Ürdün'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Ortadoğu'nun değerli ülkelerinden Ürdün'e gerçekleştireceğiniz seyahatlere rehber olabilmek adına, ülkenin gezip görmeniz gereken yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Ürdün'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Ürdün Ortadoğu'da yer alan 89.342 kilometrekarelik yüzölçüme ve yaklaşık 6,5 milyon nüfusa sahip bir Arap ülkesidir. Ülke nüfusunun neredeyse üçte biri başkent Amman'da yaşamaktadır. Suudi Arabistan Krallığı, Irak, Suriye, Batı Şeria ve İsrail ile sınırdaştır. İslam tarihinin önemli hadiselerine sahne olan ülke Roma İmparatorluğu'ndan kalma antik yapılarla da ünlüdür. Ürdün turunda gezilecek görülecek yerleri yazımızda bulabilirsiniz. 

Petra

petra-003.jpg

Ürdün'ün tarihi yerlerinden biri olan Petra Romalılardan kalma antik bir yerleşim yeridir. Akabe Körfezi ve Lut Gölü yakınında bulunmaktadır. Bölge yaklaşık 500 yıl Nebatiler'e başkent olmuştur. Yaşanan doğal afetler sebebiyle popülaritesini kaybetmeye başlayan antik kent amfitiyatro, tapınak, konut gibi birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği bölge Ürdün gezisine çıkanları büyülüyor.


Nebo Dağı

nebo-dagi.jpg

Deniz seviyesinden yaklaşık 817 metre yükselti ortalamasına sahip olan Nebo Dağı Hıristiyanlığın kitabı İncil'de de adı geçen kutsal bir bölgedir. Açık havada kutsal topraklar Kudüs ve Batı Şeria bölgesinden karşılıklı olarak görülebilmektedir. Hıristiyan geleneğine ve inançlarına göre Hz. Musa'nın bu Nebo Dağı'na gömüldüğü düşünülmektedir. Ürdün Nehri'nin de aktığı dağın zirvesinde İtalyan sanatçı Giovanni Fantoni tarafından tasarlanan meşhur 'Yüzsüz yılan heykeli' de bulunuyor. Ürdün'ün tarihi yerlerinden biri olan Nebo Dağı seyahatinizin ilk adreslerinden biri olmalıdır.


Amman Kalesi (Amman Citadel)

amman-kalesi.jpg

Ülkenin başkenti Amman'da tarihi bir sitede yer alan antik bir kaledir. Yerli halk arasında Jabal al-Qal'a olarak bilinmektedir. Kale ve etrafında gerçekleştirilen kazılarda Neolitik dönemlere ait çanak ve çömlek gibi günlük kullanım eşyalarına rastlanmıştır. Bu kale, dünyanın en eski sürekli yerleşim alanlarından biri olarak ünlüdür ve Ürdün Amman'da gezilecek yerlerdendir. 13. yüzyılda Eyyubi egemenliği yıllarında kaleye bir gözetleme kulesi eklenmiştir. 1878 yılına kadar Bedeviler ve mevsimlik işçilerin konakladığı şu an ise terkedilmiş bir harabeyi andıran Amman Kalesi, ülkeye gelen herkesin en çok ilgi gösterdiği mekanlardandır.


Qasr Amra

qasr-amra.jpg

Qusayr Amra adıyla da bilinen yapı günümüz doğu Ürdün bölgesinin en meşhur çöl kalesidir. Başkent Amman'ın 25 km doğusunda Zarqa kentinde bulunan kale, Emevi halifesi Velid İbn Yezid tarafından 723 ile 743 yılları arasında inşa edilmiştir. Erken İslam sanatının ve mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. Şu anda kaleden geriye sadece temelleri ve küçük bir kısmı kalmıştır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde kendisine yer bulmayı başaran İslami şaheser Ürdün seyahat rehberinizde muhakkak yer almalıdır.


Ürdün Arkeoloji Müzesi

urdun-arkeoloji-muzesi.jpg

Amman Kalesi'ne ek olarak 1951 yılında inşa edilen müze binası tarih öncesi çağlardan 15. yüzyıla kadar bölgedeki arkeolojik araştırmalara ait buluntular içermektedir. Müze kronolojik olarak düzenlenmiş çakmaktaşı, cam, metal ve seramik gibi günlük yaşamda kullanılan objelerin yanı sıra takı ve heykel gibi sanatsal çalışmalara ait ögeleri de barındırıyor. Ayrıca bir sikke koleksiyonu da bulunan Ürdün Arkeoloji Müzesi Ürdün'ün görülecek yerlerindendir. 


Kral I. Abdullah Camii

kral-i.-abdullah-camii.jpg

Başkent Amman'ın merkezinde yer alan şaşalı caminin yapımına 1982 yılında başlanmış ve 1989'de tamamlanmıştır. 18 bin metrekarelik dev bir alanı kapsayan Kral I. Abdullah Camii aynı anda 10 bin kişinin ibadet edebildiği bir ibadethanedir. Harika bir mavi mozaik kubbeyle örtülüdür ve 2 görkemli minareye sahiptir. Ürdün turunuzda bu muhteşem camiyi ziyaret ederek burada dua etmek isteyebilirsiniz.


Artemis Tapınağı

artemis-tapinagi.jpg

Ürdün'ün Jerash şehrinde bulunan Romalılara ait antik bir tapınaktır. Kentin hakim tepelerinden birine inşa edilen tapınak hala Jerash antik kentinin en önemli anıtlarından biridir. Bu yapı İmparator Antoninus Pius döneminde MS 150 yılında bitirildi. Tanınağın 11-12 sütunu ayaktadır ve genel olarak bir harabe görüntüsü vermektedir. Bölgedeki ilk kazılar 1930'lu yıllarda gerçekleştirilmiştir. Ürdün'ün en tarihi yerlerinden biri olan Jerash Antik Kenti'nin incisi olan Artemis Tapınağı mutlaka ziyaret edilmelidir.


Ajlun Kalesi

ajlun-kalesi.jpg

Yerli halk arasında çoğunlukla 'Qala'at ar-Rabad' olarak adlandırılan tarihi kale adını bulunduğu Ürdün'ün kuzeybatısındaki Ajlun kentinden alır. 12. yüzyılda inşa edilmiş Müslüman yapısı Eyyubiler tarafından oluşturulmuştur. Kale bölgedeki 3 vadiyi kontrol etmek için askeri amaçlı dikilmiştir. Daha sonra bölgede hakimiyeti ele geçiren Memlükler yapıyı genişletmiştir. Yakın dönemlerde bölgede gerçekleştirilen kazılarda manastır kalıntılarına da rastlanmıştır. Ürdün gezisinde çok yönlü tarihiyle dikkat çeken Ajlun Kalesi'ni mutlaka ziyaret edin.


Montreal

montreal-.jpg

Ürdün'ün Shoubak adlı kasabasında yer alan bir Haçlı kalesidir. İlk yıllarında 'Krak de Montreal' veya 'Mons Regalis' gibi isimlerle anılan yapı Kudüs Kralı I. Baudouin Kızıldeniz yakınındaki Akabe'yi 1115'te ele geçirmesinden sonra 116'da inşa edilmiştir. Suriye'den Arabistan'a düzlük bir alanı kapsayan bölgenin tepe noktalarından birine kurulan kale döneminin en stratejik yapılarından biri olarak gösterilmektedir. Ticaret ve hac yollarının üzerinde yer alan askeri yapı 12. yüzyılın son çeyreğinde Memlükler tarafından alınmıştır. Orijinal haçlı surlarının varlığını hissettirdiği Montreal'de 14. yüzyılda Memlüklerden kalma tadilat ve oyma yazıtlara rastlanmaktadır. Ürdün'ü turistik yerlerinden biri olarak bilinen kale muhakkak keşfedilmelidir.


Kraliyet Otomobil Müzesi

kraliyet-otomobil-muzesi.jpg

Başkentt Kraliyet ailesine ait araç koleksiyonlarının sergilendiği Ürdün Amman'da gezilecek yerlerden biridir. Al Hussein Kamu Parkı'nın yanında bulunan müze Kral Abdullah'ın isteği üzerine 2003 yılında kurularak hizmete açılmıştır. Otomobil Müzesi'nde 1916 yılında Amman'a getirilen Hüseyin bin Ali'nin kullandığı spor araçlarının yanı sıra Kraliyet ailesinin değerli antika ve lüks araçları sunuluyor.


Villa Mango 

villa-mango.jpg

Umman'da Mango Caddesi üzerinde bulunan lüks bir evdir. Mimar Muhtar Saqr tarafından tasarlanan nadide konut 1940'larda inşa edilen çağdaşlarından farklı özellikler göstermektedir. İki ayrı dönemde oluşturulduğundan tam olarak ne zaman yapıldığı belirlenemeyen evin birçok balkonu bulunuyor. 20. yüzyılın sonlarına doğru popülaritesini kaybetmeye başlayan eve 2 odalık bir çatı katı eklendi. Ev halen Mango ailesinin ikametgahıdır ve Ürdün seyahat rehberinizde mutlaka bulunmalıdır.


Roma Amfitiyatrosu

roma-amfitiyatrosu.jpg

6 bin kişi kapasiteli tarihi amfitiyatro başkent Amman'da bulunmaktadır. Roma Kralı Antonius Pius tarafından MS 138 ve 161 yılları arasında oluşturulmuştur. 3 bölümden oluşan amfitiyatro başkentin simge yapılarından biri durumundadır. Günümüzde Amman Uluslararası Kitap Fuarı, Amman Maratonu Mükafat Töreni, Al-Balad Müzik Festivali ve birçok afarklı kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan antik amfitiytro Ürdün gezisinde unutulmaması gerekenler arasındadır.

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum