Bir Zamanlar Yasak Olduğuna İnanamayacağınız 10 Şey

Günümüzde sıkça kullandığımız bazı şeylerin kullanımı bir zamanlar yasadışıydı. Bu içeriğimizde uzun dönemler boyunca farklı sebeplerle yasaklanmış şeyleri listeledik. İşte bir dönem çok tartışılan yasaklı ürünler!
Bir Zamanlar Yasak Olduğuna İnanamayacağınız 10 Şey

Bir Zamanlar Yasaklanan 10 Şey

Bugün kullandığımız bazı şeyler bir zamanlar yasadışıydı. Bunlar aslında oldukça zararsız olsalar da yasaklanması bir dönem gerekli görülmüş şeyler. Bu listedeki yasaklı şeylerden bazıları spor dallarına bazıları da tatil günlerine kadar uzanıyor. Bahsettiğimiz tatil sadece tatil değil aslında Noel! Yasağın bir Hristiyan mezhebi tarafından düzenlenmiş olması, bunu daha da şaşırtıcı hale getiriyor. Ezanın Türkçe okunması gibi bir şey.


10. Futbol

Futbol, İngiltere ve İskoçya’da birkaç kez yasaklanmıştır. İngiltere'nin II. Edward'ı, 13 Nisan 1314'te Londra’da sporu yasaklayan bir yasayı çıkardı. Yasağın nedeni, futbolun gürültüye neden olduğu ve istenmeyen sonuçlara yol açtığı şeklindeydi. İkinci yasak ise 1331’de III. Edward’ın emri üzerine gerçekleşmiştir. 1363’te ise tüm spor dalları tekrar yasaklanmıştır. İngiliz holiganları geçmişte de rahat durmuyormuş :)

 futbol.jpg


9. Christmas (Noel)

1659'da, Püritenler Noel'i yasaklayarak kutlanmasını yasaklamıştır. Püritenler, Hıristiyanlığın katı bir yorumunu yapmış, Noel de dahil olmak üzere tüm kutlama biçimlerinin günah olduğunu duyurmuşlardır. Ayrıca Noel'i pagan bir tatil olarak kabul etmişlerdir. Bu prensipler İngiliz parlamentosunda kabul edilmiştir. 1644’te Noel festivalleri ilk kez İngiltere’de yasaklanmıştır.  O dönemde yasak sadece Noel ile kalmadı, Noel ağaçları, süslemeler ve kıyma turtaları gibi yemekler de yasaklandı.

Önerilen İçerik; Noel Baba ve Kilisesi Hakkında 7 Gerçek!

christmas-001.jpg


8. Satranç

Çeşitli zamanlarda İran, Mısır, Japonya ve Fransa'da yasaklandı. Modern Afganistan’da da bir dönem yasaklanan satranç, günümüzde Suudi Arabistan’da hala yasaklı halde. İran'da, Umar bin al-Khatta şehri ele geçirildikten sonra, MS 644 yılında yasaklandı. Al- Khatta, satrancı kumar oynanmasına yol açabileceği endişesiyle yasaklamıştır.  Bundan birkaç yıl sonra da Japonya'da yasaklandı. 1061’de de Ostinli Kardinal Damiani din adamlarının bu oyunu oynamasını yasaklanmıştır. Satranç 1195'te Doğu Ortodoks kilisesi ve 1254'te de Fransa'da yasaklandı. Kral Louis IX satrancın “yararsız” ve “sıkıcı” olduğunu söylemiştir. Anlaşılan satranç için yeterli bir beyine sahip değildi :)

satranc-002.jpg


7. Patlamış Mısır

Sessiz filmlerin revaçta olduğu dönemde patlamış mısır sinemalarda yasaklandı. O zamanlar üst sınıf insanlar için sinema keyifli bir eğlenceydi. Sinemalar da dolayısıyla hedef kitleye hitap etmek için pahalı malzemeler ile döşenmişti. Zeminler özel halı ve kilimlerle kaplanmıştı. Bu yasak, ilk sesli filmlerin ortaya çıktığı Büyük Buhran sırasında değişikliğe uğradı. Bu sinemalar daha sonra alt sınıfların da hizmetine açıldı. Mısır yemek yasadışı olmaktan zamanla çıktı. 

patlamis-misir-001.jpg


6. Bowling

Bowling, ilk olarak İngiliz kralları tarafından yasaklandı. İngilizler de ne yasakçıymış arkadaş... Daha önce de futbolu yasaklayan King Edward III, 1366’da da bowling oynamayı yasaklamıştır. Sebebi ise bovling oynamanın okçuluk yapmaktan insanları alıkoymasıydı. Kral Henry VIII, bir bowling oyuncusu olmasına rağmen, bowlingi yasaklayan diğer isimlerdendir. O da kendinden öncekiler gibi yasağı okçuluk faaliyetlerine engel olması nedeniyle yasaklamıştır. 

bowling.jpg


5. Kadınların Pantolon Giymesi

Kadınların pantolon giymesini yasaklayan 1800 tarihli kararın, teknik olarak hala yürürlükte olduğu biliniyor. Buna göre Fransa, en azından teorik olarak kılık kıyafet serbestliği açısından Sudan'dan daha geride bulunuyor. Paris emniyet müdürlüğünün o tarihteki yasağına göre, erkek gibi giyinmek isteyen Parisli kadınların "izin almak için Paris polis karakoluna başvurması" gerekiyordu. Yasak 1892'de yapılan değişiklikle biraz gevşetildi ve kadınlara ata binmeleri halinde pantolon giymelerine izni verildi. Yasak 1909'da yeni bir madde eklenerek daha da "sulandırıldı" ve "bisiklet sürüyorlarsa veya bisikletin gidonlarını tutuyorlarsa" pantolon giyebilirler denildi. 1969'da Paris belediye meclisi, yasak kararını kaldırma yönünde Paris emniyeti nezdinde bir girişimde bulunduysa da başarılı olamadı. Modası geçmiş yasak kararını kaldırmak için 2003'te son bir girişimde daha bulunuldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisinden bir milletvekili toplumsal cinsiyet eşitliğinden sorumlu bakana konuyu götürdü ancak olumlu yanıt alamadı.

kadinlarin-pantolon-giymesi.jpg


4. Kadınların Kredi Kartına Sahip Olması

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1960'larda bekar kadınların kredi kartı sahip olması yasaktı. Ancak evli kadınlar kredi kartı sahibi olabiliyordu. Onun için de eşinin onayı ve imzası gerekiyordu. Dul ve bekar kadınların ise kendilerine kefil olacak bir erkek bulmaları gerekiyordu. Bu ayrım 1974 yılına kadar devam etmiştir. 

kadinlarin-kredi-kartina-sahip-olmasi.jpg


3. Kahve Dükkanları

1675 yılında, İngiltere Kralı II. Charles kahve dükkanlarını yasaklayan bir yasayı kabul etti. Yasağın kahve ile hiçbir ilgisi yoktu. Kral sadece insanların kahve dükkanlarında bir isyan planlayabileceği endişesini taşıyordu. O dönemlerde kahve dükkanları günümüzdeki barlarla eşdeğerdi. Londra’da 3 bin kadar insan bu dükkanlarda dedikodu yapmak ve ulusal konuları tartışmak için toplanırlardı. 

kahve-dukkani-yasagi.jpg


2. Mayo

Mayo, 20. yüzyılın başlarında ahlaki bir paniğe neden oldu. 1900'lerden önce, mayo yünden yapılmış ve tüm vücudu kaplayan bir plaj giysisi olarak kullanılmaktaydı. Banyo kıyafetlerinin kolsuz ve sıkı hale geldiği 20. yüzyılda işler değişti. Kamuoyunun itibarını korumak için, şehirler ve plajlarda izin verilen mayolar için minimum uzunluk belirlemek üzere yasa ve yönetmelikler çıkarıldı Tek parça mayo ise tamamen yasaklandı. New York ve Şikago gibi ünlü şehirler de dahil olmak üzere birçok plajda kısa mayo giyen kadınlar tutuklandı. 1919'da New York’ta kadınların sadece onaylanan mayoları gimeleri için teftişler yapıldı. 1921 yılında Hawaii’de kadınların üstlerini daha uzun bir bezle örtmeleri şartıyla yasa değişime uğradı.

mayo-003.jpg


1. Bikini

Bikini kamuya karşı savaşın bir başka kurbanıydı. 1946'da piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra ahlaki paniğe neden oldu. Bikini Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Avustralya ve ABD'nin bazı bölgelerinde yasaklandı. 1953 yılında, Benidorm belediye başkanı Pedro Zaragoza, İspanya'nın bütününde kıyafet giyilmesine rağmen, şehrin plajlarında bikini giyilmesine izin verdi. Bu çelişkili yasa nedeniyle, bazı kadınlar Sahil Güvenlik üyeleriyle karşı karşıya geldi. Sonrasında ise İspanya’nın askeri diktatörü General Francisco Franco, bikiniyi kabul etti ve yavaş yavaş İspanya’da bikiniler moda olmaya başladı.

bikini-001.jpg


Önerilen İçerik; Ülkelerin Şaşırtan Yasakları

NeOldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum