Whey Protein Tozu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Whey protein tozları en çok kullanılan supplementlerdir. Günümüzde sporcuların vazgeçilmez parçası haline gelen protein tozları hakkında bilgiler burada.
Whey Protein Tozu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Protein Tozları Nasıl Üretilir?

Whey proteinler peynir altı suyundan imal edilir. Peynir altı suyunun özelliği protein değerinin yüksek olması ve vücutta hızlı emilerek en çabuk kana karışan protein olmasıdır. Bu yüzden sporcuların en çok tercih ettiği protein tozları arasında açık ara farkla öndedir.

Whey Protein Tozu

Tamamen doğal maddelerden üretilen protein tozları, yüksek biyolojik değerlere sahiptir. Bu konuda sağlık kuruluşlarının verdiği onay belgelerine göre hazır gıdalar ile aynı sınıfta yer almaktadırlar. Yani marketten alacağınız bir bisküvi ya da çikolata ile aynıdırlar.

Üretim aşamasında moleküler biyoloji kullanılır. Yağ, karbonhidrat ve diğer maddeler ayrıştırılarak yüksek saflıkta protein elde edilir. Protein tozlarının hammaddesi saf haldeki proteindir. Daha sonra aromalar ve diğer bileşenler eklenir. 

Protein Tozu Çeşitleri

Protein tozları Whey, Kazein, Yumurta ve Soya proteini olmak üzere farklı çeşitlere ayrılır. Diğer protein çeşitlerinden de kısaca bahsetmek gerekirse: 

1. Kazein

Whey Protein Tozu

Sütten elde edilen protein tozudur. Emilim hızı yavaş olduğu için dolaşım sistemine geç karışır. Bu özelliği sebebiyle geceleri yatmadan önce ya da dinlenme günlerinde tercih edilir. Şarjı uzun süre giden batarya gibidir. Kasları uzun süre besleyebilir.

2. Yumurta Proteini

Whey Protein Tozu

Adından da anlaşılacağı üzere yumurta beyazından elde edilen protein çeşididir. Yumurta beyazı doğadaki yağsız ve saf halde bulunan en kaliteli proteindir. Emilim hızı Whey kadar yüksek değildir. Ayrıca servis başına sunduğu protein oranı peynir altı suyuna göre düşüktür.

3. Soya Proteini

Whey Protein Tozu

Soya fasulyesinden üretilir. Soya fasulyesi, en yüksek proteine sahip bitkidir. Bu konuda hayvansal kaynaklarla yarışır. Ancak Whey proteine göre daha yavaş emilir ve geç kana karışır. Yapılan araştırmalar hayvansal proteinlerin daha fazla güç artışı sağladığını göstermiştir. Vegan ve laktoza karşı duyarlılığı olan kişilerce tercih edilir.

4. Whey Protein

Whey Protein Tozu

Whey protein peynir altı suyundan imal edilir. Peynir altı suyu protein değeri oldukça yüksek bir besindir. Aynı zamanda vücutta hızlı emilir, kısa süre içerisinde kaslara ulaşır. Bu yüzden en çok tercih edilen protein türü wheydir.

Whey Proteinler Kompleksi Nedir?

Whey proteinlerin tek başına en hızlı kana karışan proteinler olduğunu belirtmiştik. Hızlı kana karışıyor olması, çoğu kişi için daha hızlı kas yapmak gibi anlaşılabiliyor. Bu yanlışa düşmemek gerekir.

Whey proteinler kullanan kişi, Soya proteini kullanan kişiye göre daha çabuk kaslanır ya da daha iri kaslara sahip olur gibi bir algıya düşmemek gerekir. Hızlı kana karışma hadisesi antrenman sonrasındaki kas yıkımını en aza indirmeyi sağlar. Yani vücudun ihtiyacı olan proteini, en hızlı Whey protein sağlar.

Whey Protein Tozu

Whey protein tek başına kısa süreli ve yoğun protein sağladığı için beğenilir. Kas onarım süreci ise zaman alır. Vücudun ihtiyacı olan protein deposunu Whey ile sağlamak anlık çözüm getirse de metabolizma özellikle gece uykuda ve dinlenme günlerinde kasların tamirine yönelik çalışır. Yani bu süreler içinde uzun süreli protein sağlayacak kaynaklara ihtiyaç vardır. Bu noktada genelde Kazein tercih edilse de Yumurta ve Soya proteinleri de tercih edilmektedir.

Ayrı ayrı iki farklı protein çeşidi almak yerine üreticiler, Whey proteinin üretim tekniklerinde bazı değişiklikler yaparak emilim sürelerini değiştirmişlerdir. Hidrolize, izole ve konsantre olarak üretilen Whey proteinler hızlı, orta ve yavaş olmak üzere 3 ayrı emilim hızını bir arada sunarlar.

Böylece spor öncesi ya da sonrasında anlık ihtiyacı hidrolize proteinler giderir. Sonrasındaki dinlenme sırasında izole proteinler devreye girer ve gece uykuda ya da gün boyunca konsantre proteinler işlenerek bütün gün kasların protein alması ve onarılması sağlanır.

Whey Protein Faydaları

Whey proteinler, çoğu doktor ve sağlık araştırmacıları tarafından spor yapan kişilere tavsiye edilmektedir. Günlük yaşantıda insanların çoğu ihtiyaçları olan protein miktarını alamamaktadır. Hatta bu miktarın çok uzağında kalmakta ve kas kütlelerini kaybetmek durumunda kalmaktadır.

Masa başı çalışan kimseler için yeterli protein almamak kaslarını çalıştırmıyor olsa da yorgunluk demektir. Protein yerine tercih edilen karbonhidratlar ya da kafein bir süre vücudu idare etse de stoklar bittiğinde vücut daha fazlasını ister. Takviye yapılmazsa daha bitkin duruma düşer.

Sabahları protein ağırlıklı kahvaltı yapmak önemlidir. Gün boyu enerjik olmak ve sonraki öğünleri kontrol edebilmek için gereklidir. Yoğun koşuşturma içinde kahvaltı yapmaya vakit ayıramıyorsanız ya da sabahları uykunuz hemen açılmıyor ve iştahınız olmuyorsa bu durumda Whey protein tozundan faydalanabilirsiniz.

Whey Protein Tozu

Bir ölçek whey protein tozu ile hazırlayacağınız karışım ile ihtiyacınız olan proteinli kahvaltıyı yapmış olursunuz. Bunun için sabahları sütle ya da suyla karıştırdığınız bir ölçek protein tozunu meyveler ekleyerek milkshake gibi tüketebilirsiniz.

Süt ile alırsanız hem daha fazla tok tutar hem de uzun süreli protein emilimi ile bir sonraki öğüne kadar vücudunuzu proteinle besler. Bundan başka sabahları mısır gevreği ile kahvaltı yapıyorsanız yarım ölçek kadar ekleyebilirsiniz. Yüksek lifli ve yüksek proteinli kahvaltı yaparak iştahınızı kontrol edebilir, yeterli enerjiyi kazanabilir ve şekerli besinlerden uzak durmayı sağlayabilirsiniz.

Protein tozları sayesinde bol proteinli atıştırmalıklar da yapabilirsiniz. Kek yaparken içine koyabilir, kreplerinizde kullanabilir ya da bunlara benzer hamur işi tariflerine ekleyerek onları zenginleştirebilirsiniz. Hamur halinde dondurucuda saklayabilir ve ihtiyacınız olduğunda ısıtıp hızlı ve pratik şekilde tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Protein Hakkında Bilinmesi Gereken BilgilerVücut Geliştirmede Protein Önemli mi?
Anabolik Kahvaltı ve Kas YapımıEvde Hazırlayabileceğiniz Protein İçeceği Tarifleri
Yüksek Protein İçeren BesinlerVücut Geliştirme Diyet Programı
Suda Çözünen ve Çözünemeyen Lifli Yiyecekler

Whey protein nedir ne işe yarar?

Whey protein yağların yakılmasına destek olan bir protein çeşididir. Aynı zamanda kas kütlesini korur, yağsız kas kütlesinin hacminde artış sağlar. Avusturalya'da yapılan araştırmalara göre whey protein iştah azaltmaktadır. Yiyeceklerin de protein değerini artırır.

Whey protein kilo aldırır mı?

Whey proteinler ortalama olarak 100 kaloridir. 100 kalori olan bir şeyin size kilo aldırması imkansızdır. Düşük kaloriye sahip olan whey proteinler sadece kas kütlesini büyütmek amacıyla kullanılır. Kilo almak için gainer kullanmak gerekir.

Whey protein hangi marka iyi?

En iyi whey protein markaları Optimum, Scitec, Suppletmenler, Hard Line, Bigjoy, Ronic, Protein Ocean gibi markalardır. Bu markaların protein tozları oldukça kalitelidir. Kaliteli protein tozu da seçmek son derece önemlidir.

Whey protein işe yarar mi?

Egzersiz bitiminde içeceğiniz protein tozu amino asit stoklarını destekler, kas onarımına yardımcı olarak kaslarınızın daha büyük gözükmesini sağlar. Whey protein, vücut tarafından en iyi emilimi gösteren proteinlerden birisidir.

Protein tozu vücudu şişirir mi?

Protein tozu veya protein içeren belirli gıdalar tüketmek kasların büyüklüğünde ya da kuvvetinde bir değişime neden olmaz. Bunun yanı sıra spor yapmak gerekir. Proteinin kasları şişirme gibi bir özelliği yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.