Yasama, Yürütme ve Yargı Organı Nedir? Görevleri Nelerdir?

Devletin yerine getirmesi gereken üç temel görev vardır. Bu görevleri şu şekilde sıralayabiliriz: yasama, yürütme ve yargı. Peki, yasama, yürütme ve yargı nedir? Görev ve yetkileri nelerdir? İşte, detaylı bilgiler...
Yasama, Yürütme ve Yargı Organı Nedir? Görevleri Nelerdir?

Yasama, Yürütme ve Yargı

Devleti oluşturan 3 ana faktör olarak belirtilen yasama, yürütme ve yargı hakkında son yıllarda uzun uzun tartışmalar ve konferanslar düzenlenmektedir. Peki, bu kadar çok ve sık gündem olan yasama, yürütme ve yargı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Kısaca sormak gerekirse;

  • Yasama nedir?
  • Yürütme nedir?
  • Yargı nedir?

Kuvvetler ayrılığı olarak da belirtilen yasama, yürütme ve yargı organları hakkında detaylı bilgiyi aşağıda yer alan içeriklerin bütününde bulabilirsiniz. Bu sayede gündemde sürekli olarak yer bulan ve her Türk vatandaşının kesinlikle hakkında bilgi sahibi olması gereken yasama, yürütme yargı organlarının görev ve yetkilerini öğrenebilirsiniz.


Kuvvetler Ayrılığı Neden Olmalıdır?

Mevcut anayasanın 7, 8 ve 9’uncu maddeleri gereği olarak kuvvetler ayrılığı kesin çizgilerle ayrılmıştır. Haksızlıkların, denetimin ve halkların haklarını güvence altına alınması için kuvvetler ayrılığı olması gerekir. Kuvvetler ayrılığı sayesinde devletin güçleri üç kola ayrılır. Böylece devletin işlevinin güçlü ve dengeli bir şekilde çalışması amaçlanır.


Yasama Nedir? Yasama Organının Görevleri Nelerdir?

Yasama nedir? Yasama, kanun yapmak anlamına gelir. Anayasamızda yasama görevi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verilmiştir. TBMM halk tarafından seçilen 550 milletvekilinden oluşur. Milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılır.


Yasamanın Görevleri

  • Kanun koymak değiştirmek ve kaldırmak.
  • Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek.
  • Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi vermek.
  • Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek.
  • Para basılmasına karar vermek.
  • Savaş ilanı ile ilgili karar vermek ( müzakere)
  • Milletler arası antlaşmaların onaylamasını uygun bulmak.
  • Anayasanın 14’üncü maddesindeki madde gereğince genel ve özel af ilanına karar vermek.
  • Mahkemelerce verilip kesinleşen ölüm cezalarının yerine getirilmesine karar vermek.( İdam cezası kalktığı için böyle bir durum söz konusu değildir.)

Yasama Sorumsuzluğu Nedir?

TBMM üyeleri meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki başkanlık divanın teklifi üzerine karar alınmaması durumunda bunları meclis dışında tekrarlamak  ve açıklamaktan sorumlu tutulamazlar. Yasama sorumsuzluğu en öz tanımıyla milletvekillerinin söz hürriyetini korur. Sorumsuzluğun meclis veya başka bir organ tarafında kaldırılması söz konusu değildir.


Yasama Dokunulmazlığı Nedir?

Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği öne sürülen milletvekili meclis kararı olmadıkça tutulamaz, tutuklanamaz, sorguya çekilemez ve yargılanamaz. Seçim öncesi ve sonrası milletvekili hakkında verilmiş bir ceza hükmünün uygulanması üyeliğinin sona erdirilmesine bırakılır.


Yürütme Nedir?

Yürütme, kanunlar çerçevesinde ülkenin yönetilmesi anlamına gelmektedir. Anayasamıza göre yürütme görevi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruluna aittir. Bakanlar Kurulunun başkanı ise başbakandır.


Cumhurbaşkanı

Devletin başıdır. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir, görev süresi ise beş yıldır. Bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilir.


Bakanlıklar

Yürütmenin diğer kolu ise bakanlar kuruludur. Bakanlar kurulu, bakanlıklar ve başbakan arasında seçilir. Bakanlar kurulu meclisteki milletvekilleri veya dışarıdan da seçilebiliyor. 26 tane bakanlık vardır, yeni anayasayla bakanlıklar 30’a çıkartılmayı düşünülüyor.


Başbakan

Cumhurbaşkanı tarafından TBMM üyeleri arasından ( genellikle en çok oyu almış siyasi partinin başkanı olarak atanır) Bakanlar kuruluna başkanlık eder. Başbakan bakanlar kurulu arasındaki iş birliğini sağlar.


Yargı Organı Nedir? Yargı Organının Görevleri Nelerdir?

Yargı, egemenlik veya devlet adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenidir. Yargı aynı zamanda uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş görevini de üstlenir. Yargı genellikle yasa çıkarmaz, yasaları uygulamaz, hazır bulunan yasaların işlerliğini sağlar ya da denetler. “Yasalar önünde herkes eşittir” ilkesine bağlı kalarak görevlerini yerine getirir.

Devletin yargı görevi, anayasamıza göre bağımsız mahkemelerce yürütülür. Mahkemeler bağımsızdır. Yasama ve yürütme organlarının mahkeme tarafında alınan kararlara uyma zorunluluğu vardır.


Yürütme Organı Nedir? Yürütme Organı Görevleri Nelerdir?

Yasaların uygulamaya koyulması yürütme organı tarafından yerine getirilir. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu'na aittir. Türkiye'de 16 bakanlık bulunmaktadır. Bakanlar Kurulu'nun başkanı ise Cumhurbaşkanı'dır. Cumhurbaşkanı'nın yardımcıları da yürütme de görev alır. Yürütme Organı'nın görevleri ise şöyledir;

  • Ülkemizden elçi göndermek.
  • Milli Güvenlik Kurulu’na başkanlık etmek.
  • Üniversitelere rektör ataması yapmak.
  • Bakanları belirleyip atmak.
  • Bakanların görevlerine son vermek.
  • Yabancı devletlerden elçileri kabul etmek.
  • Silahlı kuvvetleri yurt savunmasına hazırlamak.
  • Milli güvenliği sağlamak.
  • Devletin başı ve başkanı olmak.
  • Genel Kurmay Başkanı atamasını yapmak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
121 Yorum