Yapay Zeka Teknolojisi Nedir? Al Hakkında Merak Edilenler

Son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren yapay zeka teknolojisi dünya da en çok tartışılan konular arasında. Peki yapay zeka nedir?
Yapay Zeka Teknolojisi Nedir? Al Hakkında Merak Edilenler

Teknoloji ve bilimin sınırlarını zorlayan ve çağımızın önemli çalışmalarından biri olan yapay zeka teknolojisi, insanlar tarafından en çok merak edilen konular arasında. İnsanların birçoğu yapay zekaların hayatımızı kolaylaştıracağına inansa da bu teknolojinin insanlığa büyük zararlar vereceğine inananlar da var.

Yapay zekanın insanlığın sonu olacağını dile getiren kişilerden bir tanesi de 2018 yılında hayatını kaybeden Stephen Hawking'ti. Ünlü bilim insanı Stephan Hawking kehanetlerinde dünyanın yapay zekanın kontrolüne geçebileceğini ifade etmiştir. Yapay zeka teknolojisi hakkında yaptığımız araştırmaları bu içeriğimizde sizlere sunuyoruz. İşte yapay zeka teknolojisiyle ilgili tüm sorularınızın cevapları…

Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Yapay Zeka (Al), makine ve yazılım tarafından yapay olarak simüle edilen ve insan zekasının benzetildiği işlevleri gerçekleştirmek için kullanılan bir teknolojidir. Yapay zeka, veri analitiklerinden ses ve görüntü tanıma sistemlerine kadar geniş bir yelpazede uygulanabilir ve endüstri, sağlık, eğitim, otomotiv ve ev teknolojisi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Al, giderek daha ileri düzeyde ve özelleştirilmiş işlevler gerçekleştirirken, aynı zamanda insanların hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Yapay zeka, bir makinenin veya bir bilgisayar programının zeki canlılar gibi düşünüp harekete geçebilme teknolojisi olarak tanımlanmıştır. Yapay zeka teknolojisi, insana özgü olan; bilgi, muhakeme, algı, öğrenme ve nesneleri idare etme gibi becerilerin makinelere kazandırılmasını amaçlar. Bu alandaki teknolojik gelişmeler yapay zeka mühendisliği mesleğini de ortaya çıkarmıştır.

Yapay Zeka Tarihi

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Geleceğin en önemli konularından biri olan yapay zeka teknolojisi 70 yıllık bir geçmişe sahip. Fikir babası olarak kabul edilen Alan Mathison Turing; 1943 yılında ortaya attığı “Makineler düşünebilir mi?” sorusuyla makine zekasını tartışmaya açmıştır. Bu tartışmalar sonucu 2.Dünya Savaşı sırasında Kripto analizi gereksinimiyle üretilen elektromekanik cihazlar, bilgisayar bilimini ve yapay zeka teknolojisini ortaya çıkarmıştır.

Mc Carthy, Minsky, Shannon ve Rochester tarafından 1956 yılında gerçekleştirilen çalışmalar sırasında “yapay zeka” ismi ortaya atılmıştır. Yapay zeka isminin fikir sahibi ise Mc Carthy’dir.

Yapay Zeka Nasıl Yapılır?

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Yapay zeka; uzman bilgisayar bilimcileri ve yapay zeka mühendisleri tarafından sürdürülen hummalı çalışmalar sonucu üretilirler. Çalışmalar ihtiyaç duyulan alan ve konuya göre şekillenir. Yapay zekanın tasarlanması için ortada bir sorun veya hayatı kolaylaştıracak bir talep olmalıdır. Yapay zekada amaç, üretilen yapay zekanın sorulan sorulara nitelikli cevaplar verebilmesi ve çözüm, iş, ürün üretebilmesidir. Yapay zekalar farklı hizmetler için geliştiriliyor olsa da temel yapım aşamasında takip edilmesi gereken belirli katmanlar vardır. Bu katmanlar sırasıyla; bilgi, nedenlendirme, sorun çözme, algılama, öğrenme ve planlama katmanlarıdır.

Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte yapay zekalar hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Günlük hayatta sürekli olarak yapay zeka teknolojisinden faydalanıyoruz ancak çoğu zaman bunun farkında bile değiliz. Son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren yapay zeka teknolojisi gerek ticari amaçla gerek insanların hayatını kolaylaştırmak amacıyla hayatımızın birçok noktasında bizimle beraberdir.

Yapay zekayı kullandığımız başlıca alanlara örnek olarak;

1. Otomotiv

Otomobiller ve kamyonlar için yol takip, park etme ve sürüş desteği gibi özellikler için yapay zeka teknolojisi kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak son yıllarda Google ve Tesla’nın önderliğinde piyasaya çıkan sürücüsüz araçlar ileri seviye geliştirilmiş yapay zekaya sahip ürünlerdir.

2. Sağlık

Sağlık alanında yapay zeka teknolojisi hastalık tanısı, tedavi planlarının oluşturulması ve tıbbi görüntülerin analizi gibi sağlık uygulamalarında kullanılmaktadır.

3. E-ticaret

Öneri motorları, müşteri profili ve satın alma davranışı analizi gibi e-ticaret uygulamalarında yapay zeka kullanılmaktadır.

4. Finans

Piyasa tahminleri, portföy yönetimi ve fraude karşı koruma gibi finans uygulamalarında yapay zeka kullanılmaktadır.

5. Medya ve Eğlence

Müzik ve video önerileri, sosyal medya içeriği filtreleme ve oyunlar için oyun motorları gibi medya ve eğlence uygulamalarında YA kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak Spotify, Youtube gibi uygulamalar kullanıcılarının dinlediği veya izlediği içeriklere benzer şarkıları, videoları kullanıcılarına öneri olarak sunabiliyor.

6. Endüstri

Üretim süreçlerinde, üretim takibi ve denetimi, ölçüm ve kontrol gibi endüstri uygulamalarında yapay zeka kullanılmaktadır.

7. Enerji

Enerji verimliliği, enerji yönetimi ve güneş enerjisi gibi enerji uygulamalarında AI kullanılmaktadır.

8. Hava Taşımacılığı

Uçak ve tren yolculuğu için rota planlama, biletleme ve yolcu hizmetleri gibi hava taşımacılığı ve ulaştırma uygulamalarında yapay zeka kullanılmaktadır.

9. Oyun

Bilgisayar ve diğer konsol oyunlarında karşılaştığımız “bot” ismiyle tabir edilen oyuncular tamamıyla bir yapay zeka ürünüdür. Mesela bilgisayarda üzerinde oynadığımız herhangi bir futbol oyununda tek başınıza bir rakibe karşı oynadığınızda karşınızdaki takım yapay zeka tarafından yönetilmektedir.

10. Sohbet ve Destek Botları

Telesekreter olarak adlandırılan ve insanların ihtiyaçlarına 7/24 cevap verebilmek için geliştirilen sesli yanıt sistemleri de yapay zeka teknolojisinin ürünlerindendir.

11. Sanal Asistanlar

Apple’ın kullandığı Siri, Microsoft’un kullandığı Cortana ve Google’ın kullandığı Now gibi kişisel asistan uygulamaları yapay zekaya sahip sanal asistanlardır.. Ayrıca Google AdSense ve Amazon gibi şirketlerin kullandığı, yapay zeka sayesinde bilgisayar kullanıcılarının daha önce yaptığı aramalar göz önünde bulundurularak isabetli satış önerilerinde bulunabiliyor.

Günlük hayatta sürekli kullandığımız bu yapay zeka örneklerinin haricinde daha birçok yapay zeka teknolojisiyle çalışan ürünler bulunmaktadır.

Gelecekte Yapay Zeka Çalışmaları Nasıl Devam Edecek?

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Bilim kurgu filmlerinde sıkça rastladığımız senaryolardan biri olan robotların dünyayı ele geçirmek istemesi gerçek olabilir mi? Böyle bir durumu sadece filmlerde görebiliriz. Ancak gerçek olan bir şey var ki yapay zeka teknolojisi son yıllarda büyük ilerleme kaydetti. Sürekli gelişmekte olan yapay zekalar gelecek yıllarda insanların şu an yaptığı her işi yapabilecek seviyeye gelebilirler. Yine de korkulacak bir şey yok çünkü teknolojinin doğru yönde kullanılmasıyla beraber yapay zeka teknolojisi insanlığın zararına değil yararına olacaktır.

Yapay Zeka Teknolojisi Önemi

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Yapay Zeka (AI) teknolojisi, insan gücünün yetersiz kaldığı veya yapılması zor olan işlemleri otomatikleştirerek, çeşitli alanlarda verimliliği arttırmakta ve çözümler üretebilmektedir. Önemi şu şekilde özetlenebilir:

1. Verimlilik

AI, verimliliği arttırmak için otomatikleştirilmiş işlemleri kullanır. Örneğin, bir fabrikada üretim sürecini denetlemek için kullanılan yapay zeka, üretim hızını arttırmakta ve maliyetleri azaltmaktadır.

2. Analitik

Yapay Zeka, veri analitik yöntemleri kullanarak, verileri analiz eder ve önemli bilgileri ortaya çıkarır. Bu bilgiler, işletmelerin daha iyi kararlar almasına ve daha iyi çözümler üretmesine yardımcı olur.

3. Öğrenme

AI, öğrenme yöntemleri kullanarak, verileri kullanarak sistemi optimize edebilir. Bu, sistemin daha iyi performans sergilemesine ve daha iyi çözümler üretmesine yardımcı olur.

4. Otomasyon

Yapay zeka, insan gücünün yetersiz kaldığı veya yapılması zor olan işlemleri otomatikleştirerek, işlemleri daha hızlı ve daha doğru yapmasına olanak tanır.

5. Kişiselleştirme

Al, müşterilerin beklentilerini anlamak ve kişiselleştirilmiş çözümler sunmak için kullanılabilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesi, yapay zeka kullanarak müşterilerin alışkanlıklarını analiz edebilir ve onlara özel teklifler sunabilir.

6. Sosyal fayda

Yapay Zeka, sağlık, eğitim, enerji gibi sosyal fayda alanlarında da kullanılabilir. Örneğin, sağlık alanında ai, tanı ve tedavi planlarının belirlenmesinde ve tıbbi görüntülerin analizinde kullanılabilir.

 İçerik Üreticisi
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.