Vilnius Gezilecek Yerler

Litvanya'nın başkenti Vilnius Baltık Ülkeleri içerisindeki en tarihi ve turistik merkezlerden biridir. Yüzlerce tarihi mirasa sahip olan Vilnius'un gezilecek görülecek yerlerini sizler için derledik.
Vilnius Gezilecek Yerler

Vilnius Hakkında Bilgi

  • Vilnius Litvanya'nın başkentidir.
  • Baltık ülkelerinin en büyük ikinci şehridir.
  • Litvanya'nın en gelişmiş şehridir.
  • Vilnius 2. Dünya Savaşı öncesinde Avrupa'nın Musevi nüfusu en yüksek olan şehirlerinden birisidir.
  • Litvanya'nın tarihindeki en önemli hükümdar Kral Mindaugas'tır.
  • Fransa imparatoru Napolyon Vilnius'a Kuzeyin Kudüs'ü adını vermişti.
  • 2009 yılında Vilnius, Avrupa'nın başkenti olarak seçilmiştir.
  • Vilnius'un nüfusu 544 bini aşmaktadır.
  • Vilnius ismi Litvanya'dan Beyaz Rusya'ya doğru akan Vilnia Nehri'nden türetilerek oluşturulmuştur.
  • Resmi dili Litvanca'dır.
  • Ilıman bir iklime sahiptir.
  • Para Birimi Euro'dur.

Vilnius Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde Vilnius'ta gezip görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Vilnius'ta ki gezilecek yerler listesi
  • Vilnius müzeleri
  • Vilnius'ta yer alan tarihi mekanlar
  • Vilnius'ta ki turistik noktalar
  • Vilnius otel önerileri
  • Vilnius'ta nerede ne yenir?
  • Vilnius'ta ulaşım nasıl sağlanır?
  • Vilniusa ne zaman gidilir?
  • Vilnius festivalleri nelerdir?

Vilnius gezilerinize rehber olabilmek için şehrin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlere sunuyoruz.


Vilnius Katedrali

Şehrin en önemli manevi merkezi sayılan Vilnius Katedrali 1783 tarihinde açılmıştır. Roma Katolik Kilisesi olarak hizmet veren bina Neo-klasik mimari usulüyle inşa edilmiştir. Yalnız heykelleri belirgin bir şekilde Barok tarzını yansıtmaktadır. Şehirle özdeşleşen Vilnius Katedrali özellikle içerisinde tören yapıldığında daha etkileyici olmaktadır.

vilnius-katedrali-001.jpg


Şafak Kapısı

Ülkenin en önemli dini ve tarihi yapılarından biridir. 16. yüzyılda yapımına başlanan kapı 1523 yılında tamamlandı. İnşa edilme amacı tamamen şehrin korunmasına yöneliktir. Şafak Kapısı 1993 yılında dönemin Papası Jean Paul tarafından da ziyaret edilmiştir. Vilnius’un sembollerinden biri haline gelen tarihi Şafak Kapısı’nı muhakkak ziyaret edin.

safak-kapisi.jpeg


Gediminas Kulesi

Gediminas Kulesi ilk olarak 1409 yılında inşa edilmeye başlanmış bugünkü halini ise ünlü mimar Jan Borowski’nin çalışmalarıyla almıştır. Ülkenin tarihi açısından önemli sembollerden biridir. Ayrıca bu kulede arkeolojik kalıntıların sergilendiği bir de müze yer almaktadır. Şiirlere ve türkülere konu olan tarihi kule Litvanya’nın gezilip görülmesi gerekenleri arasındadır.

gediminas-kulesi.jpg


Litvanya Ulusal Müzesi

Devlet desteğiyle 1952 yılında kurulan müzede birçok önemli eser, koleksiyon ve tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Burada arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular da sergilenmektedir. Daha önceleri 1866 yılından 1914’e kadar müze ve kütüphane olarak hizmet vermiştir. Dünya Savaşları sırasında bölgenin tehlike altına girmesiyle müzedeki eserler Rusya’ya götürülmüştür. Ülkenin tarihine ayna tutan bu müze mutlaka ziyaret edilmelidir.

litvanya-ulusal-muzesi.jpg


Bernardine Bahçeleri

Vilnius’un ve Litvanya’nın en büyük parklarından biridir. Parkta birçok bitki türü havuz ve çocuk parkları yer alıyor. Banklar, yürüyüş ve bisiklet yolları burayı dinlenmek için eşsiz bir alan haline dönüştürmüş. Vilnius sakinleri de bilhassa havanın açık olduğu günlerde Bernardine Bahçeleri’ne akın ediyor. Vilnius seyahatinizde sizler de bu güzide dinlenme alanında soluklanabilirsiniz.

bernardine-bahceleri-.jpg


Mickiewicz Müzesi

Polonyalı edebiyat insanı Adam Mickiewicz'in adına Vilnius ve İstanbul olmak üzere iki ayrı yerde 2 tane müze açılmıştır. Bu müzelerde Adam Mickiewicz'in, el yazılarını, bazı özel eşyalarını, şiirlerini ve kütüphanesini gidip görebilirsiniz. Salı gününden Cuma gününe kadar 10.00 – 17.00, hafta sonları 10.00 – 14.00 saatleri arasında açık olan bu müzeleri ziyaret etmenizi öneriyoruz. İstanbul’daki müze, Beyoğlu’ndaki Tatlı Badem Sok. 23 numaralı binada bulunmaktadır. Mickiewicz burada bir süre yaşadıktan sonra, o evde vefat etmiştir. Bu müzeye girişteki fiyatlar, yetişkinler için 1.5€, öğrenciler için 0.7€’dur.

mickiewicz-muzesi.png


Tüm Azizler Kilisesi

Tüm azizler kilisesi, mükemmel renklere ve inanılmaz bir mimariye sahip olan Vilnius’un en göz alıcı yapılarından birisidir. İnşaatı 1620 – 1630 yılları arasında tamamlanmıştır. Bu kilise, Sovyetlerin hakimiyeti boyunca ibadethane olarak kullanılmıştır. 1990 yılında Litvanya’nın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte Katolik kilisesi olmuştur. Kilise günümüzde evsiz çocukların ihtiyaçları ile ilgilenmektedir.

tum-azizler-kilisesi.jpg


KGB Müzesi

Sovyet rejiminin 50 yıl boyunca halka uyguladıkları zulmü KGB Müzesi yani Soykırım Kurbanları Müzesi’nde görmeniz mümkündür. Litvanya’nın yakın geçmişine dair bazı bilgiler veren bu müzenin zemin katında İngilizce ve daha bir çok dilde açıklamalar içeren fotoğraflar, sergiler bulunmaktadır. Bodrum katında ise, eski bir KGB cezaevi, işkence odaları bulunmaktadır. Litvanya’nın oldukça yakın geçmişini ele alan bu müzeyi gezmenizi tavsiye ediyoruz.

soykirim-kurbanlari-muzesi.jpg


Litvanya Grand Dük Sarayı

Grand Dük Sarayı, 15. Yüzyılda inşa edilmiştir. İlerleyen yıllarda Litvanya ve Polonya’nın yönetim merkezi olarak kullanılan saray, 1801 yılında yıkılmıştır. 2002 yılında yeniden inşa edilip, 2009 yılında halka açık bir müze haline gelmiştir. İçerisinde, Grand Dük’ün hazinelerini, seremoni odalarını ve antik çağlarda kullanılan eserlerini bulabileceğiniz mükemmel bir müzedir.

litvanya-grand-duk-sarayi.jpg


Üç Haç Anıtı

Vilnius gezilecek yerler listesine giren gezebileceğiniz bir başka güzel yerlerden birisi de Üç haç anıtıdır. Kreivasis, Tauro ve Plikasis adlarıyla anılan bir tepenin üzerinde olan Üç Haç Anıtı, 14. Yüzyılda tepeyi aşmaya çalışırken yolları kesilip katledilen 7 kişinin anısına dikilmiştir. Dikildikleri zamandan günümüze kadar birçok değişime uğrayan bu anıt, 1989’da mimar A. Vivilskis’in yeniden restore etmesiyle son bulmuştur.

uc-hac-aniti.jpg


Vilnius’ta Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Litvanya’nın en ünlü şehri olan Vilnius, tarihi mekanları ve gezilecek yerleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Son yıllarda çok fazla turistin akın ettiği Vilnius şehrinde konaklanması gereken 5 oteli araştırdık ve derledik. İşte Vilnius’un en iyi ve en uygun otelleri;


Grata by Centrum Hotels

Vilnius’un merkezinde yer alan 3 yıldızlı Grata by Centrum Hotels, Eski Kent’e 15 dakikalık yürüme mesafesindedir. Ücretsiz wifi sağlayan odalar sunan bu otelde, kapalı havuz ve sauna bulunmaktadır. Grata by Centrum oteli, Vingis Park'a ve birçok popüler kulüp ve mağazaya 1 km uzaklıktadır. 24 saat resepsiyon hizmeti veren bu otel, çamaşırhane ve bagaj muhafaza konusunda size yardımcı olabilir.

grata-by-centrum-hotels.jpg

Adres: Vytenio g. 9, Naujamiestis, LT-03113 Vilnius, Litvanya

Tel: +370 5 268 3484

Fiyat: 33€ - 50€ Fiyat Aralığında


Ivolita Vilnius

Vilnius’un eski kent bölgesinde yer alan 3 yıldızlı Ivolita Vilnius oteli, Vilnius’ta ünlü olan Şafak Kapısı’na 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Bu otel konuklarına, ücretsiz wifi, televizyonun yanı sıra resepsiyonda ücretsiz emanet kasası hizmeti sunar. Ivolita Vilnius otelinde, bütün odalar özenle düzenlenmiştir. Her odada küvet, duş ve saç kurutma makinesine sahip banyo bulunmaktadır. Günün 24 saati hizmet veren resepsiyon araba kiralamanıza yardımcı olabilir. Ivolita Vilnius, kentin ana tren istasyonuna 450 metre, Ünlü Gediminas Kulesi'ne ortalama 1 km, alışveriş merkezine ise 4 km uzaklıktadır.

ivolita-vilnius.jpg

Adres: Geliu g. 5, Vilnius Old Town, LT-01137 Vilnius, Litvanya

Tel: +370 5 264 8835

Fiyat: 35€ - 40€ Fiyat Aralığında


Hotel Panorama

Vilnius’un en sevilen otellerinden olan Hotel Paranorama, odalarını son derece şık tasarlamış olup, bütün odalarında ücretsiz wifi, saç kurutma makineli banyo bulundurmaktadır. Otelin Avrupa yemeklerinde uzmanlanmış olan restoranında her sabah açık büfe kahvaltı servis edilmektedir. Günün 24 saati açık olan resepsiyonda araba kiralama, kişiye özel kasa, bagaj muhafazası, çamaşırhane hizmeti verilmektedir.

hotel-panorama.jpg

Adres: Sodu g. 14, Vilnius Old Town, LT-03211 Vilnius, Litvanya

Tel: +370 5 233 8822

Fiyat: 37€ - 95€ Fiyat Aralığında


Urbihop Hotel

Akropolis Alış Merkezine 2 km, Vilnius’un merkezine 6 km mesafede yer alan Urbihop Hotel’de, geniş bir otopark, klimalı odalar, televizyon ve ücretsiz wifi bulunmaktadır. Mevsime özel olarak hazırlanmış restoranda uluslararası yemekler servis edilmektedir. Her sabah sıcak ve soğuk yiyeceklerden oluşan açık büfe sunulmaktadır. Ayrıca Urbihop Hotel’de 24 saat boyunca hizmet veren Lobi Bar’da içeceklerin ve yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz.

urbihop-hotel.jpg

Adres: Ąžuolyno g. 7, Virsuliskes, LT-07171 Vilnius, Litvanya

Tel: +370 5 252 6262

Fiyat: 40€ - 222€ Fiyat Aralığında


Corner Hotel

Vilnius’un merkezinde yer alan Corner Hotel, 150 adet odasıyla hizmet veren oldukça büyük ve modern bir oteldir. Otelin tüm odaları ses yalıtımlı olup içerisinde televizyon, oturma alanı ve ücretsiz wifi mevcuttur. Çiftlerin özellikle tercih ettiği Corner Hotel, Vilnius’un Merkezi Tren Yolu'na ve otobüs terminaline 2,3 km, Vilnius Havaalanı 4 km, süpermarkete ise 50 metre mesafededir.

corner-hotel.jpg

Adres: T. Ševčenkos g. 16, Naujamiestis, LT-03111 Vilnius, Litvanya

Tel: +370 5 210 2361

Fiyat: 32€ - 135€ Fiyat Aralığında


Vilnius'ta Nerede Ne Yenir?

Vilnius mutfağı son derece lezzetli yemeklere sahiptir. Doğu Avrupa mutfaklarına benzemektedir. Köklü bir tarihe sahip olan Litvanya'nın Vilnius kentinde çok sayıda restoran, bar ve kafe bulunmaktadır. Peki ya Vilnius'ta nerede ne yenir? İşte Vilnius'un en iyi restoranbar ve kafeleri;


Trattoria da Flavio

Şeflerin kusursuz bir şekilde yemeklerini hazırladığı Trattoria da Flavio restoranında, aç kalmanız neredeyse imkansız. Çok eğlenceli ve hoş vakit geçirebileceğiniz bir restoran olup, menüde İtalyan ve Avrupa yemekleri sunulmaktadır.

trattoria-da-flavio.jpg

Adres: Totoriu g. 22, Vilnius 01121, Litvanya

Tel: +370 5 262 4846


Bistro 18

Eğer Vilnius şehrindeyseniz uygun ve leziz yemekleri olan Bistro 18 mekanına kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. İçerisindeki hoş atmosferiyle, mükemmel servisiyle ve kusursuz tatlılarıyla kendisini özel kılan Bistro 18’in menüsünde Fransız, Avrupa yemeklerini bulabilirsiniz.

bistro-18.jpg

Adres: Stikliu g. 18, Vilnius 01131, Litvanya

Tel: +370 677 72091


Alaus Biblioteka

Vilnius şehrinin en iyi barlarından olan Alaus Biblioteka barında, garsonların profesyonel olduğunu söyleyelim. İlk başlarda size küçük ikramlarda bulunan garsonlar, en iyi içkiyi bulmanız için size yardım etmektedir. Hoş bir atmosferi olan Alaus Biblioteka barından mutlu ayrılmanız mümkün.

alaus-biblioteka.jpg

Adres: Traku g. 4, Vilnius 01132, Litvanya

Tel: +370 5 212 6874


Sweet Root

Vilnius’ta yer alan Sweet Root restoranında tüm dünyadan gelen yabancı turistler görmeniz mümkündür. Lezzetli ve kaliteli yemek sunan bu restoranda sadece akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Girdiğiniz andan itibaren harika bir deneyim yaşayacağınızı hissettiren Sweet Root restoranı her gün yüzlerce kişiyi ağırlamaktadır.

sweet-root.jpg

Adres: Naugarduko g. 36, Vilnius 03228, Litvanya

Tel: +370 609 99002


Amandus

En lezzetli yemeklerin bulunduğu Amandus restoranında daha önce hiç yaşamadığınız deneyimleri yaşayacaksınız. En mükemmel sunumun ve servisin olduğu bu restoranda özenle hazırlanmış yemekler göreceksiniz. Her şeyiyle enfes olan Amandus restoranını kesinlikle tavsiye ediyoruz.

amandus.jpg

Adres: Pilies str. 34 | At Hotel Artagonist, Vilnius 03214, Litvanya

Tel: +370 675 41191


Vilnius'a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Türkiye'den Vilnius'a gitmenin en kısa ve en kolay yolu havayoludur. İstanbul'dan Vilnius'a direkt uçuşlar mevcuttur. Uçuş süresi yaklaşık olarak 2 saat 40 dakikadır. Litvanya'nın en büyük havalimanı olan Vilnius Uluslararası Havalimanı kent merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıktadır. Türkiye'nin bir şehrinden Vilnius'a gitmek isteyen birisinin ilk önce İstanbul'a gelmesi ve oradan Vilnius'a gitmesi gerekmektedir.

vilnius-ucak-ulasimi.jpg


Vilnius'ta Şehir İçi Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Vilnius'ta toplu ulaşım araçları olarak, troleybüsler, minibüsler ve otobüsler hizmet vermektedir. Haftanın her günü 05.00 - 00.00 saatleri arasında bu araçlardan faydalanmanız mümkün. Şoför'den veya kondüktürden toplu taşıma bileti satın alabileceğiniz gibi Vilniecio Kortele isimli resmi internet sayfasına girerek biletinizi temin edebilirsiniz. 30 dakikalık bir bilet için 0,65€, 1 saat için 1€, 24 saat için 5€, 72 saat için 8€, 10 gün için 15€ ödemeniz yeterli olacaktır. Tek seferlik bir biletin ücreti ise 1€ 'dur.

vilnius-sehir-ici-ulasim-otobus.jpg


Minibüsler

Minibüslerin kolaylığından birisi de duraklarda durma zorunluluğun olmamasıdır. İstediğiniz yerde minibüse binebilir, istediğiniz yerde inebilirsiniz. Elektronik kartlar minibüsler için geçerli değildir. Şoförden kişi başı 1 € ücretinde bilet satın almanız gerekmektedir.

minibusler.jpg


Vilnius'a Ne Zaman Gidilir?

Vilnius bir baltık ülkesi olduğu için kışları çok fazla soğuk geçer. Bu yüzden Vilnius'a gidilmemesi gereken mevsim kış mevsimidir. Kış mevsimi, kasım ayında başlar ve mart sonuna kadar gitmez. Eğer soğuk benim için sorun olmaz diyorsanız Vilnius şehrinin kış mevsiminde çok güzel göründüğünü söyleyebiliriz. Mayıs sonlarına doğru 20 derecelere kadar çıkan sıcaklıklar olsa da Vilnius şehri, bahar mevsiminde de çok fazla sıcak olmayacaktır. Tüm kış mevsimi boyunca sabreden turistler hava sıcaklığının yükselmesiyle Vilnius'a gelmeye başlar. Fakat yaz mevsimi Vilnius'ta rahatsız edecek derecede sıcak geçmektedir. Eylül ve ekim ayları Vilnius için en ideal aylardır.

vilniusa-ne-zaman-gidilir.jpg


Vilnius Festivalleri ve Zamanları

Litvanya milli geleneklerini geleceğe taşımak ve korumak isteyen ülkelerdendir. Bu yüzden de her sene milli festivallerini gerçekleştirir ve bu festivallere büyük önem verir. Bizde sizler için sadece Vilnius'ta gerçekleşen festivalleri ve zamanlarını araştırdık ve derledik. İşte o festivaller ve zamanları;


Aziz Casimir Fuarı

Bu etkinlik Litvanyalı insanlar için oldukça önemlidir ve baharı karşılama etkinliğidir. 1636 senesinden günümüze kadar her sene yapılmakta olan bu etkinlikte 4 Mart'tan önceki hafta sonunda Vilnius caddeleri rengarenk olur.

aziz-casimir-fuari.jpg


Vilnius Maratonu

Her eylül ayının bir pazar gününde Vilnius Maratonu etkinliği yapılır. Sadece Vilnius'ta yaşayanlar değil Litvanya'nın dört bir yanından insanlar bu maratona katılmak için gelir. Genç yaşlı demeden herkes 42 kilometrelik parkuru koşar.

vilnius-maratonu.jpg


Uzupis Kutlamaları

Vilnius'un göbeğinde bulunan Özerk Cumhuriyet Uzupis, her sene 1 Nisan gününde kuruluş yıl dönümünü kutlar. Herkesin çılgınlarca eğlendiği bu kutlamalara Vilnius belediye başkanı bile katılır.

uzupis-kutlamalari.jpg


Folklorik Müzik Festivali

Skamba Skamba Kankliai adıyla da bilinen geleneksel müzik festivali geldiği zaman Vilnius sokakları Litvanya müzikleriyle dolar taşar. Bu festival her sene mayıs ayının son haftasında gerçekleşir ve 1 hafta boyunca Litvanya müzikleri sokaklardan eksik olmaz. Bir hafta boyunca Litvanya folklor müziğine doyarsınız. 

folklorik-muzik-festivali.jpg

Not: Her festivalin tarihi değişiklik göstermektedir. Bu yüzden tarihleri kendi sitesinden kontrol etmenizi öneririz.

Önerilen İçerik; Litvanya Gezilecek Yerler

Neoldu.com / Tatil

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.