Bağırsaklara ve Beyne İyi Gelen Vişnenin 12 Faydası

İçerisinde fazlasıyla vitamin ve mineral barındıran vişnenin faydaları hakkında ayrıntılı bilgiyi içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bağırsaklara ve Beyne İyi Gelen Vişnenin 12 Faydası

İlkbahar itibarıyla çıkan meyvelerden olan vişne, görünüş olarak kiraz ile benzerlik gösterse de tat olarak ondan farklıdır. Özellikle meyve suyu üretiminde sıkça kullanılır ve serinletici etkisinden dolayı oldukça sevilir.

Latince adı “Prunus cerasus” olan vişne, gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Hemen hemen her iklim koşuluna uyum sağlayabilen vişne, kullanım açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Meyve suyu, marmelat, reçel, şurup, komposto ve likör olarak farklı şekillerde kullanılmaktadır. İçerisinde bolca vitamin ve mineral barındırır ve sağlığa çok yararlıdır.

Vişnenin Faydaları Nelerdir?

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan vişne, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Ağrı tedavisinden öksürük tedavisine kadar birçok alanda fayda sağlayan vişne, A, C ve E vitaminleri içerir. Ayrıca potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor gibi önemli mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. Tüm bu bileşenler vişneyi sağlığa yararlı bir meyve yapar.

İşte vişnenin faydaları:

1. Bağışıklığı Güçlendirir

Vişnenin Faydaları

Vişnede bulunan C vitamini bağışıklığın güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra içeriğindeki mineraller vücudu dinç tutar. Antioksidanlar vücuttaki zararlı organizmalarla savaşır ve vücudu hastalıklara karşı korur. Güçlenen bağışıklık sistemi sayesinde vücut çeşitli hastalıklardan korunurken aynı zamanda hastalıkları kolayca atlatabilir.

2. Saç Dökülmesini Önler

Vişnenin Faydaları

Vişne saç bakımında sıklıkla kullanılır çünkü içerisinde hücre yenilenmesini destekleyen E vitamini bulunur. Bu vitamin saç derisindeki kuruluğu yok eder ve saçın daha sağlıklı görünmesini sağlar. Saça parlaklık vermek için vişne suyu faydalarından yararlanabilir, gün içinde bol bol tüketebilirsiniz.

3. Göz Sağlığına Katkı Sunar

Vişnenin Faydaları

Vişne özellikle de yaşlanmayla birlikte gelişen göz rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Sarı nokta, göz kuruluğu ve katarakt gibi birçok hastalığın yaşanma riski vişnedeki A vitamini sayesinde düşer. Göz sağlığı güçlenir ve iltihaplara karşı görünür.

4. Sindirimi Kolaylaştırır

Vişnenin Faydaları

Lif oranı yüksek değerli meyvelerden biri olan vişne, bağırsakların hareketlenmesini sağlar. Düzenli çalışan bağırsaklar sayesinde kabızlık gibi sorunlar ortadan kalkar. Vişne suyu yemeklerin daha hızlı sindirilmesini sağlar ve bu sayede kilo verme sürecini hızlandırır. Düşük kalorili olduğu için diyetlerde vişneye yer verilebilir.

5. Kan Basıncını Düşürür

Vişnenin Faydaları

Vişne içerisinde yer alan potasyum sayesinde kan basıncını düşürme etkisi gösterir. Bu sayede kan basıncı ve tansiyon dengelenir. İçerisindeki salisilik asit ile kanı inceltici yani sulandırıcı özellik gösterir. Kan basıncı yüksekliği yüzünden yaşanabilecek kalp ve damar hastalıkları riski azalır.

6. Kan Şekerini Dengeler

Vişnenin Faydaları

Vişne glisemik indeksi düşük olan yegane meyvelerden biridir. Glisemik inseksi 20 olan bu meyve, aşırıya kaçmamak şartıyla diyabet hastaları tarafından da tüketilebilir. Kan basıncını aniden değil yavaş yavaş yükseltir. Bu sayede hem meyve ve tatlı ihtiyacı karşılanır hem de kan şekeri dengelenmiş olur.

7. Toksinlerden Arındırır

Vişnenin Faydaları

Birçok kırmızı meyvede olduğu gibi vişnede de yüksek miktarda antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşır ve toksinlerin hızlıca vücuttan atılmasını sağlar. Bu sayede vücut toksin ve serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunur, daha hafif ve zinde hissetmenizi sağlar.

8. Beyin Sağlığını Korur

Vişnenin Faydaları

Vişnedeki antioksidanlar ve mineraller beyin sağlığı için de önemlidir. Bu değerli meyve beyin ve sinir sistemini korur, unutkanlığı azaltır. Beyin hücre duvarlarının korunmasıyla alzheimer gibi hastalıkların yaşanma riski azalır. Üstelik vişne, kişiyi daha iyi hissettirerek depresyon ve stres belirtilerini de yok eder.

9. Gut hastalığı Riskini Azaltır

Vişnenin Faydaları

Gut hastalığının en büyük nedeni üre ve ürik asittir. Bu hastalıkla mücadele ediyorsanız ya da bu hastalığa yatkınlığınız varsa bol bol vişne suyu tüketmenizi öneririz. Çünkü vişne vücuttaki ürik asit miktarını azaltmakta çok etkilidir. Ürik asit azaldıkça gut hastalığı ataklarının yaşanma oranı da azalır.

10. Kaslara İyi Gelir

Vişnenin Faydaları

Meyveye kırmızı rengi veren antosiyanin özelliği sayesinde vişnenin kas ve eklem ağrılarını azaltıcı bir etki sağladığı belirtilmektedir. Özellikle sporcuların uzun süreli ve yoğun tempolu olarak çalışmaları sırasında oluşabilecek kas zedelenmelerinde vişne tüketimi ile etkili bir tedavi sağlanabilir.

11. Enerji Verir

Vişnenin Faydaları

Vişnenin potasyum ve C vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahip olması vücudun enerji kazanarak dinçleşmesini sağlamaktadır. Her yaş grubundan bireyin gün içinde bir bardak vişne suyu içmesi günlük ihtiyacımız olan potasyumun %10’unu karşıladığı gibi diğer vitamin ve minerallerin de bir bölümünü karşılayarak vücudun daha dinç olmasına yardımcı olmaktadır.

12. Uyku Kalitesini Artırır

Vişnenin Faydaları

İçerisinde birçok faydalı vitamin ve mineral barındıran vişne, melatonin içeren nadir meyvelerden biridir. Bu özelliği sayesinde uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olur, uykusuzluk sorununun düzelmesini sağlar. Vişne tüketimi ile kandaki uyku hormonu denen melatonin seviyesinin arttığı görülmüştür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Karpuzun FaydalarıKirazın Faydaları
Böğürtlenin FaydalarıElmanın Faydaları
Greyfurtun FaydalarıÜzümün Faydaları

Vişne suyu kanı temizler mi?

Vişne suyu kanı temizleyebilir. Çünkü kırmızı meyvelerden olan vişnede yüksek oranda antioksidan bulunur. Antioksidanlar kandaki zararlı organizmalara saldırarak onların vücuttan atılmasını sağlar. Toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Vişne suyunun faydalarını kullanarak daha sağlıklı olabilirsiniz.

Vişne kanı sulandırır mı?

Vişne salisilik asit içeren meyvelerden biridir. Salisilik asit kanın sulanmasına ve incelmesine katkı sunar. Vişne suyu tüketerek kanınınız bir miktar sulanmasını sağlayabilirsiniz. Kan sulanması kişiyi kalp ve damar hastalıklarından koruyabilir, damar tıkanıklıklarının önüne geçebilir.

Vişne şeker hastalığına iyi gelir mi?

Vişnenin şeker hastalığını tedavi edici bir özelliği bulunmaz ancak diyabetliler için iyi bir meyvedir. Çünkü düşük glisemik indekse sahiptir ve kan basıncını bir anda yükseltmez. Şekeri yavaş yavaş yükselterek kan şekerinin dengeli kalmasını sağlar. Bu sebeple diyabet hastaları tarafından tüketilebilir.

Vişne suyu uyku yapar mı?

Vişne, uyku hormonu denen melatonin içerir. Bu hormon kişinin daha rahat uykuya dalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda uyku kalitesini artırarak daha uzun süre uyumanızı sağlar. ABD'de yapılan bir araştırmada sabah ve akşam vişne suyu içenlerin ortalama 90 dakika daha fazla uyuduğu gözlenmiştir.

Aç karnına vişne yenir mi?

Vişne asit içeren meyvelerden olduğu için aç karna tüketilmemesi önerilir. Çünkü asit, boş midede yanma yapabilir ve mideye zarar verebilir. Bu nedenle vişnenin yemeklerden sonra ve ara öğünlerde tüketilmesi daha sağlıklı olur. Meyve asitleri dolu bir mideye zarar veremez.

Vişne ne kadar yenmeli?

Vişnenin faydalarından yararlanmak için günde 1 porsiyon yani 20 adet vişne tüketmeniz yeterlidir. Bu sayı 100 gramlık bir ağırlığa denk gelir. Vişnenin 100 gramında, 4 mg C vitamini, 218 mg potasyum, 23 mg kalsiyum, 0.24 mg demir ve ortalama 60 kalori bulunur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.