Bel Fıtığına İyi Gelen Egzersizler ve Fitness Hareketleri

Bu içeriğimizde bel fıtığı sorunu yaşayanlar için önerilen vücut geliştirme egzersizlerini sıraladık. İşte bel fıtığına iyi gelen hareketler...
Bel Fıtığına İyi Gelen Egzersizler ve Fitness Hareketleri

Bel Fıtığına İyi Gelen En İyi 5 Egzersiz Önerisi

Bel fıtığı omurgadaki eklemlerin arasında yer alan dokuların zarar görmesiyle oluşan ve hareket kabiliyetini kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Bu içeriğimizde hem vücut geliştirme sporuyla uğraşıp hem de fıtık hastası olanlar için en uygun egzersizleri sizlere sunacağız. Aynı zamanda fıtık hastalarının hangi hareketleri yapmamaları gerektiğini de içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Bel Fıtığına İyi Gelen Egzersiz Listesi

SıraHareketEtkisiYardımcı Ürün
1BarfiksSırt ve Ön Kol KaslarıBarfiks Çubuğu
2Superman HareketiBel ve Alt Sırt KaslarıMat
3Köprü HareketiBel KaslarıAğırlık Sehpası
4Göğüse ÇekmeKanat ve Sırt KaslarıFitness Aletleri
5SquatBacak ve Kalça KaslarıFitness Aletleri
Amazon
Fiyatlarını Gör
Bel Fıtığı
Egzersiz Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Bel Fıtığı Olanların Yapması Gereken 5 Egzersiz

İşte bel fıtığı olanlar için kolayca yapılabilecek en iyi fitness hareketleri ve egzersizleri..

1. Barfiks

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Amazon
Fiyatını Gör
Barfiks
Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Sırt kaslarını ve ön kol kaslarını birlikte çalıştırır. Vücut ağırlığına dayalı bir hareket olduğundan yapılabilmesi için yeterli seviyede sırt kası gücüne sahip olmanız gereklidir. Hareketin yapılışında eller omuz genişliğinde açılmalı ve kartal tutuşu adı verilen avuç içleri ileriye bakacak şekilde kavranmalıdır.

Hareket bu şekilde yapıldığı zaman sırt kaslarını etkili çalıştırır. Enseye doğru yapılan şekli daha zordur ve sırt kaslarını daha çok zorlar. Barfiks çekemeyen kişinin tutunup ayaklarını sallaması dahi bel fıtığını rahatlatacaktır. Alt bedeni serbest bırakan bu hareket ile omurga eklemlerinin arası açılacak ve sinirlere baskı yapan omurlar rahatlayacaktır.

Bele ağırlık bağlayarak sallanmak daha faydalı olabilir. Hareketin bitiminde yere inerken dikkatli davranılmasına dikkat edilmelidir. Evde kolayca barfiks antrenmanı yapabilmek için önerdiğimiz barfiks çubuğu modellerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

2. Superman Hareketi

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Amazon
Fiyatını Gör
Superman
Hareketi Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Superman gibi uçma hareketinden esinlenilerek isimlendirilen bu hareket ile bel ve alt sırt kasları çalışır. Yüzüstü yere uzanılarak harekete başlanır. Ardından ayaklarla beraber kolların yer ile teması kesilerek yere paralel olacak şekilde havaya kaldırılır ve uzatılır.

Hareketi yaparken göğüs de yerden kesilmeye çalışılmalı ve sadece karın bölgesi yere temas etmelidir. Birkaç saniye bu şekilde durup başlangıç pozisyonuna dönülmelidir. Bu hareketi yapmak için tek ihtiyacınız bir fitness minderidir. Uygun fiyatlı mat modellerine göz atmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.

3. Köprü Hareketi

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Amazon
Fiyatını Gör
Köprü
Hareketi Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Bel kaslarını çalıştıran hareket köprüye benzer yapısıyla bu ismi almıştır. Hareketin yapılışı; yere sırt üstü uzanılarak dizler yukarı doğru kırılır ve ayak tabanları yere basacak şekilde harekete başlanır.

Ayaklardan destek alınarak kalça ve belin yerden teması kesilir. Sadece ense bölgesi omuzlardan destek alacak noktaya kadar kaldırılmaya devam edilir. Üst bacaklar ile karın ve üst gövde, düz bir çizgi oluşturduğu zaman tekrar başlangıç pozisyonuna dönülerek ilk tekrar sonlandırılır.

Hareket ile pelvis kasları da güçleneceği için aynı zamanda cinsel yaşamınıza olumlu etki yaratacaktır. Ayrıca bu ve benzeri hareketleri rahatça uygulayabileceğiniz ağırlık sehpalarına aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

4. Göğüse Çekme

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Amazon
Fiyatını Gör
Göğüse Çekme
Hareketi Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Bu makinenin mantığı barfiks çekerken kullanılan kanat ve sırt kaslarını çalıştırmaktır. Barfiks çekerken zorlanan kişilerin kaslarını geliştirebileceği makinelerden biridir. Kendi ağırlığını kaldırabilecek seviyeye gelen kişilerin barfiks çekmesi ve ayakların sallandırılması tavsiye edilir.

Barfiks seviyesinin üstündeki kişiler için sırt kaslarını güçlendiren bu hareket, belinize destek sağlayacak ve fıtık ağrılarının azalmasına yardımcı olacaktır. Göğüs egzersizleri için gerekli olan fitness aletlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

5. Squat

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Amazon
Fiyatını Gör
Squat
Hareketi Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Squat hareketi, öncelikle bacak ve kalçadaki kaslar olmak üzere karın, bel ve sırt kaslarını da çalıştırır. Bacaklardan sonra en çok kuvvetlendirdiği kaslar, karın ve bel kaslarıdır. Bu hareket, bacakların omuz genişliğinden biraz fazla açılması ve çömelip kalkılması ile yapılır. Başlangıç için kişinin kendi vücut ağırlığı yeterli olacaktır.

Bir bacak önde olacak şekilde yapılan şekline lunges adı verilir. Bu şekilde uygulandığı zaman kalça kaslarını daha çok kuvvetlendirir. Kalçadaki kaslar bel kaslarını destekler. Bel fıtığına iyi gelen fitness aletlerini incelemek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Bel Fıtığı Olanların Uzak Durması Gereken 5 Egzersiz

Belinde fıtık olan kişilerin başlangıç aşamasında kesinlikle uzak durması gereken hareketler şunlardır:

1. Mekik ve Crunch

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Göbek yağları ve karın kasları için mutlaka yapılması gereken hareket olarak belirtilen mekik, yapılan araştırmalar sonucunda anatomiye aykırı olan hareketler arasında gösterilmiştir. Karın kaslarını inceleyen bilim insanları, bu kasların mekik hareketindeki gibi vücudun öne doğru eğilmesini değil aslında dik durmasını sağladığını ortaya çıkarmışlardır.

Omurganın arka arkaya eğilmesi temeline dayanan bu hareketler omurlar arasındaki disklere baskı uygulamakta ve sürekli tekrar edildiğinde zarar vermektedirler. Uzmanlara göre hareketin sıklığı ne kadar çok olursa disklerin ömrünü o kadar kısaltmaktadır.

Ellerin ensede tutularak yapıldığı mekik ise boyun omurlarına da zarar vermektedir. Bu nedenle mekik ya da crunch hareketi ile vakit kaybedilmemeli ve karın kaslarını kuvvetlendirmek için squat gibi hareketler tercih edilmelidir.

2. Deadlift

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Deadlift, fıtık sebebi hareketlerin başında gelmektedir. Yerdeki ağırlığı kaldırabilmek için bacaklara, ardından sırtı düzeltmek için bele büyük baskı uygular. Bacak, bel, karın, sırt ve kolları çalıştırması onu vazgeçilmez hareketler arasında kılıyor olsa da yapılırken son derece dikkatli olunması gerekir.

Aksi halde omurgaya zarar verecektir. Alternatif olarak squat egzersizi öneriliyor olsa da deadlift hareketinin yaptığı etkiyi tek başına başka hareketin yapması mümkün değildir. Başlangıçta uzak durulmalı, ancak ilerleyen zamanlarda hafif ağırlıklar ile yapılarak bel kaslarının kuvvetlenmesi sağlanmalıdır.

3. Kettlebell Swing

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Bu hareketin yapılışı; iki elinizle tuttuğunuz ağırlığı öne doğru savurarak kaldırmak temeline dayandığı için bel bölgesine ve omurgaya yüklenmeye neden olur. Ağırlık arttıkça omurgaya binen yük artar.

Bel, karın, bacak ve omuz kaslarını iyi çalıştıran egzersizler arasında olmasına rağmen dikkat edilmezse sakatlık yaratabilir. Hareket yapılırken bacaklara yüklenmek önemlidir. Bu şekilde bele binecek yük azaltılmış olur. Bel fıtığı olanların kesinlikle uzak durması gereken egzersizlerden biridir.

4. Bent Over Row

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Dambıl Row hareketine benzer şekilde yapılır. İki adet dambıl ile ya da halter çubuğu ve ağırlıklarla yapılabilir. Hareketi yaparken dizler hafif kırık ve sırt 45 dereceden biraz fazla açıyla öne doğru vaziyet alınır. Kollar aşağıda ağırlıkları tutacak, bel ve dizler sabit kalacak şekilde ağırlıklar karın boşluğuna doğru çekilir. Genelde halter çubuğu ile yapılanı tercih edilir.

Bu hareket yapılırken vücudun duruşu itibarıyla bele binen yük miktarı fazla olur. Fıtığı olanlar için tehlikelidir. Belinde ve sırtında sorun olanlar için sehpa açısı ayarlandıktan sonra yüzüstü uzanılarak yapılması mümkündür.

5. Overhead Press

Fıtığa İyi Gelen En İyi Egzersizler

Omuz kaslarını çok iyi çalıştıran bu hareket, ayakta ya da oturarak yapılabilir. Halter çubuğu omuz hizasına kadar indirilir ve kollar tam açılana kadar yukarıya doğru kaldırılır. Yavaşça geri indirilir.

Bu hareket kafanın önünde veya arkasında yapılabilir. Ellerde ağırlık olacağı ve bu ağırlıklar omuzların üzerinde duracağı için bele ve omurgaya baskı uygular. Ağırlık altındaki bel bölgesi hareketi tekrar ederken zorlanabilir ve fıtık rahatsızlığının artmasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir
Bel Fıtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Fıtık nedir?

Fıtık, omurgadaki eklemlerin arasında yer alan dokuların zedelenmesi sonucu sinir sıkışması yaşanması durumdur. Sinirlerin sıkışması sonucunda ağrı ve his kaybı yaşanır. Fıtık rahatsızlığı genelde bel ve boyun bölgesinde görülür. Fazla ağır kaldırmak ve dengesiz hareket yapmak başlıca nedenleridir.

Fıtık nasıl oluşur?

Fıtık her zaman ağır kaldırıldığı zaman meydana gelmez. Omurgayı destekleyen kasların zayıflaması sonucu ayakkabınızı bağlarken dahi fıtık olabilirsiniz. Bunu önlemek için eklemlerin, kıkırdakların ve kasların kuvvetlendirilmesi gerekir.

Yeni başlayanlar için ve daha önce egzersiz yapmamış olanlar için ağır kilolarda çalışmak fıtığa neden olabilir. Hafif kilolar kullanarak başlamak, tendonları ve eklemleri güçlendirdikten sonra ağır kilolar altına girmek fıtığı önlemek için etkili yöntem olacaktır. Antrenmanlarınızın ve yaşam kalitenizin bozulmaması için bu rahatsızlığa karşı her zaman dikkatli olmak önemlidir.

Fıtık hastaları vücut geliştirme sporu yapabilir mi?

Önceden fıtık rahatsızlığı olan kişilerin vücut geliştirme yapamayacağı düşünülür. Aksine bu görüş yanlıştır. Fıtık rahatsızlığı geçiren kişilere fizik tedavi uzmanları belli başlı hareketler yapmalarını söyler. Bu hareketlerin amacı bel kaslarını güçlendirmektir.

Vücut geliştirme sporları fıtık ağrılarına iyi gelir mi?

Vücut geliştirme, vücuttaki bütün kasları çalıştırmayı ve geliştirmeyi hedefleyen bir spordur. Fıtığa karşı bel kasları, karın kasları ve sırt kaslarının kuvvetli olması gerekir. Bu kasların güçlenmesi ağrıların azalmasını sağlar ve günlük hayatı kolaylaştırır.

Fıtık hastalarının sporda dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir?

Belinde ya da boynunda fıtık rahatsızlığı olan kişilerin vücut geliştirme sporuna başlarken öncelikle küçük hedefleri olmalıdır. Başlangıçta bazı hareketleri yapmaktan uzak durmalı ve yavaş adımlarla ilerlemelidirler.

Spor salonundaki yetkili kişiye fıtık rahatsızlığı olduğunu belirtmeli ve gerekirse daha uzman kişilerin de yardımına başvurmalıdırlar. Durumlarına uygun program ve hareketleri birlikte belirlemeli ve buna uygun biçimde çalışmalıdırlar.

Body ve fitness sporları fıtık hastalığını iyileştirir mi?

Fıtık hastalığının tedavisi için doktor gözetiminde yapılan fizik tedavi uygulamaları tamamıyla body ve fitness egzersizlerinden farklıdır. Ancak bazı vücut geliştirme hareketlerinin bel fıtığı rahatsızlığına iyi geldiği bilinmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu ise ağırlık ve pozisyondur. Kısacası vücut geliştirme sporları doğru yapıldığında fıtık tedavisine katkı sağlayabilir ancak kesin çözüm değildir.

Fıtık ameliyatı sonrası tekrar vücut geliştirme antrenmanı yapılır mı?

Fıtık ameliyatı sonrası vücut geliştirme sporları tabi ki de yapılır. Ancak iyileşme dönemi boyunca hastalar kesinlikle ağır kaldırmamalı. İnsan vücuduna, yaşa ve bünyeye göre değişen iyileşme süreci ameliyatın çeşidi ve boyutuna göre de değişir.

Tüm bu süreç göze alındığında ve doktor onayıyla iyileşme süreci tamamlandıktan sonra tekrar vücut geliştirme egzersizlerine başlanabilir. Yine de ağırlık ve tekrar sayısını yavaş yavaş arttırmak gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum