharatları koyabilirsiniz. 
  • Fırında tavuk pişirmek ve reklamlardaki gibi tavuğunuzun üzerinin kızarmasını istiyor olabilirsiniz. Bunun için tavuk pişmeye yakın fırından alın üzerine margarin ya da tereyağ sürüp yeniden fırına atın. Bu sayede itediğiniz kıvamda kızarmış tavuk pişirmiş olacaksınız. tavuk.jpeg

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.