Van Kedisi Bakımı ve Özellikleri            

Dünyanın en popüler ırkları arasında yer alan Van kedisi, %100 yerli ırk olma özelliği ile Türkiye'nin sembolü haline gelmeyi başarmıştır. Yüzyıllardır var olduğuna inanılan bu sevimli dostumuzun bakımı ve özellikleri hakkında merak ettiğiniz her şey ..
Van Kedisi Bakımı ve Özellikleri            

Van Kedisi Bakımı ve Özellikleri            

Van kedisi, ilk olarak Doğu Anadolu bölgesinin Van Gölü çevresinde rastlanmış çok eski bir ırktır. Ülkemizin simgesi haline gelmiş bu tür dünyanın en popüler kedi ırkları arasında yer almaktadır. Yarı uzun tüy yapısı ve iki farklı göz rengine sahip Van kedisi, görenleri kendine aşık etmektedir. Dünya üzerinde ki bir çok ırkında atası olan bu sevimli dostumuz bembeyaz tüyleri ile dünyanın her noktasında Van kedisi olarak tanınmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda Van Gölü’ne girerek serinlediği söylenen bu tür, yüzücü Türk kedisi ünvanına sahiptir.

Doğal mutasyon sonucunda meydana gelmiş Van kedisi, ülkemizde sıklıkla görülse de dünyanın diğer bölgelerinde ender rastlanmaktadır. Oldukça değerli bir ırk olması her daim ilgi görmesine sebep olduğu söylenmektedir. Efsaneye göre sele kapılan Nuh’un Gemisi, Ağrı Dağı’na gelmesi sonucunda dağdan aşağı inerek Van Gölü çevresinde toplandığı söylenmektedir. Ayrıca bir başka rivayete göre omuzlarında ki farklı lekeler ile Tanrı’nın kutsal kedisi olarak anılmaktadır. 19. Yüzyıl insanları Van kedisinin pazarlarda sergilenen halı ve kilimlerin üzerinde görüldükleri söylenmektedir. 1955 yılında iki İngiliz kadının Türkiye’den aldığı bu tür, gen havuzuna dahil edilerek 1969 yılında İngiltere’de şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.    

van-kedisi-001.jpg


Van Kedisi Kişiliği

Zeki, insancıl ve sevgi dolu kişiliği ile nam salmış Van kedisi, sahibi ile güçlü bağ kurabilmektedir. Çevresine her daim ilgili olan bu tür insan ilişkileri konusunda oldukça ustadır. Ayrıca kırsal hayatta dünyaya gelmiş olmasından dolayı insanlar ile ilk karşılaşmasında biraz sert mizah sergileyebilmektedir. Ancak alışması durumunda sizden kopamayacak bir seviyeye geldiği bilinmektedir.

van-kedisi-010.jpg

Her şeyin yavruluk ile başladığı Van kedisinde, sahibine ve aile ortamına bağlılık ilgi istemektedir. Kendisine gösterilen özen ve sevgi karşısında her daim yanınızda olduğu söylenmektedir. Her daim oyuncu kişiliği ile güveninizi kazanması durumunda saatlerce palyaçoluk yapacaktır. Diğer kedi ırklarına nazaran Van kedisi suyu bir hayli çok sevmektedir. Bu da evinizin içerisinde akan muslukların yanı başında saatler geçirebileceği anlamına gelmektedir.

van-kedisi-002.jpg


Van Kedisi Görünümü

Van kedisi orta boy kedi ırkları arasında yer almakta olan bir hayli sağlıklı bir türdür. Görünümü ile adeta göz kamaştıran bu sevimli dostumuz, lüks paltosu ve esrarengiz göz rengi ile adeta kusursuz bir görünüme sahiptir. Olgunluk süresi üç yaşına kadar sürdüğü gibi bir hayli yavaş ilerlemektedir. Dişi Van kedileri erkek türlerine göre daha nazik ve zarif bir görünüme sahiptir.

Geleneksel olarak beyaz, krem ve kum tonlarında görülmekte olan Van kedisi, yarı uzunluğa sahip parlak ve bir o kadar yumuşak tüy yapısına sahiptir. Baş ve kuyruk bölgesinde renk tonları farklılık gösterebilmektedir. Temel kaplama rengi her daim beyaz olarak bilinen Van kedisi, 1969 yılında İngiliz ıslahatçıların yapmış olduğu çalışmalar sonucunda siyah, mavi, tekir ve farklı desenlerde görülebilmektedir. Gözleri ise biri yeşil diğeri mavi olması ile ün yapmıştır.

van-kedisi-003.jpg


Van Kedisi Bakımı

Van kedisi sağlıklı bir yaşam sürmesi için her daim rutin bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Uzun ve kabarık tüy yapısında meydana gelen ölü tabakanın kalkması için her daim taranması oldukça önemlidir. Ayrıca tarama işlemlerinizin yanı sıra suyu sevmesi ile bilinen Van kedisini ılık bir duş ile rahatlatabilirsiniz. Bu uygulama yaşlı Van kedileri için daha sık yapılması gerekecektir. Kedi kozmetik ürünleri satış noktalarından alabileceğiniz tüy bakım spreyleri ile parlak ve sağlıklı görünümünü koruyabilirsiniz.

van-kedisi-009.jpg

Tırnak bakımının tüm kedi cinslerinde olduğu gibi Van kedisinde de oldukça önemlidir. Bakteri ve mikropların ortadan kaldırılması için kedi kuaförü yada veteriner kliniğinden destek alabileceğiniz gibi kedi tırmığı ile doğal ortamda ölü tırnak dokusunun kırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Van her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Van kedisi beslenmesi oldukça önemlidir. Sağlık durumunun her daim korunması için kaliteli kedi maması tüketmesi gerektiği söylenmektedir. Düzenli ve yeterli miktarda vereceğiniz öğünleri ile Van kedisinin her daim zinde kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kedi kabı kullanarak suyunu her daim tazelemeniz önerilmektedir. Su, mama ve kum kapının deterjan kullanmadan düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini unutmayınız.

van-kedisi-004.jpg


Van Kedisi Sağlık Durumu

Van kedisi bilinen ırklar arasında en sağlıklı tür olduğu söylenmektedir. Herhangi bir kalıtsal hastalığa muzdarip olmayan bu tür, sağlıklı ve düzenli beslenme programı ile ortalama yaşam süresi 12 ile 17 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca sağlıklı bir Van kedisi ortalama 4 ile 8 kilo arasında olmaktadır.

Van kedisini güvenilir ve orijinal ırk garantili petshop mağazalarından almanızda fayda var. Van kedisi sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak sağlayan en önemli durum beslenme olacaktır. Kedinize her daim kaliteli mama ve yaşına uygun mama tüketimi ile yaşam kalitesini en üst düzeyde tutabilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve mikrop, bakterilere karşı korunabilmesi için düzenli aşı uygulamalarını ihmal etmeyiniz.

van-kedisi-005.jpg


Van Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen, nazik ve sıcakkanlı kişiliği ile bilinen Van kedisi çocuklu aileler için oldukça ideal bir evcil hayvan olduğu söylenmektedir. Her daim çağrılmaya meraklı kişiliği ile etkileşim içerisinde olmaktan hoşlanan bu küçük dostumuz özellikle küçük çocuklu ailelerin dikkatli bir şekilde aynı ortamı paylaşması önerilmektedir. Kendisine her daim nazik davranılması durumunda tüm aile bireyleri ile oldukça iyi geçindiği söylenmektedir.

Van kedisi çevresinde ki diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi bit dostluk kurabilmektedir. Özellikle küçüklükten itibaren aynı evde büyütülmesi durumunda kedi ve köpekler ile daha iyi geçindiği bilinmektedir. Doğası gereği oldukça sosyal olan Van kedisi küçük evcil hayvanlardan kuş vb. türler ile uğraştığı bilinmektedir. Bu bakımdan dikkatli olmanızı öneririz.

van-kedisi-006.jpg


Van Kedisi Özellikleri

  • Türkiye’nin Van Gölü çevresinde görülmüş en eski kedi ırkları arasındadır.
  • Kabarık, parlak ve yumuşak tüy yapısı ile adeta pelüş oyuncağa benzetilmektedir.
  • Yüzücü kişiliği ile dünya üzerinde nam salmıştır.
  • Doğal mutasyon sonucunda meydana gelmiştir.
  • Dünyanın en değerli kedi ırklarından bir tanesidir.
  • Göz renkleri birbirinden farklı olup mavi ve yeşil tonlarına sahiptir.
  • Sevecen, insancıl ve nazik doğası ile sahibine her daim sadık kalmaktadır.
  • Sağlıklı bir Van kedisinin ortalama yaşam süresi 17 yılı geçmektedir.
  • Orta büyüklüğe sahip kedi ırklı olup 4 ile 8 kilo arasında değişiklik göstermektedir.
  • Doğası gereği avcı yeteneği gelişmiş olmasından dolayı avını ölü yada diri yakalama konusunda ustadır.
  • Zeki kişiliği ile adeta bir köpek özelliği taşımaktadır.
  • Saf Van kedisi rengi beyaz olarak bilinse de günümüzde siyah, mavi ve benekli türlerine rastlanmaktadır.
  • Tamamen ülkemize ait sembolik bir kedi türü olma özelliği ile dünyada nam salmıştır.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum