Japon ve Çin Müzikleri Hakkında Bilgiler

Uzakdoğu her zaman ilgi çekmeyi başarmıştır. Uzakdoğu ile ilgili bir bilinmez de müzik türleri. Bu içeriğimizde Çin ve Japonya müziklerini inceledik...
Japon ve Çin Müzikleri Hakkında Bilgiler

Çin ve Japon Müzik Türleri

Uzakdoğu deyince akla gelen pek çok ülke var: Çin, Japonya, Endonezya, Filipinler, Malezya, Brunei, Singapur, Doğu Timor, Tayland, Laos, Kamboçya, Vietnam, Myanmar, Tayvab, Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka, Kuzey Kore, Güney Kore, Moğolistan...

Uzakdoğu ülkelerinden olan Japon ve Çin müziğine biraz daha ayrıntılı bakalım. Sizler için hazırladığımız Çin ve Japon müziği hakkında bilgiler;

Japon Müziği

Çin ve Japon Müzikleri

1980’lerde ortaya çıkan ilk Dünya Müziği dalgası, Japonları pek etkilemez. Onlar dışarıda ne olduğundan çok, kendi kültürlerinde var olanla daha çok ilgilendiler. Japonların sanatın her alanında aynı tekniğe yöneldiğini söylemek mümkün... Japonya’da müzik her zaman din, şiir, tiyatro ve dansla iç içedir. En çok saplı ve tekneli telli çalgılar, yan flütler ve vurmalılar kullanılır. Daha çok içe dönük Japon müziği, Birinci Dünya Savaşı sonrası dönemin bestecilerinin, Fransız ve Almanların etkisinde kalması sonucu yeni türler ve çalgılar ortaya çıkar. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ise besteciler Batı tekniğini yalnızca geleneksel müziklerine uyduğu ölçüde kullanırlar. Bugünisa Japon müziği dünyada en büyük ikinci müzik piyasasını elinde bulundurmaktadır.

Geleneksel Japon Müziği

Çin ve Japon Müzikleri

Geleneksel Japon müziği türleri oldukça fazladır. Bunlardan en önemlilerini saymak, bu müzikle tanışmak için yeterli olabilir.

Gagaku: Çin ve Kore kökenli saray müziğidir. En eski Japon müzik türü aynı zamanda...

Biwagaku: Biwa adı verilen dört telli gitara benzer enstrümanla yapılır.

Nogaku: Maskelerle yapılan bir tür tiyatro olan Noh gösterileri sırasında yapılan müziktir.

Sokyoku: Koto enstrümanı ile yapılır. Koto 13 telli kanuna benzer bir çalgı...

Shakuhachi: Uzun bir çeşit flüt ile yapılan müzik türü. Çalgının adı eski Japon uzunluk biriminden geliyor.

Shamisenongaku: Shamisen çalgısı ile yapılan türdür. Shamisen sadece üç teli olan gitara benzer bir çalgı.

Min’yō: Japon folk şarkıları için yapılan müzik...

Japon Müziği Türleri

Pek çok türe sahip olsa da temelde Japon müziği için Enka ve Taiko’dan söz ediliyor. Japon müziğinin karakterini ortaya koyan bu iki türün uzun bir geçmişi var.

1. Enka

Çin ve Japon Müzikleri

Popüler Japon müziğinin, geleneksel bir stile sahip olduğu müzik türüdür. Özellikle İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında önem kazanır. Karşılıksız aşk, kavuşamamak gibi konulardan bahsettiğinden, arabesk müzikle benzer noktaları olduğunu söyleyebiliriz. Enka, Japonya’da yalnızca yaşlılar tarafından sevilir.

2. Taiko

Çin ve Japon Müzikleri

Geleneksel savaş davullarına verilen isim. Savaşlarda askerin moralini yüksek tutmak ve ordu safları arası iletişimi sağlamak amacıyla kullanılmış... Bugünlerde ise yalnızca sanatsal amaçla kullanılıyor. Çalma biçimi olarak atletizm gerektirdiğini söylemek gerek. Turne öncesi her taiko grubu yarım maraton koşuyor. Kökenini taekwondo, karate, judo gibi savunma sanatlarından aldığını söylemek, maraton koşusunu açıklamak için yeterli… Taiko yazılı bestelere sahip değildir. Bunlar genelde kulaktan kulağa ‘kuchishowa’ adı verilen sözlü aktarma geleneğiyle öğreniliyor...

Çin Müziği

Çin ve Japon Müzikleri

Çin müziği bilinen en eski ve en gelişmiş müziklerdendir. Çin Uygarlığı’nın doğuşundan beri süregelir. Günümüzde Çin müziği, tıpkı Japon müziği gibi hem geleneksel mirasından beslenmekte hem de çağdaş formlar geliştirmekte... Çin Mitolojisindeki efsanevi müzik kurucusu Ling Lun, bambu borularını kuş sesleri olarak akort etmiş... Antik Çin’de her imparator, memurlar gönderip halk şarkılarını inceletirmiş. Bu şarkıları toplayıp, koleksiyon yapar ve halkın popüler iradesini ölçmek için kullanırmış... Geçmişine büyük anlamlar yüklenen müzik bugün de Çin için oldukça önemli. Geleneksel Çin müziği, solo ya da telli ve yaylı çalgılar, flüt, ziller, davullar ve gonglardan oluşan küçük orkestralarla çalınıyor. Bambu boruları ise hala “bilinen en eski müzik aletleri” olarak tarif ediliyor.

Çin Müzik Aletleri

Çin ve Japon Müzikleri

Telli çalgılar: Konghou, Rewapu, Ruan, Jiaye qin, Houbusi, Dongbula, Liuqin.

Yaylı çalgılar: Gaouhu, Erhu, Banhu, Niutuiqin, Matouqin, Leiqin.

Üflemeli çalgılar: Xun, Huluxiao, Sheng, Flüt, Xiao, Guangzi, Xibili, Houguan.

Perküsyon çalgılar: Santur.

Çok parçalı üflemeli çalgılar: Kouxian.

Vurmalı çalgılar: Qing, Bian Zhong, Gong, Davul

Dinlemeye Değer Japon ve Çin Müziği Örnekleri

Çin ve Japon Müzikleri

Müzik aletleri, notaları ve uzun geçmişiyle Japonya ve Çin müziği merak edilmeyecek gibi değil… Siz de “Daha önce dinlemedim, nereden başlamalıyım?” diye düşünüyorsanız, sizin için hazırlamış olduğumuz listeye bir göz atın.

Japon Müziği

  • Nami Makioka – Subayado Bushi
  • Meiko Kaji – Flowers of Carnage
  • Japanese Traditional Music Volc 1-3 : Gagaku, Nogaku; Kabuki
  • Umeko Ando – Upopo Sanke
  • Kobayashi Sachiko – Shiawase

Çin Müziği

  • Teresa Teng – Tian Mi Mi
  • Li Ling Yu – Mei Ren Yin
  • Yu Zhou Chang Wan
  • Vienna Teng – Gren Island Serenade
  • Gigi Leung – Today
Benzer İçerik Önerileri
Duygulara Tercüman Olan Türkiye’de Sesi Güçlü 10 SanatçıMüzik Dinlemenin İnsan Sağlığına 10 Faydası

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum