Akılda Kalıcı ve Verimli Ders Çalışmanın 10 Farklı Yolu

Verimli ders çalışmanın yollarını maddeler halinde, ayrıntılı bir şekilde derledik. İşte evde veya dışarıda akılda kalıcı ders çalışmanın teknikleri.
Akılda Kalıcı ve Verimli Ders Çalışmanın 10 Farklı Yolu

Verimli Ders Çalışma Nedir?

Çoğu zaman hocalarımızdan, büyüklerimizden duymuşuzdur verimli çalışmadığın için başarılı olmuyorsun diye. Peki, nedir bu verimli çalışmak? Verimli çalışmak, kişinin çalışırken hayallerinden tutunuzda çalıştığı ortamına kadar etkisinin bulunduğu geniş bir yelpazedir. Verimli çalışmak, düzenli ve sistemi bir şekilde hareket etmekle mümkündür. İyi bir çalışma, nitelikli bir ortamda gerçekleşir. Bu imkanların hepsini ortak bir payda da topladığımız zaman verimli çalışmış oluruz. Bu yazımızda verimli çalışmanın tekniklerini ayrıntılı bir şekilde derledik.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli ders çalışmanın çeşitli aşamaları bulunmaktadır. Size en uygun ortamı belirleyip, disiplinli bir şekilde ilerlemeniz gerekir. Verimli ders çalışma tekniklerini sizler için derledik. İşte detaylar...

1. Hedeflerinizi Belirleyin ve Plan Yapın

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Hedeflerinizi belirleyin ve ders çalışma sürecinizi planlamaya başlayın. Hangi dersleri çalışacağınızı, ne kadar zaman ayıracağınızı ve hedeflediğiniz notu belirleyin. Sizin kendinizi derse odaklanmanız kadar çevrenizin bu çalışma ortamına uygun olması gerekiyor. Odanızın içi aydınlık, havalandırılmış ve temiz olmalıdır. Bol oksijenli ortamda derslerinizi daha iyi anlayabilirsiniz. 

2. Etkileşimli Not Alın

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Ders sırasında konsantrasyonunuzu üst seviyede tutmaya özen gösterin ve etkileşimli not alın. Anlamadığınız noktaları araştırmayı unutmayın. Yatakta, uzanarak ders çalışılmamalı, bu çalışma şekli uykunuzu getirir ve algılarınızın kapanmasına neden olur.

3. Dersi Tekrar Edin ve Özet Çıkarın

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Ders çalışırken sadece bir kaynaktan değil başka kaynaklardan da yararlanmalıyız. Ders bitiminde tekrar edin ve özetleyin. Çalıştığınız materyali anlamaya çalışın ve sorular sorun.

4. Pratik Yapın ve Örnek Sorular Çözün

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Dersi tam olarak kavramanıza imkan sağlayacak bu yöntem, öğretmenler tarafından tavsiye edilir. Pratik yapmak, rakiplerinizin daima bir adım önüne geçmenizi sağlar. Örnek soru çözümü, karşılaşabileceğiniz engelleri azaltır ve sizi daha iyi hazırlar.

5. Mola Vermeyi Unutmayın

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Günlük olarak belirli saat aralıkları belirlenmeli her gün o saat aralıklarında ders çalışılmalıdır. Böylece düzenli bir şekilde ders çalışılmış olunur. Bazı günler kendinize tatil ilan edebilirsiniz. Ders çalışmaktan sıkıldığınız zaman haftada bir gün çalışma programınızı aksatabilirsiniz. Böyle yaparak daha verimli bir hale gelecektir çalışmanız. Kendinizi zorlamanın alemi yoktur.

6. Uyku Düzeninizi Ayarların

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Uyku ve sağlıklı beslenme konularına özen gösterin. Beden ve zihin sağlıklı olduğunda, daha verimli çalışabilirsiniz. Yapacağınız stres, sizi performans olarak geriye çekecektir. Bu nedenle uyku düzeninizin sağlık açısından uygun olduğundan emin olunuz.

7. Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Ne kadar disiplinli olursanız olun, sağlıksız bir vücut daima sizi yarı yolda bırakacaktır. Sağlıklı beslenmenin sonucunda enerjinizin daha yüksek olduğunu ve verimli bir çalışma gerçekleştirdiğinizi fark edeceksiniz.

8. Bağımlılık Yapacak Madde ve Aktivitelerden Kaçının

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Dikkatimizi dağıtacak olan telefon, bilgisayar gibi gereçleri ortadan kaldırmalıyız. Özellikle sosyal medya dikkatinizin dağılmasında büyük bir etken olacaktır. Disiplininizi koruyun ve kendinizi şartlamaya özen gösterin.

9. Sosyalleşmeyi İhmal Etmeyin

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Sosyalleşme denilince aklınıza sosyal medya gelmesin. İnsanlarla olan diyaloğunuzu kesmeyin. Dersinizi bitirdikten sonra kendinizi ödüllendirin böylece motivasyonunuz artmış olacaktır. Sağlıklı bir psikoloji, daima verimli çalışmanıza imkan tanıyacaktır.

10. Katı Kurallardan Kaçının

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Ders çalışan kişilerin yaptığı en büyük hata arkadaş ortamından kopmalarıdır. Sosyalleşme, size psikolojik açıdan büyük destek sağlayacaktır. Dünyadan kopmuş bir şekilde ders çalışmak, insanı psikolojik açıdan olumsuz etkiler. Bu nedenle her şeyi kararında ve yeteri kadar planlamanız gerekmektedir.

Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Ders çalışma sonrasında aklınızda bir şey kalmıyorsa çalışma tekniğinizi veya alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Öncelikle ders çalışırken mola vermeyi ihmal etmeyiniz. Ara vermeniz durumunda sürekli olarak çalıştığınız dersi düşünmenize gerek yoktur. Aynı zamanda sesli bir şekilde ders çalışmak, akılda kalıcılığı da arttırmaktadır. Ortamınız sesli çalışmaya müsait değilse iç sesinizi kullanarak etkili ders çalışabilirsiniz.

Dersi akılda kalıcı kılmanın bir diğer yöntemi ise sorular sormaktır. Konu aklınıza gelmiyorsa bile sorduğunuz sorular sizin için bir anahtar olabilir. Kendi kendinize soru sorarak öğretmen, öğrenci kavramınızı kafanızın içerisinde kurgulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise dikkatinizi dağıtacak etkenlerden uzak durmanız. Akılda kalıcı ders çalışma uygulamasını gerçekleştirmek istiyorsanız, sizi oyalayan ve dikkatinizi dağıtan şeyleri hayatınızdan çıkartın.

Evde Verimli Ders Nasıl Çalışılır?

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Öncelikle ders çalışırken bulunduğunuz ortam çok önemlidir. Odanın oksijen seviyesi, temizliği ve dağınık olmaması dikkatinizin dağılmasını engeller. Aynı zamanda ders çalışırken yanınıza içecek barındırmanız enerji açısından önemlidir. Ders çalışırken öğün tüketmeniz faydalı olacaktır. Evde verimli ders çalışmak istiyorsanız, kendinizi kütüphane ortamında gibi hissetmenizde yeterlidir. Disiplin, dikkat ve sessizlik verimli ders çalışmanıza imkan tanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En Ucuz Soru Bankası KitaplarıMotive Eden Ders Çalışma Sözleri

Bir insan günde kaç saat ders çalışmalı?

Öncelikle kişinin programı içerisinde bulunan konu anlatımı ve konu tekrarına göre bu saat değişkenlik gösterebilir. Konu tekrarından sonra gerçekleştirdiği pratik test çözme işlemini de dahil edersek başlangıçta 4 saat uygun bir rakam olacaktır. Ders çalışma süresi maksimum 40 dakika olmalıdır. Sonrasında çeşitli molalar vererek dinlenmesi, sağlıklı bir ders çalışma ortamı sunacaktır.

Yorgunken ders nasıl çalışılır?

Kişinin ders çalışma programı haricinde hayatında çeşitli aktiviteler olabilir. Bu durum ders çalışma performansına ister istemez yansıyabilir. Bu nedenle yorgun ve bitkin olduğu zamanlarda standart ders çalışma saatinin dışına çıkılabilir. Aksi takdirde kişi ders çalışmaktan bıkabilir ve performans düşüklüğü yaşayabilir.

Başarılı olmak için günde kaç saat uyumalı?

Ders çalışan yetişkin bir insanın günde minimum 6 saat uyuması gerekmektedir. Daha az uyuyan bir birey çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Doktorlar, 6 ile 8 saat arası uykunun bir birey için uygun olduğunu belirtmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum